Kako do osmeha o kom ste maštali?

Zapušten i neprivlačan osmeh odaje utisak starosti, malaksalosti i nevitalnosti. Zubi i osmeh predstavljaju prozor u dušu, pokazuje naše emocije, negovanost pa čak i senzualnost. Zbog toga i postoji ne samo funkcionalna već i estetska ljudska potreba za lepi, zdravim i privlačnim zubima, odnosno osmehom. Uz pomoć estetske stomatologije detalji, bitni nedostaci u obliku, boji ili položaju zuba koji su godinama smetali, na koje smo tako dugo pokušavali da se naviknemo, danas uz stručnu intervenciju stomatologa postaju prošlosti.

Bez obzira da li se radi o ličnom, estetskom zahtevu ili o intervenciji iz listo medicinskih razloga, savremeni načini saniranja zuba i usne duplje predstavljaju preku potrebu. Zato ćemo vam predstaviti nešto za čim vlada prava pomama u svetu zubarstva i stomatologije kada je u pitanju osmeh o kom se mašta, a to je bezmetalna keramička krunica za zube.

Bezmetalna keramička krunica za zube

Bezmetalne keramičke krunice za zube su danas po pitanju i po pitanju funkcionalnosti i estetike neprikosnovene. Iako je njihov cenovni rang malo viši u odnosu na krnice za zube od drugih materijala, potražnja za predmetnim krunicama za zube ne staje i raste. Kako su krunice za zube od bezmetalne keramike trend najnovije generacije, tako je i materijal od kojeg je ona izgrađena poslednja reč tehnologije. Naime, ova vrsta krunice za zube, njena osnovna kapica, izrađuje se od materijala koji se zove cirkonijum i koji poseduje veliku otpornost, tvrdoću, mlečno bele boje je te savršeno izgleda kao prirodan zub te ispunjava čak i najzahtevnije estetske standarde i zahteve. Cirkonijum se potom oblaže slojem keramike koji treba da ga zaštiti, a vama da pruži kvalitet i dugotrajnost krunice za zub. Takođe, prednost ova krunice za zube jeste u tome što je navedeni materijal biokompatabilan sa okolinom zuba u usnoj duplji i ne doprinosi procesu upale i nelagode i nije štetan za ljudski organizam. Danas ugradnju bezmetalnih krunica za zube nude skoro sve stomatološke ordinacije. Jedna od njih je i stomatološka ordinacija Vuković. Za više informacija o ugradnji krunica za zube, posetite ovaj link.

Pored kvaliteta bezmetalne keramičke krunice za zub, bitna je i priprema zuba za stavljanje ove vrste krunice za zube. Naime, uklanjanjem zubne supstance prilikom brušenja zuba za predmetne krunice svedeno je na najmanju moguću meru i uklanja se svega 0,5-1 mm zubnog tkiva čime se značajno čuva zubno tkivo. Poređenja radi, za prilike brušenja zuba za metalokeramiku uklanja se 1,5-2mm zubnog tkiva. Takođe, brušenje zuba ispod desnih je manje, čime se desni čuvaju.

Mane savršenstva

Iako predstavlja savršenstvo i poslednju reč tehnologije, pošto ju je ipak napravio čovek, bezmetalna keramička krunica za zube ima i nekoliko mana kroz koje ćemo zajedno da prođemo. Naime, izrada ovakve vrste krunice za zube je izuzetno komplikovana i zahteva veliku količinu vremena kako stomatologa tako i zubnog tehničara. Napomenućemo da trošak vremena direktno utiče na cenu predmetne krunice za zub. Takođe, ukoliko dok spavate škripite zubima ili ste u prošlosti možda okrnjili zub u snu zbog toga, keramika nije najsrećnije rešenje, jer škrgutanje zubima loše utiče na nju i na njen životni vek. Ove nedostatke može možda da savlada metalna keramička krunica za zube, ali njen glavni nedostatak je što sadrži metal koji nije providan, ne propušta svetlost već stvara mat efekat na zubu i čini ga tamnijim, a može doprineti i reakciji desni i usne duplje na metalne komponente.

U svakom slučaju, ukoliko se odlučite o krunicama za zube, odlučujete se za osmeh o kojem ste oduvek maštali.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *