Istorija nastanka SAP-a

Petoro ljudi kreću u ostvarivanje svojih ideja. Kako, kada je to krenulo, gde i kako je tekao razvoj SAP softvera, rešenja, usluga možete pročitati u daljem tekstu.

Početak SAP vizija 

Ditmar Hop, Haso Platner, Klaus Velenrojter, Klaus Čira i Hans-Verner Hektor napuštaju IBM i osnivaju kompaniju pod nazivom Sistemanalise Programmentvicklung što znači „razvoj programa za analizu sistema“. Njihov cilj bio je kreiranje softvera koji integriše sve poslovne procese i čini podatke dostupnim u realnom vremenu. SAP kao start up kompanija postavlja svoje sedište u Vajnhajmu u Nemačkoj i  otvara kancelariju i u obližnjem Manhajmu. 

U decembru 1972., preduzetnici završavaju materijalni, informacioni i računovodstveni sistem poznat kao „MIAS“. 1973. kompanija pokreće svoj prvi finansijski računovodstveni sistem: RF („R“ za „real-time“), kamen temeljac za modularni sistem koji je kasnije postao poznat kao „SAP R/1“. Mnoge firme u to doba žele da pokrenu sopstveni softver pomoću SAP-a. Posle samo dve i po godine poslovanja, SAP ima 40 referentnih klijenata. 1975. SAP prvi put instalira svoj softver van Nemačke – kod švajcarskih kupaca Coop i Georg Fischer.Razvoj softvera za kupovinu počinje u Thermal-Verke-u, proizvođaču izmenjivača toplote koji se nalazi u blizini sedišta SAP-a.

Kompanija za staklo Schott postaje prva koja je implementirala novi softver. SAP sa svojim logom  postaje poznat brend širom Evrope. 1978. Dok nastavlja da privlači R/1 klijente, SAP usmerava pažnju na razvoj R/2 generaciju softvera. Ova nova generacija softvera je dizajnirana imajući na umu međunarodna tržišta. SAP R/2 softverska aplikacija obrađuje podatke kada su kupcima potrebni i integriše sve poslovne funkcije preduzeća. Nakon ove softverske aplikacije dolaze nove koje nude sve više mogućnosti za napredak i stabilnost firmi svuda u svetu u svim sferama privrede.

 Poslovanje bez kraja

Sveobuhvatna rešenja za e-poslovanje, inovativne tehnologije i opsežne usluge spajaju se na vrhunsku platformu miSAP.com, omogućavajući zaposlenima, kupcima, dobavljačima i drugim poslovnim partnerima da sarađuju preko granica kompanije – bilo kada i bilo gde. SAP  2000. ulazi u svet elektronskih tržišta. 

SAP danas

SAP je sada vodeći svetski dobavljač softverskih rešenja za e-poslovanje koja integrišu procese unutar i između kompanija. Takođe je treći najveći nezavisni proizvođač softvera na svetu. Radna snaga od preko 24.000 u više od 50 zemalja generiše prihod od 6,3 milijarde evra u 2000. godini – povećanje od 23% u odnosu na prethodnu godinu. 

Nastavljajući da širi svoj portfolio proizvoda i usluga, SAP pokazuje svoju posvećenost transformaciji od dobavljača komponenti u dobavljača rešenja. Ovaj pristup se posebno dopada vodećim svetskim kompanijama. Jedan od njih, Nestle, potpisuje najveći ugovor u istoriji SAP-a.

SAP zajednica kreće i sa podrškom preduzećima i korporacijama  u svakom trenutku uz pomoć foruma za komunikaciju. Njegov cilj je da SAP-ovom ekosistemu i partnerima obezbedi „otvorenu“ komunikaciju i interakciju ceo dan, svaki dan.  SAP razvija miSAP.com u sveobuhvatnu tehnologiju za poslovne aplikacije, stvarajući arhitekturu koja joj je potrebna da pomogne kompanijama da integrišu širok spektar IT sistema.

SAP je bila jedna od prvih kompanija koja je razvila standardni softver za poslovna rešenja i nastavila da nudi vode ERP rešenja u industriji. SAP softveri omogućuju  prikupljanje  i obradu  podataka na jednoj platformi, od kupovine sirovina do proizvodnje i zadovoljstva kupaca.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *