Kako pravilno fenirati kosu: saveti i tehnike

Feniranje je važan segment u rutini nege kose mnogih žena. 

Ono može uštedeti vreme tokom sušenja, a takođe pomoći u oblikovanju i dodavanju volumena vašoj kosi. Međutim, ako se uradi nepravilno, feniranje zna da ošteti kosu, ostavljajući je suvom i lomljivom. 

Da li ste nekad poželele da efekat koji dobijete posle samostalnog feniranja bude malo bliži onom koji dobijete nakon tretmana u frizerskom salonu? U nastavku teksta možete pročitati savete i tehnike uz koje ćete svoje feniranje u kućnim uslovima podići na viši nivo!

Zašto je pravilna upotreba fena za kosu važna?

Kada se kvalitetni fenovi za kosu koriste na pravilan način, postižu se najbolji efekti feniranja, a uz to se kosa najmanje oštećuje.

Suprotno tome, nepravilna upotreba fena za kosu može oštetiti kosu i izazvati suvoću, ispucale vrhove i lomljenje vaših vlasi. 

Kada birate fen, potražite onaj koji ima funkciju hladnog vazduha, koji može pomoći da se minimizira oštećenje smanjenjem količine toplote koja se primenjuje na kosu .

Da biste pravilno koristili fen, držite ga najmanje 15cm od kose i stalno ga pomerajte kako biste izbegli koncentrisanje toplote na bilo koju oblast glave. Takođe bi trebalo da izbegnete korišćenje najviše temperature koja može da ošteti kosu. Umesto toga, koristite nižu temperaturu i odvojite vreme da stilizujete kosu.

Početni korak – priprema kose za upotrebu fena

Pre samog feniranja, potrebno je obaviti jedan početni korak – adekvatnu pripremu vaše kose kako biste izbegli sva potencijalna oštećenja

To pre svega znači pranje kose nežnim šamponom i balzamom kako biste uklonili prljavštinu, ulje ili nakupljene proizvode. Obavezno raspetljajte kosu češljem sa širokim zupcima ili četkom dizajniranom za mokru kosu. Takođe možete da nanesete balzam koji se ne ispira ili sprej za zaštitu kose od toplote . Ako imate kovrdžavu kosu, možete naneti serum kojim ćete ukrotiti kraće dlake i dodatno zaštititi svoju kosu.

Feniranje kose na ravno – tehnika feniranja i saveti 

Feniranje kose na ravno može biti sjajan način da postignete uredan izgled. Za početak, kosa ne treba da bude u potpunosti suva, već nekih 80%. Biće vam potrebni usmerivač vazduha za fen i okrugla četka. Obavezno koristite sprej za zaštitu od toplote, a izbegavajte da vučete svoju kosu, jer to može izazvati lomljenje i oštećenje.

Kosu podelite na tri dela, a zatim pričvrstite dva dela kose. Od preostalog slobodnog izdvojite pramen. Kroz izdvojeni pramen provlačite četku od korena ka vrhu, dok ga istovremeno sušite fenom na koji ste stavili usmerivač vazduha. 

Pramen kroz koji provlačite četku prvo treba da bude udaljen od glave, a onda ga odmotavajući četku ka kraju postepeno spustite. Na ovaj način ćete dobiti veći volumen svoje kose.

Ovakav postupak ponovićete sa svim ostalim pramenovima, a važno je da se svaki deo kose potpuno osuši kako ne bi došlo do uvijanja.

Uvijanje kose fenom- koraci za pravilno feniranje

Uvijanje kose kako bi se dobile lepe lokne, mnogim ženama je omiljeni način stilizovanja kose za proslave, ali i za svaki dan.

Jedan od načina da to uradite je pomoću difuzora. To je dodatak koji se stavlja na kraj fena i koji upravo služi za pravljenje lokni ili talasa. On takođe pruža i zaštitu kose od prevelike toplote tokom feniranja, a uglavnom se koristi kod kose koja je već kovrdžava kako bi poboljšao izgled lokni. Ipak, ako želite da dobijete krupnije lokne, on vam neće biti potreban.

Za malo veće lokne, kosu možete uviti najmanjom okruglom četkom. Potrebno je da pred početak feniranja svoju kosu podelite na što manje pramenove kako bi četka lakše mogla da ih uvije. Na ovaj način, lokne će biti i bolje definisane.

Evo nekoliko koraka koje u tom procesu treba da pratite:

  1. Nanesite sprej za zaštitu od toplote – pre nego što počnete sa sušenjem, nanesite sprej za zaštitu od toplote da biste sprečili bilo kakva oštećenja kose.
  2. Podelite kosu na delove – podelite kosu na nekoliko delova i krenite sa feniranjem od donjih pramenova.
  3. Koristite okruglu četku da uvijete kosu – uzmite deo kose i obmotajte ga oko okrugle četke, a zatim usmerite fen ka tom pramenu kose, dok nežno izvlačite četku. Ponavljajte ovaj postupak dok se deo potpuno ne osuši i uvije.
  4. Ponovite postupak – ponovite gornji postupak za svaki deo kose, krećući se odozdo nagore.
  5. Završite lakom za kosu – kada vam je sva kosa uvijena, nanesite malo laka za kosu da bi kovrdže duže ostale na svom mestu.

Korišćenje pravih proizvoda za poboljšanje kovrdža, kao što su pene ili kreme za lokne, takođe vam može pomoći da postignete definisanije kovrdže koje će trajati duže.

Pravilno feniranje vaše kose može napraviti elikvu razliku u postizanju savršene frizure.

Bez obzira da li želite da ispravite, dodate volumen ili uvijete kosu, praćenje pravih tehnika i proizvoda mogu vam pomoći da postignete željeni izgled, a da pritom izbegnete oštećenja kose.

Ne zaboravite da uvek koristite sprej za zaštitu od toplote, podelite kosu na delove i koristite odgovarajuće proizvode za vaš tip kose i željeni stil. Pomoću ovih saveta možete napraviti elegantnu frizuru za svadbu, ali i za svaki dan – iz udobnosti sopstvenog doma!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *