Krunice za zube – za lepši osmeh i veće samopouzdanje

Beli i zdravi zubi su sinonim dobrog zdravlja, ali i estetskog izgleda. Koliko su zubi važni u funkcionisanju čitavog organizma, govori činjenica da osim što blistav i zdrav osmeh pozitivno utiče na kvalitet vašeg života i izgled, postojanje svih zuba omogućuje pravilno žvakanje hrane i samim tim i bolje varenje, olakšava izgovor i sprečava deformaciju oblika lica, koje može nastati kod dugotrajnog stanja bezubosti.

Stomatologija je toliko napredovala, da se danas dentalni problemi rešavaju krajnje jednostavno, bezbolno i kvalitetno. Jedno od tih rešenja su svakako zubne krunice ili navlake za zube, koje predstavljaju fiksnu nadoknadu jednog ili više zuba. 

Kada je neophodna ugradnja navlaka za zube?

Zubne krunice se preporučuju u slučajevima kada se javlja potreba za nadoknadom jednog ili više izgubljenih i oštećenih zuba. Navlake za zube se mogu izrađivati pojedinačno ili u sklopu zubnog mosta. 

Ugradnji zubnih krunica se pristupa kada je zub veoma oštećen karijesom, usled promene oblika zuba, lomljenja zbog krtosti zuba kada plomba ne može da ispuni deo zuba koji nedostaje, kao i usled promena pigmentacije i boje zuba. Ukoliko se radi o nedostatku zuba, savremenom digitalnom tehnologijom ugradnje krunica i kvalitetnim proizvodima za njihovu izradu, nećete uočiti razliku između prirodnog zuba i zubne navlake, jer se krunice izrađuju od materijala koji su čvrsti, kvalitetni, a istovremeno i prozračni, pa ostavljaju utisak prirodnih zuba. 

Kako odabrati idealne krunice za zube?

Da biste bili zadovoljni svojim osmehom i funkcionalnošću zubnog aparata, ključnu ulogu će odigrati vaš stomatolog. Pre početka pristupanja izradi krunica za zube, neophodan je kompletan pregled stanja svih zuba i popravka i lečenje zuba i desni ukoliko je to neophodno. U zavisnosti od broja zuba koji vam nedostaju, vaš zubar će vam ponuditi neke od tipova zubnih navlaka i pomoći vam da odaberete najbolje rešenje. 

Ukoliko tragate za dobrom stomatološkom uslugom i profesionalnim pristupom, svojim dugogodišnjim i uspešnim radom na polju izrade krunica za zube ističu se stomatolozi dr Aleksandar Pavlović i dr Ana Rakočević iz stomatološke ordinacije Pavlović. Više o njihovim profesionalnim dostignućima možete pogledati na sledećem linku.

Tipovi krunica za zube 

Zubne krunice se izrađuju od različitih materijala, u zavisnosti od broja zuba koji nedostaju i stanja ostalih zuba. One mogu biti metalo-keramičke i bezmetalne.  

Metalo-keramičke navlake izrađuju se od metalne legure nikla ili hroma, koja predstavlja osnovu, a preko njega se oblaže keramika u boji zuba. Ovaj tip krunica je izrazito čvrst i otporan i finansijski je isplativiji od ostalih tipova krunica. Međutim, glavni nedostatak je taj što se prilikom brušenja zuba, on mora više stanjiti da bi se napravio veći prostor za metalni ispun između zuba i keramike. Takođe, zbog postojanja metala, ovakav tip krunice neće propuštati svetlost kao prirodni zub, pa neće ni izgledati prirodno. Iz tog razloga, one predstavljaju dobar izbor za bočne zube.

Bezmetalne navlake za zube se poslednjih godina sve češće upotrebljavaju, upravo zbog svog transparentnijeg izgleda. Ovakav tip krunica je idealno rešenje za prednje zube, u slučajevima kada treba nadomestiti pojedinačan gubitak zuba, jer se odlično uklapaju u izgled i boju prirodnih zuba. Materijali od kojih se izrađuju bezmetalne navlake su izrazito čvrsti i raznovrsni, a posebno se ističu krunice izrađene od cirkonije. Bezmetalne navlake bolje naležu na desni, fiksirane se cementnim ispunom, a  rub krunice nije vidljiv kao što to može biti slučaj kog metalnih krunica.

Za više informacija o ugradnji i izradi krunica za zube u stomatološkoj ordinaciji Pavlović možete saznatina sledećem linku- https://www.stomatolog-beograd.rs/sr/krunice-za-zube/

Trajanje i održavanje zubnih navlaka

Zubne krunice u proseku traju oko desetak godina, ali redovnim održavanjem oralne higijene i posetama stomatologu možete produžiti njihov životni vek. 

Uz dobro izrađene i kvalitetne krunice za zube, osmeh vam se neće skidati sa lica. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *