Najprodavaniji francuski pisac već 10 godina zaredom – Gijom Muso

Najprodavaniji francuski pisac za ovu godinu je, prema podacima iz knjižara širom sveta, što je bio slučaj i tokom prethodnih deset godina, ponovo Gijom Muso (Guillaume Musso). Ovo mesto mu je, ponovo, obezbedila činjeica da je u preko 40 zemalja širom sveta njegove knjige prodate u više od milion i po primeraka. Njegov poslednji roman, iz 2020. godine, Život je roman, pokupio je simpatije, kako čitalaca, tako i kritike, i spada u jedno od najprodavanijih dela kod nas.

Ljubav prema knjigama

Muso je rođen 1974. godine u Frnacusko u gradu Antib, a po zanimanju je profesor ekonomije. Njegova ljubav prema knjigama počela je jako rano, oko desete godine života. Zanimljivo je da ga knjige nisu previše zanimale do tada, iako su mu bile na dohvat ruke, kako mu je majka bila bibliotekarka. Sve se promenilo kada su mu šaka dopali Orkanski visovi, za kojima su odmah sledili Rat i mir, Ana Karenjina i strast prema čitanju ga više nije napuštala ni tokom adoslescencije, prerioda tokom kog je biblioteka bila njegovo omiljeno mesto, omiljenije čak i od plaže tokom leta, mesto na kom je znao da čita po više sati uzastopno, bez prekidanja.

 

Uticaji

Po završetku srednje škole, kao devetnaestogodišnjak, odlazi u Sjedinjene Američke Države, gde provodi nekoliko meseci u Njujorku. Tokom perioda provedenog u Americi izržavao se prodajom sladoleda a vreme je uglavnom provodio družeći se sa drugim strancima. Odatle se vraća u Francusku i počinje da piše, još kao student, a mnoge ideje potekle su baš iz perioda boravka u inostranstvu, što su njegovi čitaoci lako mogli da primete, jer je radnja nekoliko romana uglavnom smeštena u Americi. Prema njegovim rečima, postavljanje radnje u udaljenoj zemlji omogućavalo mu je da se distancira od priče, što mu je davalo određenu slobodu tokom pisanja, jer ga je odvajalo od svakodnevnog života. Tvrdi da nije fasciniran američkim modelom života i da je Francuska zemlja koju zaista voli u kojoj je odabrao da živi, što se takođe može videti i u tome što je radnja u njegovim delima tokom poslednjih godina smeštena u Parizu, posebno u romanima Zov anđela i Sedam godina posle. Njegov prvenac, Skidamarink iz 2001. godine počinje sa krađom Mona Lize iz Luvra. Nakon što je preživeo tešku saobraćajnu nesreću, pažnju mu okupraju iskustva ljudi koji su se našli u situacijama blizu smrti, pa tako 2004. godine nastaje roman Samo budi ovde, po kom je snimljeni film sa Džonom Malkovičem u glavnoj ulozi. Smatra i da su na njega veliki uticaj ostavili Stiven King i Alfred Hičkog, posebno zbog toga što su svoje junake smeštali u situacije koje oni nisu mogli da kontrolišu.

 

Dela

Do sada je prodato oko 18 miliona romana, izdatih na oko 40 jezika, a za veći deo njih su otkupljena i prava za snimanje filmova. Njegova dela su: Skidamarink, Samo budi ovde, Možda nebo zna, Ostani kraj mene, Zato što te volim, Vrati mi se, Kako bi bez tebe, Devojka od papira, Zov anđela, Sedam godina kasnije, Ako sutra ne postoji, Central Park, U jednom trenu, Devojka iz Bruklina, Stan u Parizu, Devojka i noć, Tajni život pisaca, Život je roman.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *