Saveti za polaganje vožnje koje vam niko neće reći u auto školi

Polaganje za vozačku dozvolu nekada je predstavljalo svojevrsan vid luksuza, kao i samo posedovanje automobila ili nekog drugog motornog vozila.  Međutim, danas se radi o jednoj potrebi koja u velikoj meri olakšava svakodnevno funkcionisanje i život uopšte, ali i potrebi kada je poslovni život u pitanju, budući da se uz posedovanje vozačke dozvole mogu brže dobiti određeni poslovi, dok i brojni poslodavci u uslovima navode potrebu posedovanja vozačke dozvole za B kategoriju. Zbog svega toga jeste potrebno da što pre sednete i odlučite da odete do neke auto škole, raspitate se šta vam je to sve potrebno kako biste se prijavili na obuku i napokon dobili vozačku dozvolu na svoje ime.

Polaganje za vozačku dozvolu nije jednostavan proces, jer je potrebno uložiti prilično vremena u sve to, truda, potrebno je kvalitetno naučiti sva teorijska i praktična znanja, kako biste naposletku mogli da sednete za volan i krenete u vožnju kroz grad ili neki otvoren put sigurno, bez bojazni da se dogodi nešto loše kada su vaša znanja i sposobnosti u pitanju. No, i za to ima dosta vremena, ali ono što je potrebno svakom kandidatu koji tek kreće na obuku vozača, koji tek kreće da se upoznaje sa saobraćajnim pravilima i upravljanjem motornim vozilom, jesu saveti koji se teško dobijaju u auto školi, ne zbog toga što neko neće da ih kaže, već zbog potrebe da se pažnja tamo obrati na one najvažnije stvari, a to je usvajanje znanja i sposobnosti. 

Sve informacije o samom polaganju voznje možete pogledati na sajtu auto škole Pavlin, u kojoj je kvalitet obuke vozača zagarantovan.

Polaganje za B kategoriju

Obuka vozača za B kategoriju traje nekoliko meseci, tokom kojih se organizuje teorijska nastava, polaganje testova za B kategoriju, kao i praktična obuka i polaganje vožnje. Tokom učenja teorije mnogo će vam pomoći online testovi za B kategoriju kojima imate pristup danas bilo koja auto škola da je u pitanju. Ono što je dobro raditi jeste rešavanje testova nakon svake pređene oblasti. Kad god imate nastavu u auto školi, malo kod kuće prelistajte šta ste to učili, pa onda uradite testove za tu oblast kako bi vam to sveže znanje što više ostalo u memoriji, što će pred finalno testiranje umanjiti vreme učenja i obnavljanja gradiva. 

Ukoliko imate tremu od samog početka polaganja za vozačku dozvolu, odnosno, od ulaska u automobil, njegovog pokretanja, onda pre svega možete da vežbate sa nekim svojim pored koga imate svu slobodu i tu tremu ne osećate. Na taj način ćete se malo osloboditi i osetiti sigurnije, pa će i sami počeci praktične obuke proći manje stresno. 

Održavanje pažnje tokom obuke vozača

Obuka vozača traje danas prilično dugo, pa smo zbog toga i napomenuli da ne bi trebalo da učite kampanjski pred finalni teorijski test, već da učenje bude povezano sa samom nastavom, u čemu online tesotvi zaista neverovatno pomažu i predstavljaju odličnu olakšicu svakom kandidatu za polaganje za vozačku dozvolu. Pored toga, kada krene praktična obuka, nebitno da li se radi o polaganju za B kategoriju ili neku drugu kategoriju, možete da iskoristite moć sećanja i kasnije boljeg upravljanja vozilom. Nakon svake vožnje sa instruktorom kada dođete kući u svojoj glavi rekonstruišite vožnju od početka do kraja. Setite se svakog trenutka kada vam je instruktor rekao da ste nešto dobro uradili, ali posebno obratite pažnju na sve date kritike. Te kritike ne smete shvatati lično, već isključivo u službi boljeg savladavanja znanja, budući da ih instruktor u trenutku kada vidi da grešite primećuje i napominje šta morate da ispravite. Kada shvatite svoju grešku u tom prisećanju vožnje, mozak će već automatizovano da vam da signal da ne grešite, u čemu i jeste poenta tog prisećanja odmah nakon vožnje kada je sve sveže. Nakon takvog načina učenja ćete mnogo lakše i sigurnije pristupiti polaganju praktičnog dela ispita i lakše ćete ga i položiti.

Polaganje za C kategoriju

Kada je u pitanju polaganje za C kategoriju, saveti za učenje i polaganje su svakako isti kao i kod polaganja za B kategoriju, te bilo koju drugu kategoriju. Redovnost i isključenje kampanjskog učenja su uvek najbolji saveti koje možete da dobijete i usvojite. Međutim, učenje i polaganje za C kategoriju je dosta kompleksnije od onog za B kategoriju. Sam period obuke vozača traje znantno kraće, budući da je nastava organizovana u 7 časova teorijske i 15 časova praktične obuke, ali upravljati teretnim vozilima nikako nije lakše. Zbog toga vam je za ovaj korak, za polaganje za C kategoriju, potrebno da budete sigurni u sebe, bez ikakve stegnutosti, te da budete sigurni da vam je to zaista potrebno, budući da je polaganje za vozačku dozvolu za C kategoriju u stvari dobijanje profesije kojom sami odlučujete da se bavite. Kada ste sigurni u svoje veštine i to da želite ovim poslom da se bavite, onda je sasvim u redu da se i prijavite za polaganje i dobijanje dozvole. Za dodatne informacije o polaganju za C kategoriju, možete pogledati na ovom linku.

Saveti za završne ispite

Često dešavanje jeste da se pada na teorijskom, kao i na praktičnom delu ispita. Osim što padanje iziskuje čekanje i još vremena do dobijanja vozačke dozvole, finansijski je takođe zahtevno, jer se svako novo polaganje naknadno plaća. Saveti koji smo vam već dali kroz tekst kada je učenje u pitanju definitivno će učiniti da iz prvog puta položite testove, kao i samu vožnju. Kod vožnje je uz sve potrebno i vežbati. Nekoliko dana pred polaganje vežbajte sa nekim za koga znate i smatrate da je ssiguran i stabilan vozač. Po nekoliko puta u toku dana prođite ono što vas čeka na praktičnom ispitu, jer ćete na taj način na ispit doći sigurniji u sebe i svoje znanje, pa vas nijedna situacija neće toliko izenanditi da napravite neku grešku zbog koje se kandidati obaraju.

Pored svega, jedno od bitnih pravila jeste da na svako testiranje odete naspavani i odmorni. Na taj način će vaša koncentracija biti na najviše nivou, što je posebno potrebno tokom polaganja vožnje, odnosno praktičnog dela ispita. Uvek pre polaganja jedite dobro, pijte redovno vodu, nešto slatko obavezno pojedite, jer od stresa nivo šećera u krvi može da se poremeti, što su sve stvari koje će dodatno uticati na vaš dobar osećaj, samopouzdanje i sigurnost.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *