Kompletan pregled rada srca za 30 minuta- ulaganje u budućnost

Sa sve većim brojem mladih ljudi koji boluju od ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja, pitanje zdravlja srca postaje zdravstvena dilema koja ne trpi odlaganja. Kao metoda koja se pokazala nepogrešivom, brzom i jednostavnom, ultrazvuk srca zadnjih godina postaje sastavni deo redovnog sistematskog pregleda.

Ipak, za ovakav pregled potrebno je otići kod lekara specijaliste, koji će, zahvaljujući iskustvu i znanju, moći da dijagnostifikuje svaku eventualnu promenu u radu srca u najranijoj fazi. Bez obzira na to što je ultrazvuk srca rutinski pregled koji ne oduzima mnogo vremena, za njega se i dalje vezuje nekoliko stigmatičnih mišljenja koja su neutemeljena u nauci i praksi.

Ultrazvuk je potreban samo ljudima koji su imali infarkt

Pacijenti koji su imali infarkt miokarda u svojoj redovnoj kontroli svakako imaju i ultrazvučni pregled srca. Međutim, ovaj metod dijagnostike se primenjuje kod čitavog spektra kardioloških oboljenja. Ultrazvuk srca je najpouzdaniji metod kojim se otkriva uzrok šuma, ukoliko ga je lekar primetio na sistematskom pregledu. Naime, pošto se šum na srcu javlja onda kada srčani zalisci ne funkcionišu kako kreba, odnosno ne regulišu protok krvi kroz srčane komore, lekar će ultrazvukom ispratiti način njihovog rada u realnom vremenu. Tako će moći da ustanovi da li su zalisci zadebljani, istanjeni ili kalcifikovani i da predložiti dalje lečenje. Ukoliko se pacijent žali na otežano disanje, zamor ili bol i stezanje u grudima, nalaz ultrazvučnog pregleda može poslužiti da se blagovremeno postavi dijagnoza angine pektoris. Takođe, ovaj pregled je obavezan pacijentima koji boliju od visokog krvnog pritiska ili su imali neku hiruršku intervenciju na krvnim sudovima. Osim u tretiranju već postojećih oboljenja, ultrazvuk srca je odličan način da se utvrdi da li srčani mišić dobija dovoljno kiseonika, da li u njemu postoje šupljine koje mogu uzrokovati dalje zdravstvene tegobe ili da li se u njemu formira masa koja bi se trebala odstraniti.

Ultrazvuk zrači

Ova zabluda je jako česta, ali potpuno neutemeljena u nauci. Iako postoje načini snimanja ljudskog tela koji mogu biti štetni ukoliko im se organi previše izlažu, kao što je rendgen, ultrazvučno snimanje srca ne može naškoditi ljudskom organizmu. Kao što mu i samo ime govori, ovaj metod koristi neškodljive ultrazvučne talase kako bi snimio sliku rada srca u realnom vremenu. Sam pregled traje do 30 minuta i potpuno je bezbolan. Lekar koristi plastičnu sondu i gel koji pomaže talasima da prođu kroz tkivo i vrate se kao što jasnija slika organa. Sondu namazanu gelom lekar pomera po grudnom košu pacijenata i tako ispituje rad srca iz svih uglova. Najčešće, neprijatan deo pregleda je samo prislanjanje hladne sonde na kožu i pritisak koji lekar mora da primeni da bi dobio što precizniju sliku naa ekranu.

S obzirom da je potpuno bezbedan, bezbolan i brz, ultrazvuk srca se preporučuje kao sastavni deo redovne posete lekaru. Pacijenti sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti bi ovaj pregled trebalo da urade na svakih 4 do 6 meseci, kako bi pratili rad, veličina i promene na srcu koje mogu postati problem u budućnosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *