Evo kako da proverite sa kim u stvari poslujete

Koji su to nacini na koje mozemo proveriti poslovanje neke firme, kako to uraditi….? Iako su pitanja brojna, i sve nam izgleda konfuzno i previse komplikovano, ipak postoje brojne opcije, koje su nam svima dostupne i gotovo bez ikakvih ogranicenja. 

NACINI NA KOJE MOZEMO PROVERITI POSLOVANJE NEKE FIRME

Buduci da zivimo u eri interneta, omogućeno nam je da uz malo izdvojenog vremena i posvecenosti mozemo pronaci podatke koji su nam potrebni i informisati se o svemu sto nas interesuje. Za to su nam dostupne brojne online baze podataka i platforme. Jedan od nasigurnijih i najlaksih nacina da dobijemo podatke o poslovanju neke firme jeste preko sajta Agencije za privredne regeistre, na linku www.apr.gov.rs

AGENCIJA ZA PRIVEDNE REGISRE KAO IZVOR PODATAKA

Preko 23 registra koje APR vodi, koji predstavljaju javno dostupne baze podataka, svi, bez obzira da li je rec o pravnim ili fizickim licima mozemo pribaviti podatke koji nas interesuju. To su podaci o vlasnickoj strukturi (ko je vlasnik firme, kad je postao vlasnik, koliki je neciji udeo u vlasnistvu…), zatim finansijski podaci firme, podaci o stecaju itd. Jos jedna od bitnih stvari koje mozemo dobiti preko navedenog linka Agencije jesu podaci o oceni boniteta firme.

OCENA BONITETA PREDUZECA

Rec bonitet potice od latinske reci ‟bonus‟ i znaci dobar. Bonitetna ocjena neke firme u najsirem znacenju jeste sveobuhvatna ocena na osnovu analize zavrsnog racuna firme, koja pokazuje njenu celokupnu poziciju (kreditnu sposobnost i likvidnost, kadrovsku konstrukciju, poslovnu reputaciju…).Cilj ocene boniteta jeste procena verovatnoce da u firmi dodje do nemogucnosti vrsenja placanja. 

Preko sajte Agencije za privredne registre uz placanje odredjene naknade mozemo dobiti bonitetni izvestaj kako na srpskom tako i na engleskom jeziku, i sve to mozemo obaviti elektronskim putem preko aplikacije za pristup BON izvestajima. 

Ukoliko aplikaciji pristupamo prvi put, moramo se registrovati, a ukoliko vec imamo korisnicki nalog potrebno je samo da se prijavimo. Nakon izvrsene autorizacije mozemo pretraziti bazu podataka i naruciti izvestaj. Ukoliko nam je izvestaj hitno potreban odabirom opcije hitno BON izvestaj mozemo dobiti i u toku dana kad smo ga i narucili. BON izvestaj vazi bez potpisa i pecata, a po potrebi se moze i overiti.

SKORING KAO JEDAN OD OBLIKA OCENE BONITETA PRIVREDNIH DRUSTAVA

Jedan od oblika ocene bonitata privrednog drustva jeste skoring, i moze biti veoma efikasan pokazatelj prilikom donosenja vaznih poslovni odluka, zato sto nam pruza celovitu sliku poslovanja odredjenog privrednog drustva, na osnovu cega mozemo da izbegnemo potencijalni poslovni rizik. Skoring se zasniva na analizi finanskijskog stanja privrednog drustva za period od tri do pet godina. Sem ovoga analiza se odnosi i na o podatke o finansijskim ogranicenjima (nelikvidnost, zabrana raspolaganja sredstvima sa racuna, itd.). Skoring se izdaje u formi izvestaja koji nam omogucava da jasno vidimo poziciju privrednog drustva u okruzenju u kome posluje.

Na osnovu skoring izvestaja privredna drustva se razvrstavaju u 5 nivoa ocene boniteta: odlican bonitet, veoma dobar, dobar, prihvatljiv i veoma slab bonitet. Ukoliko je neko privredno drustvo pod stecajem ocena boniteta se ne izdaje. Agencija za privredne registre na svom sajtu objavljuje evidenciju svih izdatih skoringa, kao i datum prestanka njihovog vazenja.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *