Kako izabrati odgovarajući novi televizor

Mnogo različitih modela, različite karakteristike, slične funkcije… Kupovina novog televizora često može da postane problem ukoliko ne znate šta je to što tražite. Koja veličina ekrana je adekvatna, kakva rezolucija, LED ili LCD, kakav je contrast samo su neka od pitanja sa kojima se susreću kupci. Kada znate da se popravka televizora ne isplati i da je vreme za kupovinu novog uređaja. Ukoliko niste sigurni da li je vas televizor za popravku ili bacanje, pozovite tv servis i raspitajte se.

Najčešći faktori za kupovinu novog televizora jesu cena i veličina ekrana, a onda sledi rezolucija slike. Naše tržište danas obiluje tv uređajima koji sadrži tzv. Ultra HD rezoluciju, ali u skladu sa kvalitetom i brojem piksela raste i cena televizora. Takođe su na tržištu prisutni i televizori koji imaju bolje osvetljen ekran, a pružaju i realne boje.

Pošto popravka televizora ne dolazi u obzir, prilikom kupovine novog uređaja obratite pažnju na sledećih nekoliko karakteristika.

#1 Prava veličina ekrana

Najpre izračunajte ko gleda televizor u vašem domu i mesto na koje ćete novi uređaj staviti. U zavisnosti od veličine prostora i udaljenosti tva od fotelje, kreveta, zato ne bi trebalo da se televizor nalazi preblizu. Je l’ znate pravilo kako da odaberete pravu veličinu?

Trebalo bi da budete udaljeni od televizora na razdaljini tri puta većoj nego što je visina televizora, stoga odredite koja bi idealan veličina ekrana bila za prostoriju u koju planirate da smestite novi uređaj.

#2 Rezolucija slike

Oštrina slike na ekranu ili rezolucija danas je jedna od presudnih karakteristika za kupovinu novog televizora. Posebno se  ističe rezolucije slike 1920 x 1080 piksela i to je takozvana Full HD rezolucija koje se obavezno preporučuje. Međutim, danas su proizvođači ponudili i uređaje koji imaju mnogo više piksela nego što je to slučaj sa Full HD rezolucijom, pa je sve popularnija 4K rezolucija.

Prednost ove rezolucije je u tome što slika deluje prirodnije i svaki detalj se jasno vidi, ali kod nas još uvek nema mnogo ponude sadržaja u ovoj rezoluciji. Cene najnovijih uređaja jesu visoke, ali su znatno niže nego kada su se prvi put tv uređaji sa 4K rezolucijom pojavili na tržištu.

#3 LED ili LCD

Jeftiniji modeli i dalje imaju pozadinsko osvetljenje, a to je slučaj sa svim LCD televizorima. Noviji modeli imaju LED panel pri čemu se emituje svetlost odmah iza ekrana. Ovi modeli se brzo prilagođavaju osvetljenosti, a kvalitet slike, pa i njen contrast su znatno poboljšani. Prednost LED televizora je u tome što pružaju širi spektar boja, ali su i efikasniji i štedljiviji.

Međutim, danas na tržištu postoje i OLED televizori koji su ekstremno tanki i veoma fleksibilni. Imajući na umu da su trenutno najkvalitetniji i imaju najbolju ponudu, cene ovih uređaja su za mnoge veoma visoke, ali cena je u skladu sa kvalitetom.

Kada već popravka televizora nije mogla ništa da pomogne i kada se več popravka televizora nikako ne isplati, znate šta vam je činiti. Prelistajte ponudi, pa pravac kupovina novog tv uređaja. Obratite pažnju na sve karakteristike, a ako se baš i ne razumete u to da li je cena u skladu sa kvalitetom, onda zamolite nekoga od zaposlenih u prodavnici da vam objasne šta koji model pruža, a vi onda dobro promislite pre nego što pristanete na kupovinu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *