Najčešći zdravstveni problemi ženske intimne regije

Nažalost, u današnje vreme, redovan odlazak ginekologu nije praksa većine žena. Čak tri od četiri ženske osobe izbegava redovne preglede jer ih smatra veoma neprijatnim, a simptome mogućih oboljenja ignoriše ili pokušava da reši po principu ’sam svoj lekar’.

Ovakav pristup reproduktivnom zdravlju žena je krajnje nepoželjan, jer može vrlo brzo dovesti do neželjenih komplikacija i stanja koje je mnogo teže lečiti nego kad se zdravstveni problemi detektuju u začetku i prepiše adekvatna terapija.

U daljem tekstu navodimo osam najčešćih zdravstvenih problema intimne regije, i koliko je važno posvetiti im se na vreme.

#1 Promene na koži

Neravnine na koži polnih organa, crvenilo ili ranice, tj. bilo kakve promene u boji, znak su da treba posetiti ginekologa. Koža je prva linija odbrane i podložna je mnogobrojnim infekcijama, te svaku promenu treba shvatiti ozbiljno jer ona može biti posledica komplikacija poput kondiloma, tj. virusnih bradavica prenosivih seksualnim putem. Iako su niskog onkogenog potencijala, ukoliko se ne odstrane brzo se šire i postaju veći.

Papilomi, ili lažni kondilomi, kako se često nazivaju, su bezazlene izrasline, ali s obzirom na pomenutu sličnost neophodno ih je utvrditi kolposkopskim pregledom. Ukoliko ne stvaraju veće smetnje, nije ih potrebno uklanjati. Ranice, ili ulceracije mogu biti znak ozbiljnijih problema, tj. ukazivati na herpes ili početne stadijume sifilisa. Fibromi ili promene inflamatornog karaktera, kao što je zapaljenje Bartolinijeve žlezde zahtevaju hiruško rešenje.

#2 Endometrioza

 

Stanje kada tkivo unutrašnjeg sloja materice raste van njega, a najčešće na jajovodima ili jajnicima, naziva se endometrioza. Bol tokom seksualnog odnosa ili jaki bolovi u stomaku mogu ukazati na ovo potencijalno oboljenje.

Međutim, može se desiti da žene sa ektopičnim endometrijumom ne osećaju nikakve tegobe, te je ginekološki ultrazvuk jedan od načina da se endometrioza detektuje, iako se ona sa sigurnošću može utvrditi tek laparoskopijom.

#3 Ciste na jajnicima

Hormonski disbalans najčešći je uzrok cistama na jajnicima. Manje ciste, za razliku od većih, ne izazivaju simptome. Ukoliko oni postoje, manifestuju se kao bolovi u donjem delu leđa i predelu stomaka. Iako su u većini slučajeva bezopasne, mogu stvarati probleme sa začećem te se svakako savetuje poseta ginekologu.

#4 Miomi na materici

Miomi na materici problem su čak 80% žena starosne dobi od sredine tridesetih godina pa sve do menopauze. Oni se klasifikuju kao dobroćudni tumori bez simptoma, te najčešće budu otkriveni prilikom rutinskog ginekološkog pregleda.

Međutim, ukoliko uzmu maha, mogu biti uzrok jakim menstrualnim krvarenjima, bolu u trbuhu i pri polnom odnosu, kao i pojačanom nagonu za mokrenjem. Sam uzrok njihovog nastanka nije poznat, ali se zna da je njihov rast podstaknut estrogenom, te se leče hormonskom terapijom do trenutka kada se moraju ukloniti laparoskopski ili hiruškim zahvatom.

#5 Menstrualni problemi

 

Gorepomenuta endometrioza, hormonski disbalans i različita zapaljenja i infekcije mogu usloviti prepreke u oticanju menstrualne krvi , što prouzrokuje jake bolove, krvarenje između ciklusa ili njihov potpuni izostanak. Duga krvarenja (od po 10 dana) ili česta (javljaju se na kraće od 21 dan) jasan su znak da treba posetiti ginekologa.

Treba imati na umu da dismonoreja (bolne menstruacije) nije znak za uzbunu ako su prisutne od samog početka postojanja menstruacije. Ako se jave kasnije, velike su šanse da se radi o nekom ozbiljnijem problemu.

#6 Promene u sekretu

Izgled, boja i miris sekreta često nagoveštavaju promene koje ne smemo prepustiti slučaju. Žućkasta boja može ukazivati na infekciju gonokokom – tačnije na gonoreju ili triper.

Hlamidija je često uzrok upornom sekretu, a mlečnobeli sekret ukazuje na vaginozu ili infekciju mikoplazmom hominis ili ureaplazmom urelitikum. Kandida prouzrokuje grudvičast sekret, dok je zelenkasta sekrecija znak infekcije trihomonasom. Promene u mirisu daju gonoreja, trihomonas i vaginoza, i u tom slučaju se treba odmah obratiti lekaru.

#7 Bol i krvarenje pri odnosu

Odnos sa partnerom treba da bude zasnovan na prijatnom osećaju i obostranom zadovoljstvu, a ako se umesto ovoga jave jaki bolovi, to je već znak potencijalne infekcije ili upale jajnika, kao i mioma na materici. Krvarenja pri odnosu su takođe znak da nešto nije u redu, i moguće je da su posredi polipi ali i maligna oboljenja grlića materice.

#8 Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) objedinjuje nekoliko simptoma od onih na vašem licu i koži, poput akni ili pojačane maljavosti, pa do neredovnih ciklusa i prekomerne telesne težine. Njegova nepredvidivost ogleda se u tome da ne postoje pravila pojave simptoma, a ukoliko lečenje izostane može doći do ozbiljnih komplikacija kao što su srčana oboljenja, neplodnost i dijabetes tip 2.

Uzrok su poremećen rad hormona ali i insulinska rezistencija, a ukoliko se adekvatno ne tretira, ovakvo stanje u velikoj meri utiče kako na zdravlje tako i na kvalitet života.

Skoro sve pomenute ginekološke tegobe kao posledicu mogu imati sterilitet, a neplodnost je problem sa kojim se susreće skoro svaka četvrta žena. Redovne posete ginekologu su od velike važnosti za generalno zdravlje svake žene, i treba ih praktikovati čak i kada naizgled nema simptoma potencijalnih oboljenja ili neprijatnosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *