Kako prodati automobil i preneti vlasništvo na kupca?

Svakog dana širom Srbije vrše se kupovine polovnih automobila. Prema zvaničnim podacima u prvoj polovini 2023. godine prodato je skoro 65.000 vozila, što znači da se svakog dana obavi oko 360 kupoprodaja polovnjaka.


Ako ste rešili da prodate svoje vozilo, a u ovaj proces se po prvi put upuštate sami, spremili smo važne podatke za vas. U ovom tekstu naučićemo vas kako prodati automobil i preneti vlasništvo na kupca. Usput dobićete i proverenu informaciju ko vam u tom poslu može mnogo pomoći.

Kako izgleda proces prodaje automobila?

Kada pronađete kupca koji je zainteresovan za kupovinu vašeg automobila, potrebno je sa dokumentima prodavca i kupca (saobraćajna i lične karte) otići u agenciju koja će vam olakšati kompletan proces prenosa vlasništva. Jedna od agencija koju uvek preporučujemo u Beogradu je DON registracija.

Bez obzira da li ste nekada ranije prodavali vozilo ili ne, najbolja opcija je otići u proverenu agenciju koja će preuzeti sve na sebe. DON centri se nalaze na čak 3 lokacije u Beogradu: Bogoslovija, Zemun, Viline vode.

Prvi korak je popunjavanje kupoprodajnog ugovora, a zatim i overa ugovora kod notara. To je važan korak koji ne smete propustiti, jer jedino tako možete preneti vlasništvo na kupca. U agenciji se vrši popunjavanje, dok je overa iskuljučivo kod notara.

Tim ugovorom vi završavate sa obavezama, dok je kupac dalje u obavezi da plati porez i izradu nove saobraćajne dozvole. 

Zašto je važan kupoprodajni ugovor?

Pomoću kupoprodajnog ugovora, nakon overe kod notara, vi prenosite vlasništvo na drugu osobu i od tog trenutka više ne odgovarate za postupke načinjene tim vozilom. Za sve kazne i prekršaje ubuduće će se teretiti kupac, a takođe u registru vodiće se njegovo ime.

Bez prenosa vlasništva kupac neće moći da registruje vozilo, jer na registraciju može otići samo vlasnik vozila ili osoba koja je ovlašćena. 


Savetujemo da sačuvate primerak ugovora kod sebe, jer nekada se dešavaju greške u sistemu, pa nije isključeno da vama stigne neki prekršaj iako ste preneli vlasništvo. Jedini način da rešite taj problem je podnošenje ugovora kao dokaz da je vlasništvo preneto.

Alternativna opcija prilkom prodaje vozila

Osim kupoprodajnog ugovora kojim prenosite vlasništvo momentalno, postoji još jedna opcija koja se koristi prilikom prodaje vozila. Ova opcija se koriste kada je ostalo još dosta vremena do isteka registracije, kako se ne bi vršila ponovna registracija istog momenta.

Prilikom kupoprodajnog ugovora ili ugovora o poklonu neophodna je ponovna registracija i upisivanje u registar odmah prilikom kupovine. Ali kada je ostalo još više meseci do isteka trenutne registracije, kako bi se smanjili trenutni troškovi izrađuje se ovlašćenje.

Putem ovlašćenja vi možete dati pravo na korišćenje vozila bilo kojoj osobi, s’ tim što u tom dokumentu imate pravo da napišete sva pravila korišćenja, to se zove aneks ugovora. Tim aneksom se ograđujete od svih prekršaja koje ovlašćeno lice napravi i ograničite važenje do trenutka isteka registracije. 

Tada je kupac u obavezi da registruje vozilo sam pomoću ovlašćenja i od tog trenutka vozilo će biti prevedeno na njegovo ime. Dobro razmislite koje sve stavke naglasiti u aneksu kako ne bi došlo do nepredviđenih okolnosti.

Važni saveti za prodavce prilikom prodaje automobila

Na tržištu postoje razni prevaranti koji pecaju neupućene prodavce i mogu im naneti dosta problema. Zato je važno da prilikom prodaje sve uradite pravilno. Kada vam u tom procesu pomaže proverena agencija, možete biti bezbrižni. Ali ipak nije na odmet da znate sve.

Nemojte prodavati vozilo u kasnim satima kada ne rade agencije i notari. Dešava se da kupac da kaparu za vozilo, uzme ga tokom večeri jer ne rade službe, a zatim se više nikada ne javi. Agencije i notari uglavnom rade do 16-17h i u tom periodu zajedno sa kupcem idite da završite papirologiju. Tek nakon potpisivanja i overe ugovora predajte vozilo.

Obavezno čuvajte overenu kopiju ugovora kod sebe, jer nikada ne znate šta može da se desi u periodu dok kupac uplati porez i dobije novu saobraćajnu dozvolu. Jedino uz ugovor možete potvrditi da je urađen prenos i da se greška ispravi.

DON centri na usluzi prodavcima i kupcima

Već smo spomenuli da je naš prvi izbor uvek DON centar za sva pitanja i situacije vezane za vozila. To je najveći centar u Beogradu koji pruža tehnički pregled, registraciju i sve moguće pravne i administrativne poslove. Takođe, u sklopu centra imaju i servis.

Od velike pomoći biće kako prodavcu tako i kupcu. Jer kod njih možete popuniti kupoprodajni ugovor, dok odete kod notara za overu mogu vam pripremiti sve što je potrebno za tehnički pregled i registraciju.

Imaju ovlašćenje za izdavanje potvrda za saobraćajne dozvole, a kada budu izrađene dolazite kod njih da uzmete bez čekanja u redu. Izdaju tablice, vrše platni promet tako da nema čekanja u redovima na raznim lokacijama, sve je pod jednim krovom.

Više informacija o uslugama koje nude pronađite na sajtu “don-registracija.com”.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *