Šta su poslovno informacioni sistemi?

informacioni sistemi

Svaka velika poslovna korporacija sadrži razne poverljive podatke, koji se moraju čuvati. Ovakvim organizacijama upravljaju veliki i složeni sistemi. Poslovno informacioni sistemi upravljaju svim oblicima podataka, od organizacionih, preko finansijskih, te kadrovskih.

Sve svetske kompanije koriste jedan poslovno informacioni sistem ili više njih, u zavisnosti od potrebe. Sastavni su deo rada u različitim organizacionim sektorima, poput ljudskih resursa ili tehničke podrške.

Klasifikacija poslovno informacionih sistema

Poslovno informacioni sistemi koji se koriste u različitim kompanijama razlikuju se po svojoj nameni. Na osnovu toga, postoji nekoliko vrsta ovih sistema.

Jedan od glavnih tipova je izvršni informacioni sistem (ESS). Koristi se u višim poslovnim strukturama za određivanje strategije poslovanja. Pomoću njega se određeni segmenti u poslu mogu predvideti, što je značajno za donošenje finalne odluke. 

Zahvaljujući upravljačkom informacionom sistemu (MIS), korporaciji je dostupno organizovanje i analiziranje finansijskih izveštaja i podataka. 

Sistem podrške odlučivanju (DSS) je koristan za zaposlene. On dopušta pregled svih informacija i razdvaja ih u korisne i one koje to nisu. Informacije koje nisu verodostojne se eliminišu, a one koje su korisne mogu biti prekretnica za odluku zaposlenog. Pomoću takve informacije, zaposleni mogu birati u kom pravcu treba da ide njihov rad.

Sistem za upravljanje znanjem (KMS) omogućava pristup podacima kompanije. Preko njega, zaposleni mogu među sobom deliti podatke. 

U okviru poslovno informacionih sistema postoji sistem kojim kompanija prati transakcije na svim nivoima. To je sistem obrade transakcija (TPS), koji je ujedno važan i za prikupljanje podataka o klijentima.

Sistem za automatizaciju kancelarijskog poslovanja (OAS) utiče na produktivnost rada i koristan je za razmenu informanija unutar kompanije. Među najkorišćenijim sistemima ovog tipa jeste Microsoft Office, u koji spadaju programi poput: Excel-a, Word-a, PowerPoint-a i drugih.

poslovno informacioni sistemi

Mogućnost skladištenja i analize informacija

Veliki broj kompanija se odlučuje za poslovno informacione sisteme. Razlog tome je taj što su oni dostupni za lako i efikasno čuvanje podataka na jednom mestu. To je veoma zahvalno rešenje za uštedu vremena i novca. 

Iako omogućavaju veliku uštedu, istovremeno pružaju uvid u svaku od oblasti poslovanja. Zbog toga, ove sisteme možete videti u raznim kompanijama. Zahvaljujući njima, neki poslovni procesi će biti automatizovani, pružajući odličan kvalitet.

Lak način za donošenje odluka

U okviru svake kompanije, korisnici ostavljaju razne podatke. Mogu ostaviti komentar o proizvodima i uslugama kompanije. Osim toga, mogu zahtevati nove proizvode i usluge. 

Time kompanije imaju uvid u potrebe korisnika. Spram toga, mogu menjati neke segmente svog poslovanja, u cilju zadovoljenja potreba korisnika. Kada se prikupe svi potrebni podaci, dolazi se do dela kada se vrši njihova analiza. Na osnovu analiziranih informacija, moguće je planiranje i sprovođenje raznih vrsta poslovnih strategija.

Povećana efikasnost poslovanja

Poslovno informacioni sistemi, koji se primenjuju u raznim organizacijama, rade po principu povećanja poslovne efikasnosti. To znači da se zadaci, koji ljudima oduzimaju minute, pa i sate, obavljaju za mnogo kraće vreme.

Danas se nijedna ozbiljnija kompanija na može zamisliti bez njihove iplementacije. Koriste se u svim oblastima poslovanja. Posebno su pogodni za planiranje projekata i budžeta. Upotrebom ovih softverskih rešenja smanjuju se greške i ponavljanja, a istovremeno povećavaju efikasnost i dugotrajnost. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *