Ugaone garniture za male prostore, kako odabrati najbolju?

Ugaone garniture su centralni deo svakog dnevnog boravka. Obično su komad nameštaja koji daju glavni pečat čitavom prostoru i na osnovu kog se dalje dekoriše soba. Opremanje većih prostorija i izbor odgovarajuće ugaone garniture je mnogo lakši zbog toga što ne treba previše voditi računa o tome da li će sav neophodan namešaj moći da stane. S druge strane, izbor namešaja za male prostore, garsonjere ili jednosobne stanove, kada treba pametno uklopiti nameštaj i napraviti i prostor za sedenje i trpezarijski prostor je mnogo teži.

Iako mnogi misle da ugaone garniture nisu dobro rešenje za ovako male prostore to ne mora da bude slučaj. One se danas prave u mnogo manjim dimenzijama, ne zauzimaju previše prostora, a i dalje pružaju sve udobnosti kao velike.

Najbolje ugaone garniture za male prostore

Za male prostore definitivno nisu klasične ugaone garniture sastavljene od dvoseda, troseda i ugla koji ih spaja. U ovim situacijama bi bolje bilo da odaberete garnituru koja se sastoji od troseda i spojenog „lenjivca“. Takve garniture ne zauzimaju previše prostora, a pružaju sve udobnosti jer su kao stvorene za osobe koje vole da se izležavaju ispred TV – a. Na njima bez problema mogu da legnu dve osobe, što nije slučaj sa klasičnim trosedima.

Kada birate ugaone garniture za baš male stanove trebalo bi da odaberete neku koja može da se rasklopi i pretvori u ležaj. Uglavnom se sve pretvaraju u ležajeve pristojnih dimenzija na kojima mogu da spavaju čak dve osobe. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju je to da li imaju klasičan mehanizam na rasklapanje ili im se izvlači sedalni deo. Ove kod kojih se sedalni deo izvlači su praktičnije za male prostore jer imaju prostor za odlaganje u koji možete da stavite posteljinu kada namestite krevet. One najpraktičnije garniture imaju prostor za odlaganje i ispod lenjivca koji možete da iskoristite da u njega smestite zimsku garderobu i sav višak stvari koji bi Vam pravio haos po stanu.

Uložite u fotelje ili nekoliko taburea

Male ugaone garniture imaju jednu manu, a to je što nemaju dovoljno prostora za sedenje u slučaju ako planirate da ugostite više ljudi. Taj problem se lako rešava sa jednom ili dve fotelje ili sa nekoliko tabure. Ukoliko Vam je prostor baš mali, možete da kupite taburee koji se sklapaju, ili one koji mogu da stanu ispod stočića za kafu, tako da Vam neće zauzimati prostor kada se ne koriste.

Ugaone garniture su odličan način da vizuelno odvojite prostor

Kod organizacije malih stanova najveći izazov je u tome da se vizuelno odvoji prostor za sedenje od trpezarijskog ili radnog prostora. Tu mnogo mou pomoći ugaone garniture. Jednostavno garnituru nemojte postaviti uz zid, kako smo svi navikli, već je stavite na sredinu sobe okrenite ka zidu na kom je TV, a iza nje postavite radni ili trpezarijski sto. Na taj način će se činiti da je prostor mnogo veći, uredniji i bolje organizovan. Dodatnom efektu odvojenog prostora doprineće i ako odaberete nameštaj za prostor za sedenje i za trpezarijski prostor u dve boje. U tom slučaju vodite računa da se boje uklapaju, da ne štrče previše, jer u suprotom ceo prostor može delovati kičasto.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *