Učenje i razvijanje deteta uz zabavu

Postoje neke stvari u životu svakog deteta koje se pre ili kasnije moraju naučiti, a koje znaju da idu prilično teško.

Jedna od tih stvari je i kako naučiti dete da ide na WC šolju. Sa ovim roditelji muku muče, i traže jednostavan i praktičan način da dete to nauči, a da ne bude previše primorano na to. No, od kada postoje noše i pisoari prilagođeni deci, stvar je u velikoj meri olakšana.

Kako je to bilo nekad…

Prelazak na šolju u kupatilu za dete zna biti stresan. Ono može to da odbija, da se nećka, da ne želi da tamo obavlja nužde jer mu je svakako pre toga bilo lakše i bolje. No, svi su svesni da se to mora uraditi, te je onda postojanje pomagala koja će to olakšati prava stvar! Ko ne bi voleo da je to imao u svojoj mladosti, kada su se roditelji na razne načine dovijali da svakoga od nas privole u kupatilo. I ne samo roditelji – setimo se samo priča naših deda i baba koji bi nas terali na to svaki put kada odemo kod njih zahtevajući od roditelja da budu strožiji. Priča o tome kako je nekada bilo definitivno nije pomagalo, ali nije se znalo za bolje.

…a kako je to danas

Odvikavanje od pelena sada je sasvim druga priča. Tu su razne varijacije različitih proizvoda koji će taj posao olakšati, dete zabaviti, a istovremeno ga i naučiti da je vreme da se na drugačiji način ide u WC. Sada se može birati između različitih noša ili WC šolja koje su sve prilagođene detetovim potrebama, i njegovim godinama.

Klasične noše

Noše su nekada bile u najboljem slučaju u nekoliko boja, i vrlo skromnog dizajna. Danas to nije slučaj, te se i među onim standardnim modelima mogu naći one dovoljno šarene i “lude” koje će zainteresovati svačije dete. Paleta boja je sada nepregledna, a i razni drugi dodaci koji se nalaze na njima kao što su poznati crtani likovi mogu samo da pomognu u roditeljskim nastojanjima da odviknete dete od pelena. 

Muzičke noše

Jedna od stvari koja je u poslednje vreme izuzetno popularna su muzičke noše. One mogu biti različitih modela, a najpopularnije su noše koje imaju oblik auta. Dizajnirane su tako da se dete može lako prilagoditi prelasku sa pelena. One su zamišljene kao toalet za odrasle samo u manjem obliku, ali sa gotovom svim funkcionalnostima koje ima i pravi toalet. Tu je mali poklopac čijim se  podizdanjem čuje muzika, a oblik automobila je tu da bi se detetu malo odvukla pažnja igračkom koja će ga zainteresovati. Ove noše dolaze u različitim bojama i dezenima, a svakako su prilagođene kako devojčicama, tako i dečacima. U zavisnosti od tržišta ih ima raznih, pa i onih koje su prilagođene specifičnim kupcima u određenim zemljama. Poenta ove noše je da se dete na jedan dobar i bezbolan način nauči da koristi toalet, a da na to ne bude prisiljeno. Zbog toga je i sve dizajnirano u veselim bojama, i sa stvarima koje su detetu poznato kako bi se normalno prešlo iz pelena na noše i toalet. 

Edukativne noše

Edukativne noše su slične onim muzičkim po dizajnu i nameni sa tim da se od njih razlikuju uglavnom po tome što se ne čuje muzika kada se podigne poklopac. No, ne znači da nisu i više nego dobre za decu. Naprotiv – one su napravljene da mališanima privuku pažnju. Ima ih raznih, a najpopularnije su one sa životinjama koje deca mnogo vole. Pošto imaju oblik prave WC šolje sa sve toaletom za papir, deca će i uz pomoć njih na lak način naučiti da ih koriste, a time će kasnije biti spremna za korišćenje i pravih toaleta. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *