Kupujete mašinu za veš? Mašina za pranje, sušenje ili kombinovana: Saznajte koja je najbolji izbor za vas

Potrebna vam je nova mašina za veš i po glavi vam se mota na desetine pitanja? Nismo iznenađeni. Kako se danas na tržišu mogu naći različiti tipovi i modeli veš mašina, napraviti pravi izbor nije ni malo lak zadatak.

Ali nije ni nemoguća misija. Naprotiv, sa par jednostavnih pojašnjenja i saveta bićete spremni da suzite izbor, uporedite cene i odaberete najbolji model za sebe.

U nastavku rešavamo sve dileme kada je kupovina mašine za veš u pitanju.

Koju mašinu za veš kupiti?

Jasno nam je da je sve što želite čist i mirisan veš. Međutim, stvari nisu baš tako jednostavne.

Slažemo se da će vam skoro sve mašine za veš pružiti navedeno, ali one dolaze sa različitim funkcijama, kapacitetima i dodatnim opcijama koje vam mogu znatno olakšati posao oko brige o vešu, ali ga i zakomplikovati ukoliko ne odaberete model koji najviše odgovara vašim potrebama.

Za početak, da utvrdimo šta vam je tačno potrebno. Želite li mašinu za pranje ili mašinu za sušenje veša? Ili možda obe?

Mašine za pranje veša koja odgovara vašim potrebama

Klasičan model mašine za pranje veša je dobar izbor ukoliko imate rešenje za sušenje veša i ne privlači vas opcija da vam opran veš bude suv nakon kratkog vremena ili jednostavno nemate potrebu za tim.

Ponuda ovih mašina je zaista impresivna – od jednostavnih modela lakih za korišćenje do premium verzija koje pranje pretvaraju u umetnost. Na vama je samo da odaberete.

Kako biste to najlakše uradili, odgovorite na par pitanja:

  • Koliki kapacitet bubnja vam je potreban?

Ovo zavisi od toga da li živite sami ili vaš dom broji više članova. Uglavnom je za veće porodice, posebno one sa decom, praktično da imaju bubanj većeg kapaciteta, dok je za jednog ili dva člana dovoljan bubanj od, recimo, 5 kg.

Ipak, imajte na umu i da su veliki bubnjevi praktični ukoliko želite da operete veće ćebe, navlaku ili pokrivač. Kako je često moguće pronaći i mašinu sa opcijom da automatski prilagodi potrošnju vode i energije količini veša koja se nalazi u bubnju, možete se bez problema odlučiti za veći bubanj bez potrebe da ga napunite pri svakom pranju.

Sa druge strane, ukoliko imate manje kupatilo, možete da razmislite i o slim varijantama mašina, odnosno modelima koji su plići od standardnih modela, pa se lako uklapaju i u manje prostore.

Takođe, jedna od opcija je i mašina za veš sa punjenjem odozgo, koja umesto klasičnog načina otvaranja i punjenja bubnja, ima vratanca na vrhu uređaja i veš ubacujete na taj način. Ovakvi modeli se još nazivaju i Top load veš mašine i uglavnom su manjih dimenzija u odnosu na tradicionalnije modele.

  • Koliko obrtaja centrifuge je dovoljno?

Uglavnom mašine dolaze sa par opcija kada je broj obrtaja u pitanju. Više obrtaja znači bolje oceđen veš, dok, sa druge strane, jača centrifuga može sa lakoćom izgužvati materijale.

Odaberite opcije koje smatrate prihvatljivim, jedino obratite pažnju ukoliko koristite mašinu za sušenje veša – proverite da li postoji minimalan broj obrtaja centrifuge na kom veš mora biti tretiran pri pranju, da bi se adekvatno osušio u mašini za sušenje.

  • Da li su vam potrebni posebni program pranja i koji?

Ukoliko imate određene alergije, malu decu ili često perete opremu za trening ili posebno osetljive tkanine, uzmite i to u obzir prilikom odabira konkretne mašine.

U skladu sa vašim potrebama, odaberite mašinu sa bebi programom, dodatnim ispiranjem za temeljno uklanjanje alergena, opcijom za uklanjanje upornih fleka ili sa programom za brzo pranje osetljivih materijala.

 

Ako želite suv veš ubrzo nakon pranja – Mašine za sušenje su spas

Istog ili vrlo sličnog izgleda kao ona za pranje veša, mašina za sušenje veša je baš ono što vam treba ako želite da vas omiljeni komadi garderobe sačekaju suvi za tren ili nemate prostor koji je odgovarajući za sušenje veša.

Osim što zauzima mnogo prostora, sušenje veša u kući ili stanu može dovesti do povećane vlažnosti, kao i do toga da čist veš poprimi miris hrane ili cigareta.

Ukoliko veš sušite napolju, ostavljeni ste na milost i nemilost vremenskim uslovima, koji ponekad umeju da budu toliko prevtrljivi da se može dogoditi da kišne kapi zateknu veš na žici. Baš kada niste u blizini da ga pokupite.

Ako želite da izbegnete takve i slične situacije, mašina za sušenje veša je pravi izbor. Kako biste od ovog uređaja dobili ono što vam je potrebno, važno je da odaberete odgovarajući tip:

  • Kondenzaciona mašina za sušenje veša

Ovi modeli su savršeno praktični jer ih ne morate postaviti u kupatilo niti se ograničavati time da li određeni prostor ima otvor za odvod. Sva vlaga od sušenja veša nakuplja se u posudi koja se lako i jednostavno prazni, pa tako ovu mašinu možete držati u ostavi ili gde god vam najviše odgovara.

  • Mašina za sušenje veša sa odvodom

Uglavnom povoljnija opcija, ova vrsta mašine za sušenje zahteva da je postavite u blizini otvora za odvod u koji se postavlja crevo putem kog izlazi nakupljena vlaga.

Svakako ćete i kod mašina za sušenje veša naići na različite kapacitete, tehnologije i opcije sušenja, pa odaberite one koje će se najbolje uklopiti u vaše navike.

Većina modela nudi izbor između različitih stepena osušenosti, pa možete odabrati opciju uz koju ćete toplu i mirisnu odeću, posteljinu i peškire spakovati iz mašine direktno u ormar. A ukoliko vam više odgovara, veš može ostati taman dovoljno vlažan kako biste ga lakše ispeglali. 

Pojedini modeli dolaze i sa praktičnim senzorima koji će prilagoditi način sušenja stepenu vlažnosti odeće i zaustaviti proces kada je odeća suva. Takođe, možete pronaći i posebne programe za košulje, džins i slično.

Kombinovana mašina za pranje i sušenje može biti baš ono što vam treba

U slučaju da su vam potrebne obe opcije – i pranje i sušenje, ali nemate prostor ili budžet za dve mašine, kombinovane mašine za veš su odlična stvar.

Ovi modeli takođe dolaze sa različitim izborom programa, opcijama i tehnologijama pranja i sušenja, pa obavezno istražite šta sve nudi konkretan model i da li se to poklapa sa vašim potrebama.

Ono na šta je potrebno da posebno obratite pažnju kod ove vrste veš mašina jeste kapacitet. Kako se i pranje i sušenje odvija u jednom bubnju, on ima različite kapacitete za ove funkcije.

Naime, uglavnom se u bubnju može osušiti manja količina veša od one koja se može oprati.

Zbog toga se kod ovih mašina kapacitet bubnja označava sa dve brojke, od kojih se veća odnosi na količinu veša koju možete oprati prilikom jednog pranja, dok se manja odnosi na količinu veša koju možete osušiti u jednom ciklusu.

Ovo u praksi znači da ukoliko odaberete kombinovanu veš mašinu kapaciteta 8 kg i 5 kg, u njoj možete oprati 8 kg veša. Kada veš operete, potrebno je da iz bubnja izvadite određenu količinu i ostavite onoliko koliko je predviđeno da mašina može osušiti i onda pokrećete ciklus sušenja. Naravno, ukoliko ste prilikom pranja iskoristili pun kapacitet bubnja.

Ovo jeste malo manje praktična strana ovih mašina, ali sa druge strane, ukoliko zaista nemate opciju gde biste veš osušili, niti gde biste stavili još jednu mašinu, a želite da uživate u idelano mekom vešu koji je brzo suv, ovi modeli su spas.

Vreme je da napravite pravi izbor

Nakon informacija u ovom tekstu, nadamo se da ćete lakše odrediti koji tip mašine za veš vam je potreban.

Kako biste bili što zadovoljniji izborom, uzmite u obzir i energetsku efikasnost uređaja, trajanje najčešće korišćenih ciklusa, kao i nivo buke koju mašina proizvodi, posebno ukoliko imate malu decu ili lak san, a mašinu najčešće uključujete noću.

Takođe, ukoliko veš perete i sušite u periodu kada je jeftinija struja, odloženi start je odlična funkcija koja će vam omogućiti da mašinu napunite kada vama odgovara, a ona će se uključiti u vreme kada vi odredite, čak i ako niste kod kuće ili ste zauzeti.

Kada istražite sve važne karakteristike, odaberite proizvođača koji vam uliva poverenje i konkretan model sa odgovarajućim izborom programa koji se uklapa u vaš budžet koji ste izdvojili za ovu stavku.

Ostaje samo da obavite kupovinu i maksimalno iskoristite odabrane opcije koje su kreirane tako da vam pojednostave obaveze i pruže besprekorno čist veš po vašim kriterijumima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *