Kako da pripremite đaka prvaka za njegove prve školske dane?

O tome koliko je prvi školski septembar važan za svako dete skoro da i nije potrebno mnogo pisati. Upravo tog prvog septembra, tih prvih nedelja u osnovnoj školi, čine da deci ostanu najurezanije uspomene u sećanju, po kojima će i pamtiti najviše svoje školske dane kada odraste.

O tome koliko je prvi školski septembar važan za svako dete skoro da i nije potrebno mnogo pisati. Upravo tog prvog septembra, tih prvih nedelja u osnovnoj školi, čine da deci ostanu najurezanije uspomene u sećanju, po kojima će i pamtiti najviše svoje školske dane kada odraste. Ovaj period nije važan samo za sticanje obrazovanja, već i za razvijanje emocionalne povezanosti s novim okruženjem, vršnjacima i nastavnicima, što doprinosi formiranju ličnosti.

Baš zbog tih uspomena, a i osećanja koja budu vezana za te uspomene, decu dobro treba pripremiti za školski početak i prvi razred. Cilj je samo jedan, a to je da vaše dete svakog dana dođe srećno i zadovoljno iz škole, da ne pravi veće probleme zbog nove sredine u kojoj se nalazi, ali i da se nauči da bude socijalnije i društvenije, za šta ujedno škola i služi. Pored akademskih veština, fokus je i na razvoju socijalnih veština koje su ključne za uspešnu integraciju u društvo.

Roditelji, posebno oni kojima prvo dete kreće u školu, postaju i sami napeti, zabrinuti, ali evo nekih olakšica i smernica šta je potrebno da se uradi, kako bi se ceo period pripreme lakše prevazišao. Ovo uključuje razgovore sa detetom o očekivanjima i uzbuđenjima vezanim za školu, kao i razvijanje pozitivnog stava prema učenju.

Pred početak škole treba se, pre svega, psihički pripremiti, nabaviti knjige, i izabrati kvalitetne rančeve za škole. Psihička priprema podrazumeva i razgovore sa detetom o važnosti škole, upoznavanje sa konceptom učenja i važnosti obrazovanja.

Osim toga, nabavka knjiga treba da bude proces koji uključuje i dete, kako bi se ono osećalo uključenim i važnim delom pripreme za školu. Izbor kvalitetnih rančeva ne podrazumeva samo estetski aspekt, već i ergonomske karakteristike koje štite zdravlje deteta. Dobro je odabrati ranac koji ima čvrstu podršku za leđa i podesive naramenice kako bi se težina ravnomerno rasporedila i minimiziralo opterećenje na dečji kičmeni stub. Izbor školskog pribora može biti i zabavna aktivnost koja dete dodatno motiviše za početak školske godine.

Psihička priprema

Ako do ovog trenutka niste praktikovali ozbiljnije razgovore sa svojim detetom, onda je krajnje vreme da sa tim počnete. Ovo je odličan trenutak da počnete da razgovarate sa svojim detetom kao jednom odraslijom osobom.

Potrebno je da pripremite dete na to da će se naći u jednoj novoj sredini, da će imati nove drugare, da je potrebno da savlada neke možda i drugačije načine ponašanja, a ujedno, da ga očekuje predivan period kojem treba da se raduje. Ovi razgovori treba da sadrže mnogo toga, između ostalog, tu su i priče o većoj ozbiljnosti, kako bi dete shvatilo da će imati nešto više obaveza koje mora da izvršava, te sve predstaviti kao jednu novu, zanimljivu igru koja će mu doneti mnogo lepih momenata.

Na taj način nećete pripremiti samo dete, već i sebe.

Nabavka knjiga

Prvaci sada uglavnom dobijaju nove komplete knjiga po početku školske godine, ali to vas ne sprečava da se malo raspitate i potrudite da pronađete knjige od školske godine koja se završila ili se završava, te na taj način da voje dete malo upoznate sa svim onim sa čim će se susresti u novoj školi i tom prvom razredu.

Samim tim ćete detetu učiniti nešto poznatijim sve ono šta ga od septembra očekuje, pa će tako sve lakše i prihvatiti, a posebno to treba uraditi ukoliko znate da vam dete ne prihvata lako i mirno nove stvari i nove sredine.

Rančevi za škole

Jedna od najzanimljivijih priprema za sve školarce, posebno prvake, jeste nabavka rančeva za škole, te celokupnog propratng pribora. Pokušajte da ispunite želje svojih mališana kada su rančevi za školu u pitanju.

Tako uvek postoje veliki izbori rančeva za dečake, od toga kakve je ranac boje, kakvog oblika, do toga šta je na njemu naslikano, a to su obično neki junaci iz crtanih filmova, brojni omiljeni likovi i heroji koji su aktuelni u tom trenutku.

Naravno, rančevi za devojčice su uvek nekih nežnijih boja, najviše roze, sa slikama barbika, dobrih vila i uopšte ženskih likova iz bajki i crtaća koji su im dragi. Baš zbog te raznolikosti, rančeve za školu, odnosno, njihov odabir kada je u pitanju izgled, treba prepustiti detetu, a vaša je briga da se uverite da li ranac ima dobru potporu za ramena, kičmu, te da je kvalitetan i izdržljiv, kako ne bi došlo brzo do kupovine novog.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *