Kako odabrati i koristiti sočiva u boji

Želite da pratite trendove i da menjate boju očiju. Jedini način jeste da kupite sočiva u boji. Ali to otvara nova pitanja: kako da znate koja je vrsta najbolja za vas, gde je kupiti, kako se koriste, koliko koštaju?

  1. Gde kupiti sočiva?

Imajte na umu da su sočiva optičko pomagalo koje se postavlja na samu površinu oka i da je zato jako bitno kupiti dobar proizvod. Optičarske radnje i licencirane prodavnice su jedini pravi izbor. Na prvom mestu treba utvrditi da li vam treba dioptrija i kolika je na jednom a kolika je na drugom oku. Ako se utvrdi da vam treba korekcija vida možete birati prozirna ili sočiva u boji sa dioptrijom.

Isti savet za kupovinu važi i ako znate da vam korekcija vida nije potrebna! Samo stručna lica imaju prave informacije o samim sočivima, kako se koriste, čiste, odlažu. Licencirani prodavci daju garancije na svoje proizvode, imaju iskustva i sertifikate pa ste sigurni da nećete naškoditi svom vidu.

  1. Striktno se pridržavajte načina upotrebe

Ovaj deo je najveći problem onima koji kupuju sočiva u boji bez dioptrije samo kao modni dodatak. Naime, to su osobe koje sočiva nisu koristili ranije, ne znaju ništa o njima niti posledice neadekvatne upotrebe.

  • Sočiva u boji sa dioptrijom ili bez nje baš kao i klasične vrste imaju rok upotrebe. Postoje jednokratna, mesečna, tromesečna… nakon toga se obavezno bacaju!
  • Na svakoj vrsti je propisano koliko bi dnevno trebalo da se nose, obično se dozvoljava nošenje tokom celog dana, ali se odlažu tokom spavanja bez izuzetka.
  • Zajedničko je i da se čuvaju u specijalnoj tečnosti, održavaju strogo propisanim sredstvima i zahtevaju visok nivo higijene
  • Ako se korisnik ne pridržava ovoga rizikuje crvenilo očiju, upale, konjuktivitis, upale rožnjače…

Koliko god to bilo zamorno, svi se ovi koraci moraju odraditi svako veče bez izuzetka. Dovoljno je da samo jednom preskočite proceduru i da vam vaša sočiva u boji prouzrokuju velike probleme.

  1. Odabir boje sočiva

Ovde ne postoji pogrešan izbor! I što je još bolje ne morate imati samo jedan par bilo da birate sočiva u boji sa dioptrijom ili bez nje. Današnji trend su smele boje u svim segmentima pa i kod odabira boje sočiva. Možete imati par u sada modernim bojama kao što su siva, svetlo plava ili ljubičasta sočiva u boji i uz njih i one koje naglašavaju vašu prirodnu boju ili menjaju u prirodnu boju oka.

I novčano su povoljne pa ako želite možete imati nekoliko pari sočiva u boji. Ako se informišete kod ovlašćenih prodavaca objasniće vam od kakvog je mateijala napravljeno sočivo, koliki je vremenski rok upotrebe i koje bi vama najbolje odgovaralo. To su jedini razlozi zašto se kod sočiva u boji cena zapravo razlikuje. Sama boja i da li su sa dioptrijom ili bez nje ne čini neku bitnu cenovnu razliku.

Kupovina sočiva u boji zahteva posvećenost kako pri odabiru tako i pri upotrebi. Ako se budete pridržavali svih uputstava moći ćete da uživate u korišćenju ovog modnog aksesoara bez ikakvih posledica. Zato je najbolje da naočare i sočiva koje koristite kao pomagalo za vid kupujete legalno u specijalizovanim radnjama kao što je Show Room optika u Beogradu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *