Moderne tehnologije štampe kroz modeliranje proizvoda

Tokom  štampe materijala poseban efekat imaju efikasne tehnologije sa razvijenim modernim inovacijama štampe. Ukoliko se želi postići unikatni i maksimalno efektan dizajn štampe, predlaže se trodimenzionalna štampa.

Poželjno je birati pristupačni dizajn sa kvalitetnom pozadinom koja podržava maksimalan efekat štampe. Moderne tehnologije značajno utiču na modeliranje proizvoda sa posebnim osvrtom na precizne, ekonomične i dalje funkcionalne prototipe. Ukoliko se želi postići efekat poslovnog modela neophodno je unapređivanje tehnologija štampe. U daljem tekstu biće reči o primeni 3D tehnologije, koja se upotrebljava u štampi za kreiranje složenijih profesionalnih modela. 

3d štampanje u procesu kreiranja odeće

U mnogim industrijskim granama proizvodnje, arhitekture, kreiranja odeće, proizvodnje hrane ili medicine je svoju primenu našlo i 3d štampanje. Za procesni deo 3d štampanja neophodan je adekvatan digitalni model uz početnu ideju završne štampe. Na osnovu prethodno kompjuterski obrađenog modela, stvoreni su slojevi za formiranje krajnjeg zamišljenog objekta. Na osnovu već definisanih horizontalnih slojeva kreće završna štampa materijala.

Modeli 3d štampanja oduvek su bili privlačni za štampu tekstila sa posebnim osvrtom na štampu brendirane odeće ili obuće. Za proces kreiranja odeće 3d tehnologija štampe obezbeđuje siguran prototip, koji se smatra početnim uzorkom odnosno primerkom dalje štampe. Na osnovu kreiranja prototipa, sledi dalja serijska štampa uz primenu materijala za kreiranje odeće.

Kreiranje odeće u procesu 3d štampanja ima poseban osvrt na dizajniranje spoljašnjeg izgleda uz efikasan otisak sa bojama punog kolora. Štampa se može vršiti u nešto manjim odnosno ograničenim serijama ili veće masovnije proizvodnje za štampu na tekstilu.

Najzastupljenija primena 3D štampe na tekstilu

Primena digitalne 3D štampe na tekstilu oduvek je bila privlačna za dizajniranje modernog tipa odeće uz tehnologije koje se uvek usavršavaju. Svaki komad odeće izgleda lepše uz maksimalan efekat kolora, efektnih tonova boja  i prethodno odrađenog kvalitetnog otiska. Štampanje na osnovu 3D tehnologije na tekstilu stvara realan prikaza željenog formata sa postojanim bojama.

Kreiranje 3d otiska na tekstilu predstavljen je funkcionalnom slikom koja potpuno odgovara verodostojnom originalu. Štampanje na tekstilu može biti prestavljeno kao brendirana odeća sa prethodnom štampom koja nema većih ograničenja.

Uz dizajniranje tekstualnog sadržaja i slika, razvila se unikatna aplikacija za prenos 3d modela na tekstilu. Usled razvoja informacionih tehnologija, pripremni modeli za dalju distribuciju štampe oslobađaju ručno rađene modele kao osnovne prototipe.

Ekološki prihvatljiva tehnologija 3D štampanja

Ukoliko se odlučite za modernu tehnologiju 3d štampe, sledite ekološki prihvatljive modele, boje i proces sa kontrolisanim uticajem na životnu sredinu. Tokom procesa štampe, potrošnja materijala se znatno više upotrebljava, stoga su neophodni česti remonti i zamena ketridža. Na osnovu ekoloških standarda, navedena tehnologija prihvata boje sa boljim stepenom razgradnje u životnoj sredini. 

Uz pomoć razvoja 3d tehnologija, zastupljena je kombinacija različitih materijala uz uklapanje sa osobinama istih. Zahvaljujući razvoju industrijske proizvodnje i progresivnog razvoja drugih tehnologija, 3d štampa sve više prihvata ekološke okvire dizajniranja odeće, nakita, medicine i veoma uslužnih tehnologija proizvodnje hrane.

Zahvaljujući razvoju industrijskih tehnologija, 3d štampom se grade pojedinačni slojevi završnih prototipa sa vezivnim sredstvom u punom koloru. Svi predmeti koji su krajnje obrađeni, ciljano zamišljeni i dimenzionirani, mogu biti krajnje obrađeni uz pomoć 3d ekološkog modeliranja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *