Tri najkorisnije investicije prilikom adaptacije stana

Adaptacija stana nije jednostavan, ali ni jeftin posao. Treba uložiti kako vreme, tako i novac. Pre svega treba uložiti vreme u samu izradu plana, pre početka radova. To je u suštini i osnova celokupne adaptacije stana.

Tu se odlučuje šta će ta adaptacija stana obuhvatati, ali se odlučuje i koliko će vam novca za to biti potrebno. Ukoliko je potrebno da radite celokupnu adaptaciju stana, onda treba da krenete od najosnovnijih stvari. Neki radovi mogu da sačekaju neki bolji period ili neko lepše vreme.

Ipak, treba da znate da postoje one investicije kojima treba da date prioritet kada je adaptacija stana u pitanju. To su oni radovi, posle kojih će promene biti evidentne, ali i posle kojih ćete osećati bolje u svom stanu.

Neke od tih stvari su i obrada spoljašnjih zidova, krečenje unutrašnjih zidova, uređenje podova, odnosno postavljanje parketa ili laminata i slično.

Promena prozora i bolja izolacija

Promena stolarije je jako važna. Da li ćete se odlučiti za pvc stolariju ili klasičnu drvenu stolariju, na vama je da odlučite. Naravno postoji i mnogo drugih opcija za koje možete da se odlučite i koje vam mogu omogućiti da osetite zaista promenu.

Pvc stolarija je stolarija koja se najčešće bira. Ako je do sada niste imali možda je vreme da je ugradite. Prilikom adaptacije stana treba da tražite ono što je najkorisnije, ono što će vam dugo trajati i ono što će, naravno, biti kvalitetno. Promenom stolarije na bolje ne samo da ćete osetiti promenu, nego ćete je i videti. Koliko samo prozori mogu da promene sliku o vašem stanu, videćete tek nakon završetka radova.

U ovom pasusu govorimo i o izolaciji. Pre svega zato što je stolarija i te kako povezana sa izolacijom. Pre svega, dobri prozori omogućavaju toplotnu, ali i zvučnu izolaciju. Ipak treba da razmišljate i o izolaciji kao takvoj, pa ukoliko je do sada niste imali, treba da razmislite o njenoj ugradnji. Ovu izmenu ćete i te kako osetiti, jer će to uticati da manje plaćate struju, jer izolacija pomaže da se toplota mnogo duže zadržava u stanu ili kući.

Krečenje unutrašnjih i obrada i bojenje spoljašnjih zidova

Krečenje je jako važan proces prilikom adaptacije stana. Da li ćete krečiti vi ili ćete to tražiti od nekog molera ili profesionalca, na vama je da odlučite. Zašto je to važno? Tokom zime ili nekih određenih perioda na našim zidovima se skuplja razna prljavština. Pored toga što se ona vidi, ona i nije tako dobra za naše zdravlje. Zato treba da razmislite o krečenju prilikom adaptacije stana.

Treba da razmislite i o ekološkim bojama, odnosno onim bojama koje nemaju nikakav štetan uticaj, odnosno štetne hemikalije i ostale elemente, koji vam mogu smetati. Zatim, kada se govori o vidljivoj promeni, onda treba da razmišljate o bojama koje će oplemeniti i ulepšati vaš prostor. Ako je to do sada bila bela, onda pokušajte da to sada bude neka druga, malo veselija boja.

Ukoliko živite u kući, ne zanemarujte ni obradu spoljašnjih zidova, odnosno ugradnju fasade. Osim što je dekorativna, fasada je višestruko korisna jer zimi čuva energiju u kući, a leti ne dozvoljava da vreo vazduh preko zidova ulazi u vaš dom.

Uređenje podova

Podovi su jako važna stavka. I treba da znate da se ova investicija prilikom adaptacije stana i te kako isplati. Šta je važno znati kada je uređenje podova u pitanju? Naime, ako je parket izuzetno star i oštećen onda će vam se ova investicija i te kako isplatiti.

Najbolje da parket menjate u onom trenutku kada vršite i ostale radove, jer je tada u kući haos. Međutim, ukoliko ih preskočite i naknadno odlučite to da radite, onda ćete opet, čini se bespotrebno biti u haosu, a sve ste mogli ranije da završite.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *