Značaj ultrazvuka dojke i kako se pripremiti

Ono što se teško vidi mamografijom, a to je slika tkiva unutar same dojke, ali i celokupno područje dojke može se videti kroz ultrazvuk dojke koji koristi zvučne talase te i nema bojazni od štetnog zračenja. 

Ultrazvukom dojke ginekolog može videti da li su čvorići u dojkama čvrsti ili su ispunjeni tečnošću odnosno cistama i dok on ne zamenjuje zdravstvenu potrebu za mamografijom ili magnetnom rezonancom, često se koristi da bi se proverio sam rezultat dobijen na ovaj način.

Ultrazvukom se može naći uzrok za bol, otok ili crvenilo same dojke, da se provere čvorići u grudima koje žena ili ginekolog može osetiti fizičkim pregledom, da se proveri abnormalost rezultata mamografije.

S obziro na to da je kod mlađih žena tkivo gušće, ultrazvukom se dobijaju precizniji rezultati nego što je to slučaj kod snimka dojki dobijenog pomoću rentgenskih x zraka (mamografijom).

Ultrazvuk dojke je bitan za lekara koji na taj način može videti kako da adekvatno upotrebi iglu ili cevčicu i izvadi deo tečnosti ili gnoja iz ciste, kako bi uzeo deo tkiva potrebnog za biopsiju, a ultrazvuk može biti i adekvatan vodič za operaciju na samim dojkama.

U težim situacijama ultrazvuk je bitan kako bi se videlo koliko se rak dojki proširio, ali i da se posmatraju promene u veličini cista koje su na dojkama žena.

Ultrazvuk dojke priprema

Kako biste se pripremili što bolje za ultrazvuk dojki preporuka je da kod kuće pripremite odeću iz dva dela, kako bi vam što lakše bilo da se skinete samo do pola, ali i da svog lekara upoznate sa potrebom za samo testiranje kao i rezulatima nakon ultrazvuka.

Na samom pregledu kako bi aparat mogao da emituje zvučne talase i prikupi pravu sliku stanja dojki, lekar će vam staviti specijalni gel na grudi, a uskoro ćete i sliku tkiva videti na eksanu.

Pregled obično traje 15-ak minuta, ali će više vremena trebati ako se radi biopsija.

Sam pregled ne izaziva nelagodu, gel će vam možda biti hladan kada ga lekar stavi na grudi, ali ne bi trebalo da osećate bol (jedino ako su vam dojke baš osetljive ili vas konstantno bole).

Ultrazvuk nije štetan za vaš organizam, nema nepoželjnih zračenja jer sam aparat koristi zvučne talase, a lekar će dobiti sliku tkiva vaših dojki, a samim tim dobijate odmah i rezultate o kojima je svakako potrebno da razgovarate sa lekarom nakon samog pregleda.

Ultrazvukom dojki moguće je kod žena na vreme dijagnostikovati dobroćudne tumore kao i ciste i to sa velikom preciznošću, ali ovaj pregled ne može pomoći u oktirvanju karcinoma dojke za šta je potrebna mamografija.

Samo snimanje se radi od petog do petnaestog dana ciklusa, tu se računa i prvi dan mestruacije, a ukoliko žena nema redovne menstrualne cikluse ili je možda u menopauzi ultrazvuk se može raditi bilo kada.

Počev od puberteta, dojke kod žena prolaze kroz više prirodnih faza, ali i promena i upravo se ove promene prate samopregledom, ultrazvučnim pregledom ili mamografijom.

Preventivni pregledi su svakako bitni, na jednu do dve godine se ženama do 40 godine savetuju periodični pregledi ultrazvukom, dok se nakon 40 godine života preporučuju i mamografski pregledi.

Ukoliko postoje porodične predispozicije, ili je zračen grudni koš, kao i dugotrajna hormonska terapija ili bilo koji drugi rizik za rak dojke, pregledi su preporučljivi jednom godišnje.

Lekari mogu da pomognu u borbi protiv karcinoma dojke, ali je on i u rukama žena koje on napada.

Zbog toga su bitni samopregledi kod kuće, redovna poseta ginekologu, bar jednom godišnje sam ultrazvuk dojke (ovo važi za svaku ženu stariju od 30 godina).

Ne čekajte, za zdravlje ne postoji red ni lista čekanja!

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *