Kako se izrađuju i ugrađuju bezmetalne krunice?

Dug period za nama obeležila je ugradnja veštačkih, metalnih krunica, koje su čak i danas među najpopularnijima. Međutim, zbog postojanja metala u njihovoj osnovi, koji najčešće daje neprirodan, sivkasti odsjaj zubu, te tako narušava njegovu boju, sve popularnije su bezmetalne krunice koje omogućavaju da imate zube koji se ne razlikuju od prirodnih, odnosno, vaših koje imate.

Iako se sami procesi zubnih navlaka i faseta ne razlikuje u velikoj meri, za svaki vrstu zuba koji se ugrađuju postoje neke određene razlike.

Prvi korak

Naravno, prvi korak i sami početak ugradnje bezmetalnih krunica podrazumeva rutinski pregled stomatologa, koji na osnovu zatečenog i viđenog stanja donosi odluku da li je potrebno snimati zube, koji deo vilice ili celokupne vilice odmah. Možda je i najbolje snimiti celokupno, obe vilice, kako biste bili sigurni da je sve urađeno dobro od samog početka.

Ukoliko se na snimku indikuju zubi koje je potrebno vaditi, onda je to ono čemu se prvo posvećuje pažnja. Veoma je važno da budete strpljivi u tom periodu, jer je potrebno oko mesec dana da rana zaraste u potpunosti, jer ako se zubi urade i postave pre nego rane sasvim zarastu, može da se dogodi da vam urađeni zubi uskoro ne odgovaraju, jer se struktura desni promenila u tom kratkom periodu zarastanja.

Drugi korak

Zapravo, drugi korak ne podrzumeva konkretne radove na zubima i u vilici, već definisanje izgleda budućih zuba i definisanje izgleda svih bezmetalnih krunica koje će krasiti vaš osmeh. Ovo je korak koji zajednički prolaze stomatolog i pacijent, kroz upoređivanje stanja kakvo je bilo nekada, kada su zubi bili zdravi, kroz gledanje fotografija drugih pacijenata koji su ugradili bezmetalne krunice, te na osnovu samih vaših želja, kakve zube želite da imate, kakvog oblika i kakve boje.

Treći korak

Nakon svega što je prošlo, uzima se otisak pre početka brušenja postojećih zuba u vilici, kako bi se registrovao oblik, položaj, i izgled zuba, te se nakon toga pristupa brušenju zuba za koje ste ranije ugovorili sa svojim doktorom da se bruše.  Brušenje se radi uz anesteziju, pa ne morate brinuti da li će se javiti bol, jer se radi o bezbolnom tretmanu. U celom ovom procesu, pacijent dobija privremene navlake za zube, dok ne stignu stalne bezmetalne krunice. Nakon najviše 10 dana, sledi proba cirkonijumskog kira za bezmetalne krunice.

Četvrti korak

Nakon prve probe, sledi najvažnija proba, kada se pacijentu navlače bezmetalne krunice, te se on tada susreće po prvi put sa svojim novim zubima. Kako bezmetalne krunice nisu u svom krajnjem izgledu, tada je još uvek moguće uticati na oblik ili boju, te nakon tih korekcija, dolazi do poslednje faze u ovim radovima, odnosno do cementiranja finalnih bezmetalnih krunica i njihovog postavljanja, nakon čega možete da uživate u svojim novim i blistavim zubima.

Veoma je važno da jedan dan nakon ugradnje bezmetalnih krunica uradite kontrolu zagrižaja i sveobuhvatnu kontrolu kod svog stomatologa, kako biste bili sigurni da je sve u najboljem redu, te da ih negujete i održavate po svim uputstvima koje dobijete od svog lekara koji je bio i zadužen za vaš novi osmeh.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *