Kako se hraniti ako imate problem sa štitnom žlezdom?

Mnogo je pitanja u vezi sa ishranom kada nastane problem u radu štitne žlezde. Šta treba da se konzumira, a koje namirnice izbegavati?

Za normalan rad našeg organizma najvažnija je štitna žlezda zato je neophodno da normalno funkioniše. A pravilnom radu štitne žlezde može da doprinese i pravilna ishrana.

S obzirom na to da je štitna žlezda glavna za regulisanje metabolizma, ona kontroliše uglavnom sve telesne funkcije u organizmu. 

Jedino ćelije tiroidne žlezde mogu da asorbuju jod, a jedini način za njegovu apsorpciju jeste iz hrane.

Poremećaji u radu štitne žlezde

U radu štitne žlezde moguća su dva poremećaja. 

Prvi se odnosi na hipotiroidizam, a to je slučaj kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona i to je najčešće slučaj usled nedostatka joda. Tada dolazi do opadanja kose, gubitka kilograma, letrgije, slabijeg pamćenja, hipoglikemije i dr.

Iako se čini da astma, ukočenost ili bol u vratu nemaju veze sa štitnom žlezdom, oni mogu da budu simptomi hipotiroidizma, kao i vrtoglavice, bleda koža i promuklost.

Hipertiroidizam predstavlja prekomernu aktivnost štitne žlezde i on je drugi najčešći problem koji nastaje u radu ove žlezde. Simptomi koji ukazuju na hipertiroidizam jesu nejednak srčani ritam, razdražljivost, nemir, gubitak kilograma, ali i izbuljene oči.

Koji su minerali važni za štitnu žlezdu?

Ako želite da sprečite poremećaje u radu štitne žlezde, onda bi najbolje bilo da konzumirate namirnice koje sadrže jod

Naime, jod je ključan za normalno funkcionisanje najveće žlezde u ljudskom organizmu, a najbolji izvori joda su organsko mleko i jogurt, alge, jaja, morska so, pa se njihovo konzumiranje posebno preporučuje.

Selen je takođe bitan, a njega najviše ima u vodi, mlečnim proizvodima, belom i crnom luku, semenkama suncokreta, ali i u mlečnim proizvodima.

Amino-kiselina koja se nalazi u skoro svakom protein u telu jeste tirozin. Ona se može naći u soji i pšenici, ali se ove namirnice ne preporučuju za osobe koje imaju hipotiroidizam. Odlični izbori tirozina su banana, bademi, avokado, semenke bundeve, organska jaja, itd.

Voće i povrće koje poboljšava rad štitne žlezde

Kupus, brokoli, rotvice i kelj doprinose boljoj funkciji štitne žlezde, ali kod kupusastog povrća budite obazrivi. 

Umerene količine ovog povrća su najbolje, jer ako ih konzumirate u velikim količinama može doći do smanjene apsorpcije joda, a to dalje ugrožava optimalan rad štitne žlezde.

Paprike, paradajz, šargarepa, krastavci, boranija, grašak, patlidžan, celer, kivi, jabuke, borovnice, nar, višnje, kasije, ananas, citrusi i mango doprinose normalnom funkcionisanju tiroidne žlezde.

Kada je reč o mesu, najbolje bi bilo da konzumirate ćuretinu i jagnjetinu.

Hrana koja dovodi do problema sa štitnom žlezdom

Kao što postoji hrana koja se preporučuje osobama koje imaju problem sa štitnom žlezdom, treba napomenuti da određene namirnice mogu da stvore komplikacije u radu tiroidne žlezde. 

Zato se trudite da izbegavate rafinisanu i industrijski prerađenu hranu. Gluten, GMO hrana, soda i namirnice koje sadrže brom, kao što su sprtski napici, pesticidi i sl. mogu da naprave ozbiljen problem u organizmu, a sigurni smo da to niko ne želi. 

Zato pažljivo birajte hranu koju konzumirate!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *