Da li je bolja klasična ili laserska operacija hemoroida?

I dok je sa jedne strane sve više ljudi koji se susreću se neprijatnostima, koje sa sobom nosi zapaljenje hemoroida, dotle sve više i medicina napreduje, pa ne čudi što se laserska operacija hemoroida sve češće pominje kao najbolja opcija u mnogim slučajevima. 

Iako se u principu ne preporučuje ovakva vrsta intervencije kada su u pitanju hemoroidi prvog stadijuma, a neretko i drugog, postoje klinike u okviru kojih se može izvršiti laserska operacija hemoroida čak i prvog i drugog stepena. Isključivo u zavisnosti od toga u kakvom stanju se pacijent nalazi, odnosno na osnovu procene samog stručnjaka koji vrši pregled, biće doneta odluka o tome da li čak i za hemoroide prvog i drugog stadjuma treba da bude izvršena takva intervencija. 

Svi koji se susreću sa ovom neprijatnošću, a ima i zaista mnogo, uzevši u obzir da hemoroidi važe za jednu od bolesti savremenog sveta, trebalo bi da znaju da se klasična ili laserska operacija najčešće preporučuju kada je u pitanju oboljenje trećeg ili četvrtog stadijuma. 

Kada se vrši laserska operacija hemoroida?

Nema nikakve sumnje da se sve češće klasična hirurška metoda zamenjuje ovom, koja se u većini slučajeva koristi kada su hemoroidi već uznapredovali. 

Podrazumeva se da lekar specijalista mora da izvrši adekvatne preglede i analize, kako bi na prvom mestu procenio u kakvom stanju se nalazi predeo zahvaćen hemoroidima i da bi na osnovu toga preporučio pacijentu da li je bolje prirodno lečenje ili laserska operacija hemoroida, odnosno klasična intervencija. 

Kako izgleda laserska operacija hemoroida?

Na ovo pitanje su nam odgovorili stručnjaci ustanove Prva poliklinika

Najbitnije je da svi pacijenti znaju da se ova operacija vrši uz korišćenje anestezije, koja može biti ili spinalna ili opšta. Prosečno vreme trajanja ove intervencije j oko 30 minuta, ali se naravno to može razlikovati od slučaja do slučaja. 

Iako se, sasvim očekivano mnogi pribojavaju toga da li je laserska operacija hemoroida bezbedna, nema nikakve sumnje da će ih nadležni stručnjaci upoznati sa time da se radi o prilično neinvazivnoj metodi, tako da nema nikakvih rana, a u većini slučajeva pacijent nema ni bolova nakon intervencije, te se vrlo brzo oporavlja. 

Isto tako je važno napomenuti i to da laserska operacija hemoroida ne podrazumeva oštećenje okolnog zdravog tkiva, te da se za vreme intervencije neće koristiti nikakvi materijali koji se smatraju stranim, a najpre se misli na hirurške šavove i kopče, pa bez ikakve sumnje sve to utiče na ubrzani oporavak nakon što bude izvršena intervencija. 

Pre nego što počne laserska operacija hemoroida, nadležni u okviru odabrane zdravstvene institucije će detaljno da informišu svakog pacijenta o tome kako ona izgleda, odnosno kako se u većini slučajeva odvija postoperativni tok, što je vrlo važno za svakog pacijenta. Prosečno vreme do potpunog oporavka je oko dve sedmice. 

Iako je broj pacijenata kod kojih se to dogodilo zaista zanemarljiv, mora se napomenuti da kao i svaka druga intervencija, tako isto i laserska operacija hemoroida može da ima negativne efekte. U principu jedini negativan efekat jeste što se kod nekih pacijenata ovaj problem može ponovo pojaviti, ali se u većini slučajeva, ako se to i dogodi, on javlja u manjem obimu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *