Kako se postavlja parket iz snova? 

Parket je jedna od mnogih opcija podnih obloga koje su dostupne današnjim vlasnicima kuća. Da li ste znali kako se postavlja parket koji ste odabrali?

Pre samog odabira parketa obratite pažnju na fukciju i namenu prostorije u koju se on postavlja. Spram namene biraćete i sastav, dezen, nijansu i teksturu drvenih lamella vašeg poda. Napretkom tehnologije i proizvodnje parketa omogućava nam se sve laksa i brža postavka drvenih podova.

Dostupne u velikom broju boja i dezena, parketne lamele su izdržljiva i estetski privlačna opcija za podove koja može poboljšati izgled dekora bilo koje sobe.

KAKO SE POSTAVLJA PARKET? 

Kada kupite lamele, raspakujte ih i stavite u prostoriju u kojoj će biti postavljene. Lamele treba da stoje najmanje tri dana pre nego što započnete proces postavljanja. Ovo im omogućava da se prilagode temperaturi prostorije tako da se ne šire nakon postavljanja. 

U nastavku teksta sprovešćemo vas kroz nezaobilazne korake prilikom postavljanja parketa.

  • Priprema idealne podloge

Pre samog procesa postavke parketa važno je ispitati vlažnost cementne košuljice, tj. podloge na koju se lepi parket. Podloga mora biti glatka i ravna. Vlažnost košuljice ne bi trebala da bude više od 2%, a idealno je da ta vrednost bude od 1,3 do 1,6%.

  • Izgled sloga

Pre nego što počnete da postavljate parket na pod, moraćete da odlučite o slogu. U npr. pravougaonoj prostoriji, najlakše je označiti centralnu tačku sobe i raditi odatle kako biste kreirali konzistentan dizajn. Međutim, ako radite u prostoriji sa neobičnim dimenzijama, lakše je započeti svoj slog duž najdužeg zida i raditi prema drugoj strani sobe.

Odlučite o konfiguraciji koju ćete koristiti za slaganje poda. U mnogim slučajevima, ovo uključuje rotiranje i preslaganje lamela kako bi se stvorio željeni uzorak na podu. Često pomaže da poređate određen broj lamela u šablon koji želite da kreirate kako biste imali bolji sliku o uzorku.

  • Lepljenje parketa

Sada je vreme da počnete da lepite parket na pripremljenu podlogu. Pre nego što počnete da koristite bilo koji lepak, uverite se da je prostorija dobro provetrena. 

Lepak se nanosi na ravnu podlogu pomoću zupčaste špakle u segmentima, postepeno, po par redova, tj. ne nanosi se odjednom na celu površinu poda. Parketne daščice se postavljaju na 1 cm od zida i taj se prostor popunjava klinovima. Ovaj prostor je ostavljen kako bi se omogućila eventualna širenja parketa izazvana promenama temperature i vlažnosti vazduha u prostoriji. Razmak koji je ostavljen pokriva se parketnim lajsnama koje su dostupne u velikom broju boja, dezena i tekstura. 

Nakon postavke parketa, makar naredna 24 sata nije preporučljivo hodanje po njemu kako ne bi došlo do razilaženja daščica. Ako ste odabrali postavku višeslojnog gotovog poda, vaš posao je završen.  Ako ste birali klasičan parket, sada su na redu procesi hoblovanja, bajcovanja u zadati ton i završno lakiranje ili uljenje.

  • Završni sloj – lakiranje ili uljenje parketa

Završni slij daje vašem parketu sjaj i zaštitu od habanja. Koji ćete lak izabrati zavisi i od vrste drveta i želje finalnog izgleda poda. Što se tiče sastava, lakovi se dele na jednokomponentne i dvokomponentne.  U zavisnosti od tog sastava lakovi se proizvode na bazi vode, ulja, nitro, mogu biti poliuretanski i akrilni.  Veliki značaj u poslednje vreme imaju lakovi na bazi vode zbog uticaja na zdravlje korisnika prostora, nema isparavanja tokom nanošenja i štetnih mirisa.

Proces nanošenja laka se odvija u više različitih faza. Prva faza zahteva nanos laka na očišćenu podlogu i predstavlja tzv. osnovni lak. Posle toga pod se suši od 10 do 24h i nakon toga ovakva podloga se brusi. Nakon toga podloga se lakira makar još dva puta, a može i tri puta. Nakon svakog sloja i sušenja ide brušenje. Na samom kraju radi se i poliranje kako bi se dobio maksimalan sjaj.

Parket je i dalje nesumnjivo najtraženija podna obloga koja doprinosi i odaje utisak toplote prostoru. U svakom slučaju ovaj posao treba da prepustite veštim rukama majstora i da samo na kraju uživate u lepoti vašeg izbora.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *