Kupovina stana: Novogradnja ili starogradnja?

Nove zgrade niču na svakom koraku, donoseći modernu arhitekturu i obećanje udobnog života.

Ipak, mnogi se i dalje pitaju da li je bolje kupiti stan u novogradnji ili renovirati staru nekretninu.

Pre nego što se odlučite, važno je da definišete svoje prioritete. Da li više volite stan u centru ili u mirnom predgrađu? Da li vam je bitnija veća kvadratura ili manji prostor? Možda su vam važni lift, odgovarajuća spratnost, ili parking.

Da biste doneli pravu odluku, temeljno se informišite i obratite pažnju na sve detalje, čak i one koji se čine nevažnim.

Koja je razlika između starogradnje i novogradnje

Mnogi su zabrinuti za kvalitet novoizgrađenih zgrada, dok su mišljenja o starogradnji i novogradnji podeljena zbog različitih pristupa gradnji. Sve zavisi od potreba klijenata i njihove vizije životnog prostora. Starija gradnja nudi komfornije prostorije i veće kvadrature, kao što su trosobni stanovi od 80 kvadrata sa odvojenom kuhinjom i trpezarijom, dok novogradnja često nudi manju strukturu od 60-65 kvadrata.

Koncept novogradnje je prilagođen savremenom životu, a investitori prate potrebe kupaca i odgovaraju na potražnju. Starije zgrade imaju specifične salonske stanove, ali često zahtevaju dodatna ulaganja, što čini njihove cene nižim.

Kada je u pitanju, recimo, prodaja stanova Niš, ali ništa manje i u ostalim većim gradovima u Srbiji, najtraženiji stanovi u starogradnji su komforni dvosobni, trosobni i četvorosobni stanovi, dok novogradnja prednjači sa manjim kvadraturama kao što su garsonjere i jednoiposobni stanovi. 

Komercijalna gradnja pokriva tržište namenjeno za izdavanje stanova Niš ali i drugim gradovima u zemlji ili za stan na dan, dok određeni novi objekti nude ozbiljne kvadrature i komfor sličan starijoj gradnji. Investitori se prilagođavaju potrebama kupaca, nudeći trosobne stanove od 75 kvadrata i četvorosobne od preko 100 kvadrata, često u urbanim vilama sa dvorištima i parking prostorima.

Kvalitet gradnje i zadovoljstvo kupaca variraju, ali sa promenama zakona i uvođenjem pasoša energetske efikasnosti, više se pažnje posvećuje kvalitetu opreme, keramike, parketa, stolarije i detalja enterijera. Ovi elementi ostavljaju impresivan utisak već na ulazu u novu zgradu.

Koje su prednosti stanova u novogradnji?

Lokacija značajno utiče na cenu nekretnina u novogradnji. Jedna od glavnih prednosti novih stanova je što su odmah spremni za useljenje – sve je novo, sveže ofarbano i čisto, bez dodatnih troškova za renoviranje.

Osim toga, opcija plaćanja na rate olakšava finansijski teret kupovine. Ukoliko već imate nameštaj, lako ga možete uklopiti u nov prostor, što dodatno pojednostavljuje proces useljenja.

Detalji poput novih tepiha, zavesa ili ogledala mogu značajno poboljšati izgled stana. Većina novih zgrada dolazi sa ugrađenim klima uređajima, interfonima i video nadzorom, što povećava udobnost i sigurnost.

Pored toga, mnoge nove zgrade imaju podrume ili garaže, što je posebno korisno u gradovima sa ograničenim parkingom. Ove dodatne pogodnosti značajno unapređuju kvalitet života i čine svakodnevne aktivnosti jednostavnijim.

Koje su prednosti kupovine stana u starogradnji?

Kupovina stana starije gradnje često zahteva manji finansijski izdatak. Starije zgrade mogu imati šarmantan izgled i biti u dobrom stanju, što privlači one koji vole klasičan stil.

Međutim, pre nego što započnete renoviranje, važno je da ispitate koji su sve radovi potrebni i procenite da li ih možete sami izvesti ili će vam biti potrebna pomoć arhitekata, majstora, ili čak nadležnih organa za izdavanje dozvola.

Nabavka materijala je ajvažnija, a troškovi zavise od obima radova. Obična adaptacija može biti brža i jeftinija, dok ozbiljniji problemi poput vlage ili promene rasporeda zahtevaju više vremena i novca. Detaljno renoviranje uključuje pregled električnih i vodovodnih instalacija, grejanja, zidova, podova i stolarije.

Jednostavniji radovi, poput krečenja ili postavljanja novog poda, mogu biti brzi, ali složeniji zahtevi, kao što je popravka krova, zahtevaju više vremena. Dužina trajanja renoviranja zavisi od vašeg budžeta, ali i vaših želja i potreba.

Kupovina ili gradnja kuće: Šta izabrati?

Baš kao što kupci stanova često razmatraju da li da investiraju u novogradnju ili starogradnju, tako se i potencijalni vlasnici vikendica suočavaju s dilemom: kupiti plac i graditi kuću od temelja ili kupiti već izgrađenu kuću i prilagoditi je svojim potrebama.

Prilikom odlučivanja, lokacija, pogled i pristup imaju prioritet. Neki kupci biraju gradnju kako bi stvorili idealan prostor, dok drugima više odgovara već izgrađen objekat zbog uštede vremena i troškova povezanih sa dokumentacijom.

Kupovina postojećih kuća, uz njihovo prilagođavanje, često je praktičniji izbor. Prodaja kuća Niš je primer gde kuće koje zahtevaju renoviranje obično imaju nižu početnu cenu, što može biti atraktivno za budžet. 

Cene renoviranja variraju: jednostavni enterijerski radovi koštaju od 150 do 250 evra po kvadratnom metru, dok ozbiljnija ulaganja, uključujući spoljne i unutrašnje radove, mogu dostići 300 evra po kvadratu ili više.

Novogradnja ili starogradnja: Zaključak

Nove zgrade niču na svakom koraku, donoseći modernu arhitekturu i obećanje udobnog života. Ipak, mnogi se i dalje pitaju da li je bolje kupiti stan u novogradnji ili renovirati staru nekretninu.

Pre donošenja odluke, važno je definisati svoje prioritete – da li vam više odgovara lokacija u centru grada ili mirno predgrađe, veća kvadratura ili kompaktniji prostor. Faktori poput lifta, spratnosti i parkinga takođe mogu biti presudni.

Za pravilnu odluku, temeljno se informišite i uzmite u obzir sve detalje, uključujući troškove renoviranja i prilagođavanja stana vašim potrebama. Bilo da birate novogradnju sa modernim pogodnostima ili šarm starogradnje, prodaja stanova u Nišu i drugim gradovima nudi različite opcije koje mogu zadovoljiti različite potrebe kupaca.

Bez obzira na izbor, pažljivo planiranje i konsultacije sa stručnjacima pomoći će vam da donesete najbolju odluku za vaš budući dom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *