Izbor letnjih pneumatika: obratite pažnju na sledeće stvari pri zameni guma

Brojni su činioci koji utiču na adekvatan izbor letnjih guma, te shodno tome treba se posebno fokusirati na karakteristike svakog proizvođača letnjih guma i onome što oni nude. Važnost ove odluke se prvenstveno ogleda u sigurnosti i bezbednosti  koje pružaju same gume u vožnji kao i ugođaja prilikom putovanja. U nastavku ćemo apostrofirati najbitnije odgovore na pitanja koja postavjaju vozači prilikom izbora letnjih guma, a koji će im pomoći u samostalnom odabiru istih.

Ipak, važno je kako obavljate ovaj deo oko zamene guma jer se ipak radi o važnim delovima vašeg automobile i potrebno je taj posao obavite kvalitetno i pametno. 

Najbolji period za zamenu letnjih guma

Zakonskom regulativom našem zemlje je uređeno da se zimske gume moraju imati na automobilu od 1. novembra pa sve zaključno sa 1. aprilom. Ovaj period je istaknut, kao što i sami možete da zaključite, jer se radi o zimskim mesecima kada se očekuju padavine i niske temperature. Međutim, to ne znači da vozači ne mogu izvršiti zamenu zimskih guma letnjim i ranije ako se za to steknu odgovarajući uslovi. Ovde se pre svega misli na vremenske uslove, odnosno da nema padavina poput snega ili ledene kiše koja može izazvati klizavost na putu. Preporuka je da ako temperatura u većem delu dana iznosi preko 7 stepeni celzijusa, možete preći na letnje gume. Zbog toga ne treba žuriti sa preranom zamenom kako bi se izbeglo slabije prijanjanje automobila na podlogu. Sa druge strane kasni prelazak na letnje gume može dovesti do veće potrošnje goriva i izlaganja dodatnom trošku vozača. U svakom slučaju ako postoji dilema treba se obraditi najbližoj vulkanizerskoj radnji kako bi oni dali svoje stručno mišljenje ili majstoru koji je zadužen za održavanje vašeg automobila. 

Vodite računa o karakteristikama letnjih guma

Postoji standardizovana podela letnjih guma na tri segmenta: 1) gume standardnih performansi – ovo je najčešći tip letnjih guma na automobilima koja se preporučuje prvenstveno za vožnju u gradskim uslovima i na automobilima koji ne prelaze značanju kilometražu. Namenjene su za vremenske prililke koje podrazumevaju visoke tepmerature bez obzira da li je put suv i nakvašen. Nisu preporučljive za sneg i loše vremenske uslove jer tada gube svoja svojstva tako da ih je potrebno zameniti. Njihova komparativna prednost u odnosu na ostale letnje gume je pristupačna cena; 2) gume visokih performansi – prvenstveno su namenjene vozačima koji prelaze veću kilomertažu, pogotovu kada se veći deo vremena provodi u vožnji na auto putevima. Ne preporučuju se i gube performanse na nakvašenom kolovozu; 3) gume ultra visokih performansi – ovaj tip guma koriste vozači koji su skloni brzoj iIi ,,oštroj” vožnji, tako da se prednost u tom slučaju daje sigurnosti u odnosu na potrošnju samih guma. Karakteriše ih visoko prijanjanje na put ali prvenstveno na suvom kolovu,jel se nikako ne preporučuje brza vožnja kada postoje padavine.

Michelin letnje gume

Jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih svetskih proizvođača guma je svakako brend Michelin koji ima jednu od najdužih tradicija u proizvodnji guma. Zbog visokog kvaliteta i perforansi koji nudi proizvođač letnjih guma Michelin, ima izuzetenu popularnost među vozačima. Samo pominjanje brenda Michelin je asocijacija na kvalitet, tradiciju, sigurnost i visoku tehnologiju proizvodnje. Predstavljaju lidere na evropskom tržistu pneumatika sa najvećim tržišnim učešćem. Imaju najveću paletu proizoda za sve vrste motornih vozila. A njihov logo je poznat i prepoznatljiv za sve vozače, ali i za one koje to nisu. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *