Da li znate koji je pravilan redosled proizvoda koji se koriste za negu kose?

Sam proces pronalaženja rutine u nezi kose nekada može biti iscrpljujuć, naročito kada nas sa svih strana savetuju kako da je negujemo, a i ogroman je izbor raznih preparata. Postoje zaista kvalitetni proizvodi za negu, sa odličnim kombinacijama sastojaka, koji redovnim korišćenjem daju fantastične rezultate.

Optimalna nega zavisi od pravilne upotrebe i rasporeda svih proizvoda koje koristite. Neko želi da povrati izgubljeni sjaj, neko da ojača dlaku a neko da poboljša hidrataciju. Frizerski saloni nude različite tretmane, koji daju dobre rezultate ali često koštaju pravo malo bogatstvo. S vremena na vreme, dobro je da sebi priuštite neki tretman u salonu, ali je još važnije da kod kuće redovno praktikujete pravilnu negu i kosa će vam se preporoditi.

Svaki tip zahteva drugačiji pristup

Postoji nekoliko kategorija, odnosno tipova kose, pa ona može biti kovrdžava, ravna, talasasta, retka, gusta, farbana, suva, masna. Svaka kategorija ima prednosti ali i mane, pa tako ne postoji savršen tip, samo dobro negovana i zdrava dlaka. Skoro svaki brend na tržištu ima preparate za suvu, tanku, masnu, oštećenu, ali i za one sa problematičnom kožom glave. Ako ne znate kom tipu pripadate, uvek se posavetujte sa stručnim licima, kao i sa frizerom kako biste odabrali pravu liniju proizvoda za kućnu negu. 

Prvi korak – pravilno pranje

Veoma je važno da koristite šampon koji je namenjen vašem tipu, jer ćete samo na taj način postići najbolje rezultate. Sam proces pranja i čišćenja temena i dlake, mora predstavljati ravnotežu između uklanjanja raznih nečistoća, kao što je mrtva koža i spoljašnji uticaji, i onog dela preparata koji će našu dlaku oblikovati bez neutralisanja prirodnih ulja koja su nam neophodna. 

Sebum i mrtva koža su neminovna pojava nakon nekoliko dana, ali dobro i pravilno pranje će ih ukloniti, i koža glave će biti čista. Ako je vaša kosa suva, birajte hidratantne šampone koji će joj dati potrebnu hidrataciju i vremenom će povratiti izgubljeni sjaj. Koristite mlaku vodu, jer vruća voda može da je dodatno isuši. Količina šampona mora biti prilagođena, a zatim i blago umasirana na vlasište, kako bi se poboljšala cirkulacija i pomogao rast novih dlaka. Nakon toga, šampon u potpunosti isperite.

Drugi korak – maska ili regenerator za kosu 

Maske i regeneratori pomažu da se kosa obnovi i omeška, ali su potrebni i za njenu hidrataciju.  Nakon pranja, regenerator se lepi za dlaku i na taj način nadoknađuje izgubljenu vlagu usled korišćenja šampona. Regenerator i maska isto treba da budu prilagođeni tipu kose, kako bi joj pružili maksimalnu korist.

Dužina i gustina određuju koliko je proizvoda dovoljno za negu. Ne treba preterivati, već malu količinu ravnomerno rasporedite. U suprotnom, previše proizvoda neće doneti i više koristi, već će samo umastiti dlaku. Na pakovanju postoji uputstvo koliko proizvod treba da stoji pre ispiranja, pa se trudite da ispoštujete naznačeno vreme. Nakon temeljnog ispiranja preparata vaša kosa će biti glatka i mekana.

Treći korak – serum za kosu

Dodatna nega i zaštita od raznih oštećenja postiže se uz pomoć seruma za kosu, koji takođe treba biti namenjen vašem tipu. Malu količinu proizvoda ravnomerno rasporedite, ali trudite se da izbegnete koren. Za ravnomerno raspoređivanje koristite prste ili češalj. Serum za kosu ima jednu ogromnu prednost u nezi, a to je da se on ne ispira nakon nanošenja.

Nanošenjem on neguje tokom celog dana ali i pruža zaštitu dlaci od raznih štetnih uticaja u okruženju. Pogodan je i za muškarce, koji imaju tanku dlaku. Neki sadrže i hijaluronsku kiselinu koja pruža hidrataciju i vraća izgubljenu elastičnost.

Raščešljavanje i zaštita dlake od toplote

Nakon pranja i nanošenja raznih proizvoda za negu, pravilno raščešljavanje će sprečiti lomljenje dlake. Koristite odgovarajuću četku ili češalj sa širokim zupcima. Termički proizvodi koriste se za zaštitu od toplote koja dolazi od korišćenja fena, figara ili prese. Važno je da ravnomerno rasporedite proizvod kako biste zaštitili svaki pramen, a posebno se fokusirajte na delove koji će biti najviše izloženi izvorima toplote.

Menjanje proizvoda

Preporuka je da pratite stanje vaše kose, i da u skladu sa tim birate proizvode koje ćete koristiti u dnevnoj, nedeljnoj ili mesečnoj nezi. U periodu toplijih dana, većina se odlučuje za nežnije i lakše proizvode, koji neće stvoriti dodatan osećaj težine i masnoće. Dok u zimskim mesecima, potrebno je uvrstiti u svakodnevnu rutinu neke preparate koji imaju hidratantna svojstva.

Redovno skraćujte krajeve, a preporuka je da to činite svakih 6 – 8 nedelja. Ovo će joj obezbediti rast i zdraviji izgled nakon uklanjanja ispucalih vlasi. S vremena na vreme odmorite dlaku od raznih preparata, ali i izbegavajte da je sušite uz pomoć fena i stilizujete raznim aparatima. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *