Kako tehnologija utiče na kvalitet vida i kako zaštititi vid?

Jedna od glavnih karakteristika savremenog doba je ubrzan razvoj tehnike i tehnologije i njihova primena u svim sferama života. Podjednako koristimo ova dostignuća i u poslovnom i u privatnom životu. Korist od savremenih uređaja, kao što su računari, tablet računari, pametni telefoni i mnogi drugi je višesturka, ali pored dobrih strana, ovi uređaji i određene štetne uticaje. 

Koji su to štetni uticaji tehnologije na naš vid i kako da ga zaštitimo, pitali smo oftamologa u Banja Luci. Pročitajte u nastavku teksta njegove preporuke. 

Neka vas očni lekar u Banja Luci upozna sa svim opasnostima dugog izlaganja očiju različitim vrstama ekrana

Ljudi dvadeset i prvog veka svakodnevno, kako na poslu, tako i nakon posla, više časova gledaju u različite ekrane. Na poslu se obavljaju različite vrste aktivnosti za koje je neophodna savremena tehnologija, a u slobodno vreme pratimo sadržaje različitih aplikacija i pretražujemo brojne stvari. 

Sve to vreme, naše oči su izložene plavom svetlu koje emituju ovi uređaji. Šetno plavo zračenje koje emituju ovi uređaji, dok sam male udaljenosti pratimo sadržaje koji se nalaze na njima, može izazvati određene promene kod vida. Duga izloženost oka ovom svetlu može prouzrokovati jedan od sve češćih problema oka kod danasšnje populacije, kratkovidost. Takođe, očni lekar u Banja Luci upozorava na još jednu karakteristiku savremenog života. Stanovništvo sve manje vremena provodi napolju, na dnevnoj svetlosti što predstavlja jedan od faktora rizika za neke oblike astigmatizma oka. 

Kada je reč o štetnom uticaju tehonologije na vid, očni lekar u Banja Luci posebno ističe „sindrom kompjuterskog vida“. Ukoliko su vaše oči više sati izložene ekranima, one će postati crvene sa pojačanim suzenjem i svrabom. Peći će vas, biće iritirane, suve, a vrlo je verovatno da će vas boleti i glava. Karakteristike neprijatnog “sindroma kompjuterskog vida” je iskusio veliki broj ljudi.

Posetite oftamologa Banja Luci kako biste dobili savete uz pomoć kojih ćete sačuvati vid

Očni lekar u Banja Luci je uvek na raspolaganju svojim pacijentima, kako bi sa njima podelio svoja znanja i iskustva koja će im pomoći da sačuvaju zdravlje svojih očiju i unaprede svoj vid.

Neki od saveta onog lekara u Banja Luci su:

Idite na redovne oftamološke preglede. Posetite izabranog očnog lekara u Banja Luci barem jednom u dve godine, uradite kompletan oftamološki pregled i neka lear prati iz godine u godinu vaše oči i vaš vid. 

Za neke očne bolesti, kao što je je glaukom ili katarakta, faktor rizika može biti genetika. Zbog toga, proverite da li je neko u vašoj porodici imao neku očnu bolest. 

Ne izlažite oči štetnom UV zračenju – zaštitite ih uz pomoć naočara sa staklima koja imaju zaštitu od ovog štetnog zračenja, nosite šešire i kačkete, kada vreme provodite napolju. 

Zdrava ishrana je još jedan preduslov zdravih očiju i bistrog pogleda, ali i celokupnog tela. Zbog toga, neka vaša ishrana bude bogata voćem i povrćem, namirnicama koje imaju visok nivo antioksidanata i omega 3 nezasićenim kiselinama, koje imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje vaših očiju. I, naravno, izbegavajte konzumiranje alkohola i cigareta. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *