5 idealnih zanimanja za extrovertne osobe

Linija između introverta i ekstroverta ne mora uvek biti oštra i jasna ali postoje vidljive razlike u tipu ličnosti. Dok introverti daju prednost kvalitetu nad kvantitetom i više vole samostalan rad, ekstroverti su stvoreni za dinamično radno okruženje i nemaju problema sa multitaskingom. Odlično funkcionišu pod pritiskom i što je više izazova stavljeno pred njih, tim bolje. Komunikacija i rad sa ljudima im je jedna od jačih strana i uglavnom se lako snađu čak i u nepredvidljivim situacijama. Spram tipa ličnosti, postoje i određena zanimanja koja su odlična za ekstroverte, dok se introverti ne bi baš pronašli u njima.

1. Učitelj, vaspitač, profesor

Ovo su poslovi u kojima je važno biti dobro informisan, verbalan i izuzetno vokalan, kako bi se na pravi način i efikasno moglo preneti znanje učenicima. Ekstroverti su ovde svoji na svom jer učionica bilo koje vrste predstavlja dinamično radno okruženje u kom sve njihove sposobnosti lako dolaze do izražaja. Dobri su učitelji jer znaju kako da svoja izlaganja učine interesantnim i kako da svoj predmet približe slušaocima. Lako se povezuju sa učenicima i još ako su dobri pedagozi, čine onaj deo nastavnika koje deca sa radošću pamte.

2. Menadžerske pozicije

Bilo da se radi o event menadžeru, menadžeru prodaje ili finansija, bilo koja oblast menadžmenta je dobar izbor za ekstrovertne osobe. Za ova radna mesta se vezuje puno kontakata sa ljudima, dosta pregovaranja i ugovaranja, česti poslovni sastanci i izlasci. Za introvertnu osobu, ovo bi bilo previše, ali ekstrovert će sve ove obaveze prihvatiti i uraditi sa velikim zadovoljstvom. Konstantan pritisak i puno nepredvidivih situacija u kojima će se naći, samo će ih pogurati napred i izvući njihov pun potencijal na svetlost dana. U poslednje vreme sve više mladih traži posao u Novom Sadu zbog rastuće popularnosti ovog zanimanja.

3. Novinar

Pošto ekstroverti neprestano traže stimulaciju, napolju, u spoljašnjem svetu, drugim ljudima i okruženjima, posao novinara je idelan za njih. Novinari moraju da budu ispred svih, prvi na licu mesta, informisani i obavešteni. Ovaj posao uključuje i rad na terenu što je opet samo po sebi zanimljivo i stimulišuće. Neprestan kontakt sa ljudima, praćenje i razumevanje njihovog ponašanja a potom analiza istog, donose značajnu satisfakciju. Ekstrovertne osobe privlači i sjaj, glamur, sve ono što se vezuje za javne ličnosti tako da će uživati u istraživanju i izveštavanju.

4. Influenser

Već smo rekli da linija između ekstroverta i introverta nije uvek jasna, ali za ovo zanimanje, što osoba više naginje ka ekstroverziji, to bolje. Ovo nije menadžerska pozicija u kojoj se gradi brend, brend ste upravo vi. Dakle, nije bitna oblast rada koju je influenser izabrao nego njegova stalna i neprekidna posvećenost njegovom sadžaju, objavama i pratiocima. Ovde pritisak javnosti može biti dosta velik jer influenseri bukvalno daju svoj život na tacni, ali upravo od toga žive i prihoduju. Zato je neophodno da pronađu balans koji njima odgovara. Generalno, za osobu koja voli avanture, putovanja, isprobavanje novih stvari i deljenje svega toga sa drugima, ovo je posao iz snova.

5. Medicinska sestra

One su osobe koje su u kontaktu sa velikim brojem ljudi, bilo u bolnicama, domovima zdravlja, školama ili privatnim praksama. U kojoj god oblasti da rade njihov posao je da pružaju negu i pomoć svojim pacijentima i to je vrlo važan i težak posao. One se nalaze između pacijenata i doktora ili bolničkog sistema i svakodnevno moraju da komuniciraju sa njima. Moraju da vode računa o svakom svom postupku i pritom da uspešno urade sve što je neophodno u smeni. Za ovu vrstu rada potreban je ogroman nivo energije koji treba održavati tokom dana, a ekstroverti to svakako umeju.

Bilo da ste ekstrovert ili introvert, oslušnite sebe i pronaći ćete svoje idealno zanimanje. Dokle god svoj posao radite sa ljubavlju, radićete ga dobro.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *