Potreban vam je advokat? Ovo su 5 stvari o kojima treba da razmislite pre njegovog angažovanja

Svima je poznata rečenica iz Šekspirovog Henrija VI: “Prvo što treba da uradimo – hajde da pobijemo sve advokate.” Ipak, dok većina ljudi misli da je ovo zapravo negativno, u stvari je sasvim suprotno. Ovu rečenicu izgovorio je Dick The Butcher, kada je predlagao jedan od načina na koji grupa pretendenta za presto može poboljšati državu, ubijajući sve advokate. U pitanju je bilo priznanje da je prva stvar, koju svaki potencijalni tiranin mora učiniti da bi uklonio slobodu, ubistvo svakog advokata jer advokat čini veliku stvar za slobodnu i pravednu državu. Bez obzira na to da li volite advokate ili ne, u nekom trenutku ćete verovatno morati da ih angažujete, za bilo koji tip pravnih pitanja. Zato, evo nekoliko stvari o kojima treba razmisliti pre angažovanja advokata.

1. Krenite od svog kruga prijatelja, komšija i kolega

Kako znati koji advokat je dobar? Počnite od preporuka – najbolje bi bilo da dobijete preporuku od nekoga kome verujete, bilo da je to član porodice, prijatelj ili savetnik od poverenja, kao što je vaš računovođa. I, trebalo bi da dobijete više od jedne preporuke. Takođe bi trebalo da pokušate da pronađete advokata koji je upoznat sa vrstom zakona i slučajem koji vas “muči”. No, ne očajavajte ako su jedine preporuke koje možete dobiti u drugim oblastima zakona – taj advokat vam može poslužiti kao resurs za dalju potragu. 

2. Ako ne želite da neko sazna da vam je potreban advokat, postoje i drugi načini

Ponekad prosto nećete želeti da iko zna da vam je potreban advokat, naročito kada je reč o nekim poverljivim ili privatnim pitanjima. U tom slučaju, internet može biti dobar resurs, ako se pravilno koristi. Sigurno možete pronaći domaći pandan sajtu martindale.com, koji ocenjuje i rangira na skalama A, B i C. Te ocene daju drugi advokati i prilično su pouzdane. Još jedan primer dobre stranice je superpert.com za koju treba pronaći domaću verziju. Advokati koji čine ovu listu anonimno su nominovani od strane drugih advokata što znači da takođe govorimo o dobrim preporukama.

3. Velike advokatske kancelarije vs. male advokatske kancelarije

Advokatske kancelarije i firme mogu da čine od jednog do čak tri hiljade advokata. No, kako uvideti šta je za vaš slučaj bolje? Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir. Jedan faktor je složenost vašeg pravnog pitanja. Ako ste se upustili u neprijateljsko preuzimanje kompanije, velika firma će imati potrebne resurse. Međutim, ako tražite nekoga da pregovara o zakupu vaše nove kancelarije, razmislite o maloj firmi. Stope u velikim firmama su veće. Oni takođe predstavljaju veće klijente. Ponekad će velike kompanije imati mlađe advokate zadužene za manja pitanja. Takođe, veliki broj advokata u malim firmama je počeo u velikim firmama što znači da ipak imaju preko potrebnog iskustva.

4. Istraživanje pre intervjua

Pre prvog sastanka, uradite svoj domaći zadatak. Pregledajte i proučite baš sve informacije koje možete pronaći kako biste znali ko je taj vaš advokat. Važno je naglasiti da ne treba gledati samo sadržaj na njegovim profilima na mrežama ili sajtu, već i način na koji su sve te informacije upakovane, kako sadržajno, tako i estetski. Pogledajte i druge Google pretrage – one vas mogu dovesti do nekih drugih otkrića koja nećete pronaći na društvenim mrežama ili pažljivo osmišljenom sajtu. 

5. Intervju

Nakon proveravanja preporuka, istraživanja i finalnog odabira koji advokat će biti zadužen za vaš slučaj, vreme je za sastanak odnosno poslovni intervju. Imajte na umu da treba postavljati konkretna pitanja koja se tiču vašeg slučaja, ali i njegovog dosadašnjeg iskustva rada na sličnim. Na primer: (1) koliko je sličnih stvari advokat rešio; (2) šta se dogodilo u tim slučajevima; (3) kako će se rešavati ovaj slučaj; (4) na osnovu iskustva, šta se može očekivati; (5) koji advokat u firmi će raditi na ovom pitanju; (6) da li će biti ograničenja u obimu zastupanja; (7) kako ćete biti informisani o toku predmeta; (8) koliko brzo odgovarate na telefonske pozive i mejlove; i (9) kako se može doći do advokata nakon redovnog radnog vremena. Više primera pitanja možete pronaći na internetu, ali se i konsultovati sa ljudima koji su već imali iskustva sa tim, ili uopšte nekim advokatom. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *