Bakterije u urinu – sve što je bitno da znate

Infekcije urinarnog trakta su česta pojava, posebno kod žena, budući da je priroda mokraćne cevi takva kod žena da dozvoljava da bakterije brže dospu u mokraćne kanale i da se razmnože. Redovna su pojava kod starijih, kod trudnica, ali i kod dece, dok su kod muškaraca do 50 godina nešto što se retko javlja.

Bakterije u urinu su odgovorne za infekcije koje se dešavaju, a na prvom mestu je to Ešerihija koli koja je najodgovornija za urinarne infekcije kod svih, pa tek za njom idu druge bakterije. Bakterije su normalan deo ljudskog organizma, one pomažu da se dešavaju i normalno odvijaju brojni procesi, međutim, njihovim umnožavanjem dolazi do infekcija koje već od svoje pojave prave probleme u funkcionisanju i narušavaju zdravlje.

Simptomi urinarnih infekcija

Simptomi su uglavnom kod svih isti, peckanje tokom mokrenja, nekada uz pojavu bola, zamućena mokraća i mokraća sa jakim neprijatnim mirisom, česta potreba za mokrenjem, bol u donjem delu stomaka, ali nekada i pojava krvi u urinu. Svi ovi simptomi se mogu javiti i kod dece i kod odraslih, a svi ukazuju na to da postoje bakterije u urinu koje su izazvale infekciju.

Bakterije u urinu se javljaju iz različitih razloga. Nekada je u pitanju oslabljen imuni sistem, mogu se javiti i kao posledica neke prethodne infekcije, usled dijabetesa, loše higijene, ali mogu biti i deo nezaštićenih seksualnih odnosa. Uz sve ovo važno je znati da se bakterije u urinu najčešće i najviše razmnožavaju kod žena u menopauzi i kod starijih osoba. Bilo koja grupacija da je i iz bilo kog razloga, važno je otići kod lekara i dati uzorak urina na analizu, zarad utvrđivanja stanja i potrebne terapije.

Kako sprečiti pojavu bakterija u urinu?

Narod najbolje kaže, bolje je sprečiti nego lečiti, pa se time vodite i kada su u pitanju bakterije u urinu. Na prvom mestu – pijte dosta vode. Voda će vas nagoniti da češće mokrite, a tako ćete bakterije izbacivati iz organizma redovno i nećete im dozvoliti da se razmnože.

Određeni čajevi vam takođe mogu pomoći u ovome, poput čaja od brusnice. Dobra stvar je piti i ulje divljeg origana koje ima brojne prednosti, pa tako i preventivne kada se radi o urinarnim infekcijama.

Za žene je važno da ne koriste mirišljave maramice, higijenske uloške sa mirisima, jer tako stvaraju pogodnu sredinu za razvoj bakterija i stvaranje urinarne infekcije.

Kako se leče urinarne infekcije?

Bakterije u urinu se proveravaju davanjem urina na anlizu. Bitno je dati prvi, jutarnji urin i to srednji mlaz, kako bi se stekla prava slika o količini prisutnih bakterija. Na osnovu dobijenih rezultata i vrste bakterije u urinu određuje se terapija. To je uvek antibiotska terapija koja deluje na uništavanje bakterije. Međutim, pored terapije medikamentima, postoje i određeni prirodni proizvodi koji će vam pomoći.

Ulje divljeg origana, koje smo spomenuli kao deo preventivnog delovanja, ozbiljan i jako značajan uticaj ima i na infekcije. Ono može biti u određenim slučajevima i kompletna terapija ili dopuna antibiotskoj terapiji, što će vam već i sam lekar verovatno reći, pa nemojte zaobići njegovo korištenje tada. Uz to, tu su čajevi koji će smiriti simptome i delovati na pravi način.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *