Izbor monitora za računar: Vodič za kupovinu

Kada tražite novi monitor za računar, može biti teško odlučiti se gde tačno početi sa potragom. Na tržištu postoji mnoštvo monitora različitih veličina, rezolucija, tipova panela i brzina osvežavanja, što čini kupovinu novog monitora kompleksnom odlukom.

Međutim, nije svako traganje isto. Neki kupci traže izvanredan prikaz slike, dok drugi stavljaju naglasak na karakteristike i povezivanje.

Pored toga, postoje različite vrste monitora, od standardnih flet ekrana rezolucije 1080p, poput onih Asusovih, do impresivnih 4K ultrawide monitora kao što su gejmerski Benq monitori.

S obzirom na obilje odličnih opcija, lako je zapasti u konfuziju. Ali, nakon što pročitate naš vodič za kupovinu monitora, tačno ćete znati šta vam je potrebno.

Koja veličina monitora je prava?

Za većinu kupaca, prva odluka je veličina monitora. Koliko veliko je dovoljno veliko?

Sve popularniji monitori od 27 inča

Kada su u pitanju monitori za računar, želite nešto što udobno staje na vaš sto i pruža vam dovoljno ekranske površine. Danas se stvarno ne preporučuje kupovina monitora ispod 22 inča. 

Za većinu, 24 inča je osnova, jer za oko 100 evra možete da nabavite nekoliko ekrana te veličine, a izgledaju fantastično pri 1080p rezoluciji.

Na toj rezoluciji, nećete morati da potrošite puno novca na ostatak računara, budući da postoje i pristupačne 1080p grafičke kartice.

Monitori koji se protežu 27 inča dijagonalno postaju sve popularniji, a postoje i brojne opcije iznad 30 inča koje su pristupačne. 

Za ektreme do 50 inča

Ako želite da idete u ekstrem, probajte neki od odličnih računarskih monitora koji se približavaju 50 inča, poput impresivnog LG UltraGear OLED monitora od 48 inča.

Iako ćete morati da se udaljite od tih monitora, ne može se poreći da izgledaju fantastično. Pružaju vam istu površinu ekrana kao više manjih monitora bez okvira koji ih deli na pola. 

Ipak, obično su prilično skupi, i ako se odlučite za veoma širok ekran, teško ćete pronaći medije koji se mogu prikazati blizu njegove prirodne rezolucije, što može ostaviti sliku ili suženom ili okruženom crnim rubom.

Za većinu je dovoljno 24 i 32 inča

Bilo gde između 24 i 32 inča biće sasvim dovoljno za većinu korisnika. Ove veličine su popularne među PC igračima i profesionalcima iz više razloga.

Prvo, omogućuju iskorišćenje modernih rezolucija i jasnih boja, pružajući visokokvalitetan prikaz slika i sadržaja. Takođe, ovi monitori mogu prikazivati nekoliko otvorenih veb stranica istovremeno, što je praktično za mnoge poslovne korisnike.

Što se tiče cene, monitori u ovom rasponu obično nisu previše skupi, zbog čega su pristupačan izbor za većinu ljudi. Međutim, ako se odlučite za visoko kvalitetne modele, kao što su neki od najboljih 32-inčnih gejming monitora, cena može biti značajno viša.

Izbor rezolucije monitora

U današnjem svetu monitora, izbor prave rezolucije je bitan korak ka optimalnom vizuelnom iskustvu. 

Standardna opcija, 1080p, nudi razumnu jasnoću za monitore od 21 do 24 inča. Za veće ekrane, kao i za poboljšanu sliku i prostranost, 1440p je idealna. Ova rezolucija, poznata i kao Quad HD/QHD, pruža poboljšanu vizuelnu izoštrenost bez prevelikog opterećenja grafičke kartice.

U svetu visoke definicije, 4K/Ultra HD (UHD) se ističe sa 3840 x 2160 piksela, pružajući izuzetno detaljan prikaz. Međutim, zahteva snažnu grafičku karticu i i dalje predstavlja izazov po pitanju pristupačnosti.

Ultravajd monitori, sa svojim širokim odnosima širine i visine poput 21:9 i 32:9, nude širi vidokrug i imerzivno iskustvo, zbog čega su omiljen izbor među gejmerima i kreatorima sadržaja.

Ipak, za produktivnost, neki korisnici više vole postavku sa dva monitora (sa normalnim odnosima širine i visine), dok se drugi kunu u ultrawide monitore – sve se na kraju svodi na lični izbor.

Kontrast, stopa osvežavanja i više

Prilikom izbora monitora, važno je razmotriti više aspekata kako biste dobili najbolju moguću sliku. Igrači, na primer, obraćaju pažnju na stope osvežavanja, ali i “obični” korisnici sada imaju koristi od bržeg prikaza od standardnih 60Hz.

Evo šta treba da razmotrite pre nego što donesete odluku:

Odnos širine i visine

Odnos stranica govori koliko je širok ekran u odnosu na visinu. Standardni i najbolji izbor je 16:9. Radi sa većinom sadržaja, sjajan je za filmove i igre.

Neki ekskluzivni monitori koriste odnose stranica poput 21:9, što je više prikladno za specifične radne situacije ili ozbiljan gejming.

Drugi čest format, 16:10, pruža malo više vertikalnog prostora za pregled više otvorenih dokumenata ili slika, dok je 3:2 postao uobičajeniji u laptopima za bolji pregled veb sadržaja, ali je retkost kod samostalnih monitora.

Osvetljenje

Zavisno od tipa panela, monitor može imati različite maksimalne nivoe osvetljenja, a podrška za HDR značajno povećava svetlinu. 

Većina monitora je dovoljno svetla za korišćenje u standardnom kancelarijskom okruženju (oko 300 do 350 nita), dok visokokvalitetne opcije reklamiraju vrhunsku osvetljenost od 1.000 nita, a mnoge nude i preko 700 nita. 

Dodatna osvetljenost može biti korisna ako radite u dobro osvetljenim prostorijama ili pored velikih prozora. Međutim, previše svetlosti može umoriti oči.

Kontrastni odnos

Kontrastni odnosi govore o razlici između belih i crnih tonova na ekranu. Veći kontrastni odnosi su dobar znak jer znače bolju diferencijaciju boja. Međutim, postoji više različitih mera za kontrastne odnose, pa navedene specifikacije nisu uvek pouzdane.

HDR: Dinamički opseg slike

Dinamički opseg slike, ili HDR, može dramatično uticati na vizualni doživljaj. Većina PC monitora nema dovoljnu osvetljenost da u potpunosti iskoristi ovu tehnologiju, a čak i najbolji ne izgledaju tako dobro kao što bi trebalo. Postoje različite verzije HDR-a kao što je HDR10+ za napredniji sadržaj.

Stopa osvežavanja

Stope osvežavanja, izražene u hertzima (Hz), pokazuju koliko često se slika na ekranu ažurira. Monitori podržavajući 120Hz do 144Hz omogućavaju glatke pokrete na radnoj površini i podršku za više frejmova u igrama, smanjujući kašnjenje prilikom unosa. Iako monitori sa 500Hz podrškom postoje, većini korisnika su dovoljne stope od 60Hz do 144Hz, koje su sada pristupačnije nego ikad pre.

Vreme odziva

Vreme odziva pokazuje koliko brzo monitor prikazuje tranzicije slika. Nisko vreme odziva je dobro za brze akcione video igre, napetu igru i slične aktivnosti. Vreme odziva se meri u milisekundama, a najbolji monitori mogu prebaciti piksele za samo nekoliko milisekundi, ali nema svako potrebu za takvom brzinom.

Ugao gledanja

Ugao gledanja nije toliko važan za monitor kao što je za televizor, ali ako volite da gledate emisije na računaru sa grupom prijatelja, težite većem uglu gledanja kako bi svi sa strane lako videli ekran. Sve iznad 170 stepeni je dobra stvar u ovom slučaju.

Zakrivljeni ili ravan ekran

Zakrivljeni monitori nemaju drugačiju rezoluciju od svojih ravnih pandana, ali imaju konveksan zakrivljen ekran, što može uticati na doživljaj i zadatke za koje su najbolje pogodni. Ako želite ultrawide monitor, najčešće ćete primetiti da je zakrivljen – ali postoje i zakrivljeni monitori koji nisu ultrawide.

Zakrivljeni monitori su nekada bili luksuz, ali danas možete pronaći određene modele po pristupačnoj ceni, tako da su opcija ako želite dodatnu dozu imerzije, bez obzira na vaš budžet.

Prednosti zakrivljenog ekrana:

  • Zakrivljeni ekran može pružiti intenzivnije iskustvo, posebno kada su u pitanju određene igre (trkačke igre su omiljene za zakrivljene ultrawide ekrane). Uglavnom se koriste kod igara za jednog igrača gde će korisnik udobno sedeti u centru ekrana.
  • Zavisno od ambijentalnog svetla, odsjaj i refleksije mogu biti smanjeni (loš položaj osvetljenja, međutim, može izazvati još veći odsjaj sa pogrešnim postavkama).
  • Štede prostor na stolu – malo. Ovo je važno jer su mnogi najbolji zakrivljeni modeli takođe ultrawide.

Mane zakrivljenog ekrana:

  • Imaju uzak ugao gledanja i nisu baš pogodni za gledanje u grupi. Srećom, ovo je manji problem na monitorima, koji obično imaju publiku od jednog korisnika.
  • Najbolja iskustva sa zakrivljenim monitorima obično zahtevaju monitore od 30 inča ili veće, što ih čini i skupljim.
  • Nisu pogodni za montažu na zid.

Izbor monitora za računar: Zaključak

Kada se upuštate u potragu za novim monitorom, suočavate se s obiljem opcija koje variraju po veličini, rezoluciji, panelima i brzinama osvežavanja. Izbor pravog monitora postaje kompleksna odluka, s različitim korisničkim potrebama na umu.

Veličina je prva odluka koju trebate doneti, pri čemu se većina korisnika odlučuje između 24 i 32 inča, pružajući dovoljno ekranske površine za udoban rad. Rezolucija igra ključnu ulogu – od standardnih 1080p monitora do 4K Ultra HD, svaka ima svoje prednosti i mane.

Osim toga, aspekti kao što su odnos stranica, osvetljenje, kontrast i dinamički opseg slike (HDR) igraju vitalnu ulogu u vizuelnom doživljaju. Za gejmere, stope osvežavanja, vreme odziva i zakrivljenost ekrana postaju neizostavni faktori.

U konačnom izboru, lični izbor je prsudan. Dok neki preferiraju dva standardna monitora, drugi se dive ultrawide varijantama. Bez obzira na vaš izbor, ovaj vodič kroz svet monitora omogućava vam sigurnost u vašoj odluci.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *