Najbolji način da zaštitite kosu od sunca tokom letnjih meseci

Poslednjih godina neprestano slušamo o važnosti nanošenja i obnavljanja zaštitnog faktora (SPF) kada smo izloženi suncu. Sunčevo zračenje je sve intenzivnije i može izazvati ozbiljne zdravstvene posledice na koži, ali i na kosi. Ako je kosa predugo izložena UVA i UVB zračenju, bez adekvatne zaštite, njena kutikula lako može biti oštećena.

Sunčevi zraci deluju veoma poput blanša na kosi. Oni reaguju sa melaninom u vlasi i uklanjaju boju u nepovratnoj hemijskoj reakciji. Takođe oštećuju kutikulu kose i protein – keratin. 

Oštećenja kose izazvana suncem javljaju se u vidu promene boje, isušenih i lomljivih pramenova, stanjivanja i prepoznatljivog neurednog “frizz” izgleda. Oštećena kosa izgleda suvo, a suva je i pod rukom, nije podatna, teška je za oblikovanje i a frizure na njoj nisu postojane.

Prese ili uvijači za kosu, hlorisana voda u bazenima, farbanje u svetle boje ili blajhanje mogu učiniti kosu ranjivijom na letnje stresove. Svi ovi faktori oštećuju keratin u kosi. Oštećeni protein tada omogućava suncu i toploti da lakše prodru u kosu, što rezultira lomljivim pramenom kose.

Svi tipovi kose su skloni oštećenjima, bez obzira na boju ili teksturu, ali svetla i tanka kosa su posebno osetljive na izloženost suncu. Tanka i svetla kosa nema debljinu ili pigment koji je mogu zaštititi od sunčevih zraka, dok je tamnija i gušća kosa obično masnija, a njena debljina, boja i uljni pokrivač pomažu u zaštiti. 

Dobra vest je da zaštita kose od sunca nikada nije bila lakša. Danas vam je dostupan veliki broj preparata – maski, regeneratora, zaštitnih sprejeva i ulja, sa kojima možete bezbedno boraviti na suncu ili u vodi. U nastavku razgovaramo o načinima da zaštitite kosu tokom letnje sezone!

Ne izlažite se suncu u vreme kada je zračenje najjače

Da biste izbegli opekotine od sunca, najbolje je da se klonite izlaganja suncu tokom najtoplijeg dela dana – a isto važi i za zaštitu vaše kose. Ako planirate da budete napolju, ciljajte na jutro ili kasno popodne. Iako nećete u potpunosti pobeći od sunca, izbeći ćete vreme kada je zračenje najjače.

Nosite zaštitnu maramu ili šešir

Jednostavan način da prirodno zaštitite kosu od sunca je korišćenje fizičke barijere, poput marame ili šešira. Imajte na umu, međutim, da nisu svi šeširi jednaki kada je u pitanju zaštita kose od sunca. Slameni šeširi retkog tkanja mogu lako propustiti štetne sunčeve zrake. Birajte pamučne ili šešire velikog oboda, koji su gusto tkani. Isto važi i za marame – umesto prozračnih velova obmotajte oko kose pamučnu ili lanenu maramu i zaštitite vašu kosu.

Redovno koristite hranljive maske za obnavljanje kose

Jedan od najočiglednijih znakova oštećenja kose od sunca je suvoća, a suvoj kosi je neophodna hidratacija. 

Kada se vratite s plaže ili s bazena, odmah isperite sa kose hlor ili pesak i so. Koristite šampon bez sulfata, koji blago čisti vašu kosu, ne lišavajući je preko potrebne vlage. Na blago isfrotiranu kosu nanesite masku. Koje ćete maske za kosu koristiti, hidratantne ili proteinske, zavisi od potreba vaše kose. Hidratantne maske će podariti instant mekoću i vratiti živost vašoj kosi, dok će proteinske dopuniti njenu strukturu i popraviti eventualna oštećenja

Zaštitite kosu sprejem sa UV zaštitom

Kupujete SPF kremu za kožu, zato razmislite o zaštitnom faktoru za kosu. Sprejevi sa UV zaštitom štite kosu od sunčevih zraka, hlora i morske soli. Sprečavaju da se kutikule kose otvore usled izloženosti nepovoljnim uticajima i da se vlaga iz kose izgubi. Na ovaj način kosa će ostati hidrirana, zadržaće sjaj i boju.

Isprobajte uljane tretmane za kosu

Ako želite dodatno da nahranite vašu kosu razmislite o uljanim tretmanima koje možete ostaviti da deluju preko noći. Prirodna ulja za kosu, kao što su kokosovo, arganovo, jojoba, bademovo, maslinovo i ricinusovo, neka su od najboljih. Možete ih koristiti samostalno ili kombinovano. Za najbolje rezultate blago zagrejte ulje i nanesite na suvu kosu, masirajući pramen po pramen. Umotajte u kapu za tuširanje, a zatim u peškir, kako bi se ulje usled toplote bolje upilo i jače delovalo. Ujutru operite kosu na uobičajeni način.

Ulja za kosu nikako nemojte nanositi kada ste na plaži ili bazenu. Zagrejano suncem, ulje će negativno delovati na vašu kosu i izvući će iz nje i poslednji tračak vlage.

Izbegavajte toplotno oblikovanje kose 

Sunce je dovoljno jako samo po sebi, a toplota prese ili uvijača samo će pogoršati štetu. Ne morate zauvek da odložite uređaje za stilizovanje kose, ali izbegavajte ih tokom leta. Koristite sprejeve sa morskom soli da napravite prirodne lokne i nosite casual stil. Ako s vremena na vreme ipak poželite ravnu kosu ili definisane lokne, za koje vam je neophodan uređaj za oblikovanje kose, obavezno koristite sredstvo koje kosu štiti od toplote!

Sunčevo zračenje je izazov i potencijalni problem za kosu, i nastaviće to da bude u godinama koje dolaze. Međutim, ako naučite kako da zaštitite kosu od oštećenja od sunca, vaša kosa će ostati hidrirana i gipka. Ne morate nužno da se krijete od sunca – ne izlažite mu se u najtoplije doba dana i uložite dodatni trud oko nege kose i kože – isplatiće vam se!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *