Pogledajte kako da dovedete liniju „u red“ uz pomoć trake za trčanje

 

Leto je prošlo i lepi jesenji dani su na izmaku. Temperature su sve niže, a kiše sve češće tako da je logično da polako smanjujemo aktivnosti u prirodi, a više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Ovo značajno utiče na smanjenje fizičke aktivnosti što, u najmanjem slučaju, može dovesti do povećanja kilaže, a u malo komplikovanijim situacijama do pogoršanja zdravstvenog stanja. Sve ovo se može sprečiti redovnom upotrebom trake za trčanje.

Zbog čega su trake za trčanje bolje od drugih kućnih sprava za vežbanje?

Iako se mislilo da su trake za trčanje rezervisane isključivo za fitness centre, one se sve češće kupuju za kućnu upotrebu. Njihova osnovna prednost, u odnosu na druge sprave za vežbanje je u tome što na njima možete da odradite i svoju dnevnu šetnju koju Vam je preporučio lekar ili da ispunite broj koraka koji ste zadali sami sebi, ali i da odradite ozbiljan kardio trening.

Uzmimo, na primer, pacijenta koji ima probleme sa kardiovaskularnim sistemom – visok pritisak, ili ima insulinsku rezistenciju ili dijabetes. Ovim osobama se preporučuje da šetaju najmanje 30 minuta dnevno, što je zimi, u zavisnosti od mesta stanovanja, malo teže da se ispuni. Uz pomoć trake za trčanje se može odraditi ta tridesetominutna šetnja bez izlaska napolje po hladnom vremenu. Jednostavno podesite nagib i opterećenje na minimum i možete da šetate dok gledate omiljenu TV seriju.

Trake za trčanje su izuzetno popularne i kod ljudi koji se trude da budu u formi, a nemaju vremena za odlazak u teretanu jer se uz pomoć njih  i u kućnim uslovima može odraditi odličan trening, pogotovo ako se kombinuju sa treningom snage za koji su potrebne samo bučice i tegovi za noge.

Kako odraditi efikasan trening za mršavljenje na traci za trčanje?

Da se uz pomoć trake za trčanje može smršati je odavno poznato, ali samo ako dobro organizujete trening i uskladite aerobnu i anaerobnu aktivnost. Već duže vremena je poznato da za gubljenje masnih naslaga nije dovoljna samo aerobna aktivnost, odnosno kardio niskog intenziteta, već je potrebno kombinovati HIIT trening (intervalni trening visokog intenziteta) i trening snage.

HIIT trening uz pomoć trake za trčanje može da bude mnogo zanimljiviji i donekle lakši za izvođenje jer nema skakanja i čučnjeva. Trening visokog intenziteta na traci je i lakše organizovati jer na displeju možete da pratite protok vremena. Jednostavno nekih 60 sekundi možete da trčite sprint, dok ćete sledećeg minuta da trčite lagano. Za početak možete ovu kombinaciju sprinta i laganog trčanja u toku kog se aktivno odmarate ponoviti pet puta, što je ukupno deset minuta kardio treninga. Vremenom ćete broj serija ponavljati.

Trake za trčanje, prilikom procesa mršavljenja, ne moraju samo da služe za treninge visokog intenziteta. Ako baš ne volite kardio, možete na traci trčati ili brzo hodati, ali na većem nagibu nekih 20 do 30 minuta, koliko je potrebno da se rezerve glukoze u krvi istroše i da telo počne da troši mast za energiju, a zatim da odradite trening snage sa opterećenjem.

Ukoliko već imate imate traku za trčanje ceo trening, dakle kardio i snagu, možete odraditi kod kuće, bez odlaska u teretanu i tako ćete značajno uštedeti vreme.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *