Koje prednosti nudi 4D ultrazvuk u trudnoći?

 

Pored toga što brinu o svom i o zdravlju svoje bebe, mnoge trudnice žele i da ranije vide kako njihova beba izgleda. Svakako da su standardni ultrazvučni ginekološki pregledi vrlo važni za praćenje trudnoće, odnosno stanja i samog ploda i trudnice, ali 4 D ultrazvučni pregledi u trudnoći pružaju posebnu vrstu zadovoljstva budućim roditeljima.

Ginekološki pregledi i ultrazvučni pregledi u trudnoći

Podrazumeva se da svaka trudnica treba da se pridržava onoga što joj njen lekar, specijalista ginekologije koji će i voditi trudnoću preporučuje, a vezano kako za ginekološke preglede, tako isto i za različite vrste testova koje bi trebalo da uradi u tom periodu.

Osnovni cilj svih tih i pregleda i testiranja jeste da trudnoća protekne u najboljem mogućem redu i po mamu i po bebu, pa se baš iz tog razloga i preporučuje svakoj trudnici da se smernica i saveta koje dobije od svog lekara u potpunosti pridržavati.

Redovni ginekološki pregledi u trudnoći imaju za cilj upravo to što smo pomenuli, odnosno praćenje stanja reproduktivnih organa majke i samog ploda, kako bi eventualno moglo da se reaguje na vreme ukoliko dođe do nekih problema.

Baš iz tog razloga i ističemo da nakon što u toku sedme nedelje ode na prvi ginekološki pregled, što je opšta preporuka, a kojom prilikom bi lekar specijalista ginekologije trebalo da utvrdi ne samo postojanje trudnoće, nego i mere ploda, odnosno u kakvom stanju se plod nalazi, svaka pacijentkinja bi trebalo i da poštuje sve smernice koje će dobiti od ginekologa vezano i za propisana testiranja u toku trudnoće i za ultrazvučne preglede.

Najčešće u toku 12 – te ili 13 – te nedelje se preporučuje ne samo ultrazvučni ginekološki pregled, nego i takozvani dabl test, što je zapravo test krvi koji ima za cilj utvrđivanje eventualnih anomalija kod ploda. Podrazumeva se da će lekar specijalista ginekologije koji vodi trudnoću uputiti trudnicu i u to zbog čega je važno da uradi ovaj test, ali ako bude smatrao potrebnim, uputiće je i na dodatno testiranje.

Šta je 4D ultrazvuk?

Kao što smo već pomenuli, redovni ultrazvučni ginekološki pregledi u trudnoći igraju vrlo značajnu ulogu za praćenje stanja i ploda, ali i stanja majke, odnosno stanja njenih reproduktivnih organa. Međutim, postoji i takozvani 4D ultrazvuk, koji je posebno atraktivan među trudnicama, odnosno koji budućim roditeljima pruža mogućnost da praktično vide u 4D tehnologiji kako će njihov plod da izgleda.

Ali koliko god da je 4D ultrazvuk zanimljiv budućim roditeljima, on igra vrlo značajnu ulogu i u praćenju trudnoće. Naime, 4D ultrazvuk pomaže lekaru specijalisti ginekologije, koji i vodi trudnoću, da utvrdi mnogo preciznije u kakvom stanju se sam plod nalazi.

U većini slučajeva se 4D ultrazvučni ginekološki pregledi preporučuju u periodu između 22. i 24. nedelje trudnoće. Podrazumeva se da će lekar specijalista ginekologije koji vodi trudnoću na vreme da uputi svoju pacijentkinju u to kada bi trebalo ne samo da uradi 4D ultrazvučni pregled, nego i kada se vrše redovne kontrole, odnosno kada bi valjalo da uradi određeni test, a što sve ima za cilj praćenje stanja i samog ploda i trudnice, sve kako bi celokupna trudnoća protekla u najboljem mogućem redu.

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *