Savetnik za buduću karijeru studenata

„Šta ćes biti kad porasteš?“

Koliko puta ste samo čuli ovo pitanje? Da li ste znali odgovor? I da li je odgovor i dalje isti? Često se dešava da odrastemo i da i dalje ne znamo odgovor na to pitanje, odnosno koja je prava profesija za nas, koji je naš posao iz snova, u čemu smo dobri…

Oni koji su oduvek znali šta će biti kad porastu nažalost neretko bivaju razočarani u sistem obrazovanja i kasnije zapošljavanje ili prosto shvate da ta profesija ipak nije bila ona prava. Mnogi upišu fakultet da bi udovoljili roditeljima, neki to čine iz straha, neki iz neznanja i nezainteresovanosti, neki jer misle da im je to blisko i da će se snaći…

Kako vidite listi nema kraja, što znači da ovo nije nešto što treba odlučiti preko noći, ali ne treba ni preterivati u premišljanjima. Neka zlatna sredina bi bila sjajna, a u procesu donošenja odluke vam može pomoći i profesionalna orijentacija.

Prednosti testa profesionalne orijentacije

Malo pomoći nije na odmetu, zato probajte sa testom profesionalne orijentacije ukoliko sami ili u razgovoru sa roditeljima, prijateljima i rodbinom niste uspeli da dođete do rešenja. Sa timom stručnjaka, koji sastavlja ove testove, doći ćete do odgovora na pitanja koja vas dugo muče.

Međutim, treba odmah reći, test profesionalne orijentacije nije uputstvo koje se po svaku cenu mora slediti. Dešava se da se rešenja ne dopadaju studentima, te na kraju ipak oni sami odluče koji je fakultet pravi za njih. Testovi su svakako korisni pa makar i ne upisali taj fakultet za koji možda imaju najviše potencijala jer će ih to podstaći na dodatno razmišljanje, biće svestraniji i imaće jasan uvid u svoje sposobnosti, interesovanja, osobine i koliko bi zapravo bili predani studentskom životu.

Koji tip informacija dobijate kada uradite test profesionalne orijentacije?

Vaši kvaliteti

Rezltati odrađenog testa odražavaju vrednosti i ključne osobine na koje se možete osloniti da biste uspeli u karijeri i bili ispunjeni, takođe predstavljaju dobru osnovu za bilo koji projekat koji želite da pokrenete, a odlično će izgledati i u vašoj biografiji, kao i pri vođenju intervjua.

Razvoj karijere

Utvrdićete motivaciju, interese, radno okruženje, kao i odluke i zadatke koji vam se najviše dopadaju. Nakon odrađenog testa i posle razgovora sa savetnikom moći ćete sa sigurnošću da odaberete posao ili projekte koje želite da radite.

Opcije za karijeru

Profil koji se dobije sa odgovarajućim potencijalima uporediće se sa trenutno slobodnim radnim mestima na osnovu čega će se doći do zaključka koja profesija najbolje odgovara ispitaniku.

Analiza postignutog uspeha u odgovarajućim poslovima

Kada tim stručnjaka izvrši analizu vaših odgovora dobićete spisak profesija, odnosno poslova koje biste dobro obavljali. Međutim, u izveštaju koji dobijete stajaće i određene stavke na koje morate poraditi kako biste bolje obavljali posao. Dakle, u izveštaju će pisati o vašim manama ili nedostatku iskustva, znanja, veštine i slično, nešto na šta možete sami uticati ukoliko želite da napredujete. Znaćete konkretno na koje kvalitete se možete osloniti i na čemu treba još raditi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *