Koje usluge mora da sadrži dobar wellness hotel

Wellness turizam u svetu, ali i kod nas iz godine u godinu sve je popularniji, a standardi koje nameće potražnja hotele konstantno podstiču da unapređuju svoju SPA i wellness ponudu, kao i da se trude da budu korak ispred drugih i ponude nešto novo. Kako bismo bolje razumeli šta podrazumeva koncept wellness hotela za vas donosimo sve detalje o osnovnim sadržajima koje mora imati svaki hotel ovog tipa, ali i novitete koje sve češće srećemo u domaćim wellness i SPA hotelima.

Obavezni sadržaji wellness hotela

Najpre, da bi hotel mogao da bude svrstan u kategoriju wellness i SPA hotela, on u svojoj ponudi mora imati bar neki od osnovnih wellness sadržaja poput saune, bazena, parnog kupatila ili, primera radi, đakuzija. U pitanju su najčešći sadržaji koje hoteli sa wellness programom uključuju u svoju ponudu.

Ipak, iako osnova jesu već navedeni sadržaji, kvalitetni i veći hoteli teže tome da u svojoj ponudi imaju što više sadržaja, prostrane wellness i SPA segmente hotela, ali i inovativne i nove tipove sadržaja koji se pojavljuju u svetu. Poznati hoteli za wellness zone izdvajaju i više od 2.000 kvadratnih metara, ne samo kako bi bili u mogućnosti da prime veći broj gostiju, već i kako bi uvrstili veći broj različitih sadržaja u svoju ponudu. 

Uz bazene, đakuzi ili hidromasažnu kadu, sadržaji koji su veoma popularni su finska, borova, infrared ili lava sauna, različiti tipovi parnog kupatila, relaks zone sa tepidarijumima ili vodenim krevetima, slana soba i aromaterapijska laboratorija. Takođe, tu su i tuševi doživljaja, ledena soba, ledena fontana, parni tuševi i brojni drugi novi i inovativni sadržaji na koje možda i nismo navikli kada su u pitanju domaći wellness i SPA hoteli.

Wellness usluge

Nakon kreiranja sadržaja, važnu ulogu imaju i usluge i tretmani. Ponude hotela se u ovom segmentu često razlikuju, te ima onih koji u ponudi imaju nekoliko desetina tretmana, dok ima i onih koji ih imaju na stotine. U wellness usluge spadaju kako masaže i tretmani za relaksaciju, tako i medicinski i estetski tretmani.

Od relaks tretmana i masaža gosti najčešće biraju klasičnu relax masažu, sportsku masažu, terapeutsku ili masažu aromatičnim uljima. Sa druge strane, tu su i nešto specifičnije masaže poput tretmana čokoladom, vulkanskim kamenjem ili tretmana specijalno namenjenih trudnicama.

I kako bi užitak bio potpun, wellness hoteli moraju imati i usluge koje obuhvataju kozmetičke tretmane, manikir, pedikir, ali i profesionalno šminkanje i frizerski salon.

Dodatni benefiti za goste

Nakon sadržaja i usluga, važni su i paketi koje karakterišu potrebe svakog gosta. Primera radi, wellness hoteli gostima nude razne programe koji uključuju korišćenje SPA i wellness sadržaja, tretmane i usluge hotela i osoblja. To mogu biti paketi za detoksikaciju organizma, paketi za umanjenje stresa, bolji san, kao i za post-covid oporavak poslednjih par godina.

Na ovaj način hotel gostu nudi sveobuhvatan paket koji uključuje i specifičnu ishranu, posvećeno osoblje, naravno, i korišćenje hotelskih sadržaja i usluga u okviru paketa.

Svetski trendovi diktiraju i još detalja kada su u pitanju standardi wellness hotela, poput precizno određenih temperatura i vlažnosti vazduha u prostorijama hotela i sobama, specifičnim aromama i mirisima u hotelu, a sve češće hoteli u svoje ponude uključuju i sobe za meditaciju, kao i brojne edukativne programe kojima upotpunjuju svoju wellness ponudu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *