Koliko je izolacija bitna prilikom adaptacije stana?

Adaptacija stana nije tako jednostavan proces, ali je proces koji će i te kako pomoći da vaš dom budu mnogo bolji i ugodniji. Kada konačno rešite da pristupite adaptaciji stana, onda je dobro razmisliti i o onim najkrupnijim elementima. Jedan od tih elemenata je i izolacija. Ako do sada niste imali izolaciju, onda je pravo vreme da počnete da razmišljate o ovoj opciji. Pored toga što će se izolacija u skorijoj budućnosti sve češće koristiti, kako zbog sve veće informisanosti o njenim prednostima, tako i zbog pravila, koje nameće Evropska unija. Opšte je poznato da su evropski standardi zaista visoki.

Ušteda energija i novca

Ušteda energije je jedina najjasnija činjenica kada se radi o izolaciji. Dakle, ono što je sigurno da ćete postići adaptacijom stana, odnosno ugradnjom izolacije jeste da ćete uštedeti energiju. Sa druge strane, činjenica je i da ćete uštedeti novac. Ipak, ovde treba biti obazriv. Naime, na duge staze  ćete i te kako uštedeti. Međutim, treba da imate u vidu da adaptacija stana, zahteva da izdvojite određenu poveću sumu novca, a posebno kada je izolacija u pitanju. Ipak, to ne treba nikako da vas pokoleba u nameri da odustanete od adaptacije stana i ugradnje izolacije. Ulaganje u životni prostor je jedno od najbitnijih stavki u vašim životima.

Kvalitet vazduha je bolji

Kada radite adaptaciju stana, ne treba samo da se fokusirate samo na izgled, već vaš fokus treba da bude i na onim stvarima koje vam olakšavaju normalno fukcionisanje. Dakle, treba stvoriti pre svega jednu zdravu sredinu. Izolacija, kao sastavni deo adaptacije stana, u mnogome doprinosi tome da kvalitet vazuduha u vašoj kući ili vašem stanu postane značajno bolji.

Važno je koje materijale koristete prilikom izolacije

Prema standardima EU potrebno je koristiti ekološke materijale. To znači da prilikom adaptacije stana treba da izbegavate materijale poput stiropora i da se okrenete nekim prirodnim materijalima. Na primer, korišćenje trske za izolaciju je i te kako dobra opcija. Ovakvi materijali su sasvim prirodni i oni ni na koji način neće uticati na vaše zdravlje, jer ne sadrže neke neželjene materije.

Dobro ugrađena izolacija traje večno

Nije važno samo odabrati dobre materijale, već je važno i imati dobre majstore kada je adaptacija stana u pitanju. Čini se da je izolaciju jednostavno postaviti, ali ipak taj posao treba da prepustite profesionalcima, jer što vam oni bolje nameste, to će vam duže trajati, a samim tim ceo proces će se i te kako isplatiti.

Ključ nije samo u spoljašnjoj izolaciji

Izolacija možda jeste jedan od najvažnijih elemenata adaptacije stana, međutim nije jedini. Treba da znate, da kada vršite adaptaciju stana ne smete da stanete na pola. Dakle, važno da ispoštovati sve korake, a posebno je to značajno kod izolacije. Naime, pored izolacije, vi morate da obratite pažnju i da li su vaši prozori dovoljno dobri, da li dobro dihtuju, od kakvih su materijala i slično. Efekti izolacije mogu značajno da oslabe ukoliko imate problematične prozore.

Kada se govori o adaptaciji stana, ne može, a da se ne spomene izolacija. Izolacija stana nije nešto što je na listi estetskih prioriteta, ali je zato na listi onih važnijih prioriteta  – životnih. U slučaju ugradnje izolacije, adaptacija stana se svodi uglavnom na radove na spoljašnjem delu kuće. Gotovo da ne postoje razlozi zbog kojih ne bi trebalo da ugradite izolaciju.

You may also like...

1 Response

  1. Da li ste znali da je prirodni kamen odličan izolator?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *