Koji sve mogu biti razlozi zašto bojler kaplje?

Bojleri su nezamjenjivi uređaji koji nam omogućuju toplu vodu u našim domovima, bilo za tuširanje, pranje posuđa ili obavljanje ostalih svakodnevnih aktivnosti. Međutim, ponekad se susrećemo s neugodnim problemom curenja bojlera koji zahteva hitno rešavanje. Kapi vode koje cure iz bojlera mogu izazvati nelagodu, oštetiti okolne površine i u konačnom povećati račune za vodu i energiju.

Bojler je jedan od najkorisnijih uređaja ali i najopasnijih za upotrebu. Zbog toga se oni moraju servisirati redovno i na vreme. Kada razmišljamo o razlozimo zbog kojih bojler kaplje, ne možemo dati tačan odgovor, sve dok sam električar ili vodoinstalater ne izađe na lice mesta i ne uradi servis bojlera, kako bi definisao tačan uzrok kapljanja bojlera.

Jedno je sigurno, bojler kaplje, kada se ne servisira redovno. Neki od razloga mogu biti opasni, a neko potpuno bezopasni. Ipak, nije na nama da sami utvrđujemo uzroke, već da pozovemo servisera koji će utvrditi tačan razlog.

Da li je kapljanje bojlera opasno, najpre možemo utvrditi prema mestu odakle kaplje, a on može kapljati na kazanu, zbog neispravnog termostata, zbog nakupljenog kamenca.

Curenje bojlera zbog kamenca

Svako ko ima bojler sigurno se susreo sa problemom nastajanja kamenca. Kamenac je nešto što se ne može izbeći, jer je direktna posledica tvrde vode iz našeg vodovodnog sistema. Ukoliko ne čistite kamenac redovno, kroz redovni servis bojlera, on se može nakupiti čak i do 10 kg za dve do tri godine.

Kamenac ispunjava unutrašnjost bojlera umesto vode i stvara prepreke u cevima, zbog čega dolazi do zatvaranja cevi i višeg pritiska, ali i kapljanja vode na tim mestima. Zbog toga je čišćenje kamenca nešto što je obavezno da se radi, bar jednom godišnje.

Curenje bojlera zbog promene pritiska

Bojler ponekad kaplje zbog izmene pritiska u vodovodnom sistemu. Često su na vodovodnoj mreži u toku radovi a u toku tih radva je potrebno isključiti vodu. Kada se dešavaju izmene, pritisak u cevima opada, zbog čega dolazi do smanjenog pritiska vode u domaćinstvima. Problem nastaje kada se nakon radova pušta voda u sistem, koji poremeti normalan rad bojlera. Prosečan pritisak u bojleru je podešen na 6 bara, a puštanjem vode u sistem, se pojačava taj pritisak, koji je iznad 6 bara i tada dolazi do curenja bojlera.

Curenje zbog neispravnog termostata

Neispravan termostat je jedan od najrizičnijih uzroka kapljanja bojlera a i uzrok čuvenih eksplozija bojlera, koje mogu biti veoma fatalne i po objekat i po ukućane. Znak za uzbunu jeste kada osim kapljanja primetite i paru iz sigurnosnog ventila, koja jeste dobar znak u smislu da se bojler oslobađa pritiska ali takođe znači i da bojler radi pojačanim intezitetom i da zbog toga može doći do eksplozije. U toj situaciji obavezno isključite bojler i nemojte da ga koristite dok ne pozvete servis bojlera.

Curenje na sigurnosnom ventilu

Ukoliko bojler kaplje na sigurnosnom ventilu, to može biti znak da je termostat neispravan i da se bojler oslobađa prevelikog pritiska, tako što pušta paru. Važno je da znate da sigurnosni  ventil može biti neispravan. I u ovom slučaju potrebna vam je stručna pomoć vodoinstalatera.

Curenje bojlera na grejaču

Kapljanje bojlera na grejaču se dešava kada popusti zaptivna guma na grejaču, što biste mogli da izbegnete da redovno servisirate bojler. Ovaj problem se brzo rešava kada se menja grejač koji može stradati od previše nataloženog kamenca i koji tada potpuno izgubi funkciju.

Kamenac koji se nakuplja na grejaču može izazvati kapljanje bojlera a problem se može reiti zamenom grejača i u tom procesu se uklanja i kamenac.

Voda kaplje na kazanu

Kapljanje na kazanu se dešava kada je kazan isuviše star i dotrajao. Jedan od razloga koji je u vezi sa dotrajalošću kazana jeste i kamenac koji kada se skida sa kazana, sve više oštećuje kazan, koji počinje da propada. Jedino rešenje kod oštećenog kazana je njegova zamena, jer se reparacije kazana na žalost ne rade. Za ovu uslugu obavezno pozovite servis bojlera, koji će dotrajali kazan, zameniti novim i kvalitetnijim. Iako kapljanje kazana na bojleru nije toliko opasno, ipak se preporučuje što hitnija zamena.

Ukoliko serviser utvrdi da je vaš bojler poprilično zastareo i da je vreme da ga promenite, preporučujemo da poslušate savet stručnjaka i kupite novi bojer prema svojim potrebama i mogućnostima. Veličina i gabarit bojlera je presudan prilikom odabira novog bojlera, jer se oni razlikuju prema veličini. Ukoliko živite sami, nije vam potreban bojler od 120 litara, jer ćete potrošiti suviše struje i zagrevati suviše veliku količinu vode za svoje potrebe, što će vam povećati račune kako za struju, tako i za vodu. Sa druge strane, ako imate porodicu i decu, bojler od 30 litara biće mali za sve vaše potrebe, pa ćete morati duže da čekate kako bi zagrejali potrebnu količinu vode.

Takođe, morate znati da imate bojlere sa različitim vrstama kazana, pa tako nije svejedno da li ćete izabrati prohromski, plastični, emajlirani, staklokeramički ili onaj od čelika, stakla i keramike. Najbolji kazani su oni od inoxa, a emajlirani kazani su takođe dobar izbor. I kada je položaj bojlera u pitanju, možete izabrati vertikalni i horizontalni. Bojleri takođe mogu biti protočni, koji su manji i odmah proizvode toplu vodu i klasični, veći koji zagrevaju vodu za određeno vreme na određenoj temeperaturi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *