Sanjate o holivudskom osmehu? Ne brinite, postoji rešenje

Da li ste se nekad zapitali kako glumci imaju tako predivne bele zube koji izgledaju tako prirodno? E pa, većina zapravo nema takve prirodne zube, ali su ih korigovali uz pomoć savremenih stomatoloških tehnika. Međutim, danas ove tehnike nisu rezervisane samo za one koji imaju previše novca. Naime, razvoj ovih tehnologija doneo je i mogućnost da blistavo beli osmeh imaju i oni sa dosta manjim prihodima. U nastavku pročitajte nešto više o ovim najsavremenijim tehnikama.

Viniri – za savršen i prirodni osmeh

Viniri, ili keramičke fasete su postale popularan trend kod u svetu, ali i kod nas. Glavni razlog zašto se ljudi odlučuju za ovaj način estetske korekcije zuba je taj što je ova metoda potpuno bezbolna i neinvazivna. Naime, viniri su tanke keramičke ljuspice koje se pomoću posebnog cementnog materijala trajno pričvršćuju za prednju stranu zuba. Međutim, pre ugradnje vinira potrebno je da stomatolog napravi malo udubljenje na zubu kako bi se fasete bolje pričvrstile za sam zub. Iako ova metoda zahteva uklanjanje površinskog sloja zuba, moramo naglasiti da je u ovom slučaju uklanjanje gleđi minimalno.

Kada su viniri dobra opcija?

Ugradnja vinira se preporučuje u situacijama kada imate zdrave zube, ali su oni žuti, nejednake veličine i oblika, ili ako postoji veliki razmak između zuba. Idealno je da pacijent ima sve zube, odnosno da nemaju krunice. Ako se pridržavate saveta stomatologa, viniri mogu biti veoma dugotrajni, čak i preko 10 godina. A i ukoliko se desi da keramička faseta pukne, ili se odlepi, zamena je veoma jednostavna i bezbolna.

Ukoliko je izvađen zub onda je neophodno uraditi most brušenjem dva susedna zuba ili ugraditi implant. Ukoliko već imate krunicu tj navlaku na zubu izradiće se nova (ukoliko ima potrebe) uz izradu vinira na susednim zubima.
Takođe, pre ugradnje faseta stomatolog bi trebalo da uradi pregled zuba. Ukoliko postoji potreba, neophodno je da pre ugradnje popraviti sve zube koje planirate da korigujete. Takođe, važno je sanirati i upalne procese desni, ukoliko postoje.

No prep viniri – viniri najnovije generacije

Poslednjih godina razvijena je potpuno neinvazivna tehnika ugradnje vinira. Naime, no prep viniri (skraćenica od non preparation viniri) su fasete koje za ugradnju ne zahtevaju brušenje zuba. Iako tokom se tokom ugradnje klasičnih vinira minimalno uklanja gleđ, ipak se skida deo tog veoma značajnog sloja. Zbog toga je razvijena ova naprednija metoda koja podrazumeva da se no prep viniri pomoću cementnog materijala lepe direktno na površinu zuba, bez ikakvog brušenja. Naravno, pre nego što se no prep viniri zalepe za prednju stranu zuba, stomatolog mora pripremiti tu površinu, odnosno posebnim tehnikama ukoniti sve nečistoće i neravnine.

Međutim, iako ugradnja no prep vinira ima brojne prednosti, ima i nedostatke. Naime, u odnosu na klasične vinire, no prep viniri su krećeg veka. Razlog za to je upravo zato što se zub ne bruši. Samim tim fasete se mogu lakše odlepiti. Međutim, u koliko se pridržavate saveta stomatologa, ovaj tip vinira će vas najverovatnije služiti barem 10 godina. I naravno, kao i u slučaju klasičnih vinira, zamena i ovog tipa faseta je veoma jednostavna, brza i bezbolna.

Koji tip vinira izabrati?

Kao što smo naveli, postoji mala razlika između klasičnih i no prep vinira. O tome za koji ćete se tip odlučiti, najbolje bi bilo da se posavetujete sa stomatologom. Stručan tim Dental Vortex ordinacije vam stoji na raspolaganju. Iskusni stomatolozi će nakon pregleda, ali i vaših očekivanja preporučiti opciju koja je bolja za vas. I još nešto, za koji god tip vinira da se odlučite, sigurni smo da se nećete pokajati!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *