4 prirodna antibiotika koje verovatno već imate u kući

Gotovo instinktivno se prvo uputimo  kod lekara po recept za antibiotik kada god se suočimo sa infekcijom ili nekom drugom bolešću. Međutim, antibiotici koji se često prepisuju nam obično nanesu više štete nego koristi, jer ubijaju zdrave bakterije zajedno sa onim lošim. 

Iako antibiotici imaju svoje zasluženo mesto u medicini, zašto ne biste razmišljali o tome da posegnete za prirodnim rešenjem onda kada to možete? U nastavku vam predstavljamo četiri namirnice uz pomoć kojih ćete uneti antibiotike u svoj organizam prorodnim putem, a za koje je moguće da ih već imate u svojoj kuhinji. 

 

1. Beli luk kao prirodni antibiotik

Da li ste znali da ako jedete nekoliko čenova belog luka svakoga dana, možete efikasno da se borite protiv svih vrsta bakterija, virusa i infekcija? Beli luk je prirodni antibiotik, a postoje studije koje su čak otkrile da beli luk može da pomogne u područjima teškim poput simptoma AIDS-a, dijabetesa i visokog krvnog pritiska. 

Takođe, beli luk je od velike pomoći u ublažavanju posledica kod prehlade, gripa, ali i zubobolje. A najbolje od svega je što je i organski beli luk prilično pristupačan.

Međutim, kuvanje ove namirnice nije najbolji način da iskoristite pun potencijal beloga luka.  Umesto toga, kako biste izvukli maksimum i njegova puna antibiotska svojstva, najbolje je da zgnječite beli luk i da ga konzumirate u sirovom obliku. Odličan način da uvedete više sirovog belog luka u ishranu jeste kroz salate, supe ili kao dodatak određenim napitcima, odnosno sokovima za podizanje imuniteta. 

 

2. Luk

Crni luk i druge vrste luka imaju slične benefite kao i njihov rođak – beli luk. Luk utiče na smirivanje boli i upala, ali i na bolesti poput prehlade i gripa. 

Slično kao i kod belog luka, najbolje rezultate ćete dobiti ako jedete luk u sirovom obliku. Kuvanjem luka gubi se mnoštvo njegovih najzdravijih hranljivih sastojaka, što ga čini manje ljutim, ali definitivno i manje lekovitim. 

 

3. Ekstrakt semenki grejpa

Lekovita svojstva grejpa svima su znana, a ono što je manje poznato jeste da se ekstrakt semena greprfruta konvencionalno koristi kao antimikrobno jedinjenje. Ovaj ekstrakt pokazao je veliki potencijal u sprečavanju rasta različitih gljivica i bakterija, a čak se preporučuje i za upotrebu za čišćenje kupatila. 

Ono što bi trebalo da znate u slučaju da se odlučite da koristite ovaj ekstrakt, jeste da ćete morati prethodno da razblažite. Proverite detaljno uputstva za upotrebu i primenjujte ovaj ekstrakt isključivo na onaj način koji je propisan od strane proizvođača. 

 

4. Ren

Ren daje vašem telu energiju i pomaže vašem telu da se odbrani od potencijalnih bolesti. Takođe, ren potpomaže zdravu cirkulaciju krvi i ima antibiotska svojstva kada se razgradi u stomaku. Ren može da leči sve, od infekcija urinarnog trakta do kamena u bubrezima, ali je poznato njegovo lekovito dejstvo i u slučaju bronhitisa.

Za najbolje efekte, konzumirajte ga sirovog (pomešanog ili sečenog) ili isečenog na kockice sa manjom količinom sirćeta.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *