Koje su prednosti zubnih implantata?

Ekstrakcija zuba je stresna i bolna, ali još je neprijatnija pomisao da vam nakon ove procedure u vilici ostaje prazno mesto, na kojem je nekada bio zub. 

Novi prirodni zub vam nažalost ne može izrasti, ali dostupna je gotovo jednako dobra opcija – savremena implantologija vam omogućava ugradnju zubnih implantata. Zubni implanti nude prednosti koje druge opcije zamene zuba, poput proteza ili mostova, jednostavno ne mogu da ponude. 

Ako razmišljate o zubnim implantima kao opciji za zamenu oštećenih zuba ili nadoknadu zuba koji nedostaju, velike su šanse da imate pitanja i nejasnoće. Na primer da li su zubni implanti najbolja opcija za vas? Da li su skupi? Da li ste odgovarajući kandidat za ovu operaciju? Da li će vaši zubni implanti izgledati prirodno?

Kako biste doneli informisanu odluku o ugradnji zubnih implanata morate imati odgovore na sva ova (i mnoga druga pitanja). Naravno, razgovaraćete sa stomatologom na konsultacijama, ali dok ne odete na pregled sastavili smo listu sa najvećim prednostima zubnih implanata:

Zubni implanti izgledaju i ponašaju se kao prirodni zubi

Zahvaljujući naprednoj tehnologiji implementacije, zubni implanti u Srbiji izgledaju u potpunosti prirodno. Implant je zapravo deo napravljen od titanijuma koji zamenjuje koren. Na zubni implant se instalira abutment, koji je sastavni deo između krunice i implanta. Rezultat – zubi koji su u ravni sa linijom desni, a koji izgledaju potpuno prirodno.

Jedna od najvećih prednosti zubnih implanata je to što se ponašaju kao prirodni zubi, obezbeđujući snagu i funkciju koja nema premca u odnosu na druge nadoknade. Pošto je sam zubni implantat čvrsto usidren u kost vilice, slično prirodnom korenu, on daje stabilnost zubu. Moći ćete da pričate, jedete, pijete, smejete se bez straha da će vam zubi ispasti, kao što je nekada bio slučaj sa zubnim protezama.

Zubni implanti mogu sprečiti gubitak koštane mase

Jedan od neželjenih efekata gubitka zuba je da počinjete da gubite i koštanu masu oko mesta zuba koji nedostaje. To je zato što tamo više nema korena koji bi podstakao okoštavanje, odnosno jačanje kosti. Postavljanjem zubnog implantata u kost vilice, stimuliše se rast nove kosti kroz proces koji se zove oseointegracija. Ovo može pomoći u sprečavanju budućeg gubitka kosti vilice.

Zubni implanti su isplativi

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u oblasti implantologije je cena implanata

Cenu zubnih implanata je nemoguće precizirati bez lekarskog pregleda i snimka vilice, a zavisi od brojnih faktora – stanja kosti, vrste odabranih implantata itd. 

Ipak imajte na umu sledeće – implante ugrađujete jednom i traju doživotno što je isplativo u poređenju sa troškovima drugih nadoknada zuba koje ćete s vremena na vreme morati da menjate i prilagođavate. 

Zubni implanti su dugotrajni

Prvo zubni implanti su ugrađeni 1965. godine, a pacijent ih je imao do svoje smrti – punih 40 godina! Kao i vaši prirodni zubi, uz odgovarajuću negu i redovne stomatološke kontrole, zubni implantati imaju potencijal da traju doživotno. 

Zubni implantati se lako održavaju

Zubni implantati se lako održavaju jer zahtevaju istu negu kao i prirodni zubi, tj. pranje zuba i konac najmanje dva puta dnevno i redovne stomatološke preglede. Mnogi ljudi misle da implante ne treba čistiti, pošto nisu napravljeni od organskih materijala, ali to ne može biti dalje od istine. Kao i prirodni zubi, zubni implantati i dalje mogu privući kamenac, bolesti desni i infekcije bez odgovarajuće nege.

Zubni implanti podržavaju strukturu vašeg lica

Gubitak koštane mase čini da izgledate starije. Kada vam nedostaju zubi, naročito ako vam nedostaje više njih, obrazi poprimaju upali izgled, a oko usta se javljaju bore koje utiču na strukturu celog lica i čine da izgledate staro i umorno. 

Nakon ugradnje zubnih implanata vaša vilica će ponovo biti ojačana, kao da imate prirodne zube, što znači da će se koža na predelima obraza i čeljusti vratiti u prvobitno stanje. Čak i ako imate bore, izgledaćete jedrije i podmlađeno. Pomažući da vaše kosti vilice budu jake, zubni implantati mogu pomoći u očuvanju strukture lica.

Zubni implanti neće ograničiti ono što jedete

Kada izgubite prirodne zube ne možete da uživate u svim gastronomskim specijalitetima u kojima ste uživali nekada. Razlog je jednostavan – žvakanje vam je vrlo ograničeno. Čak i ako stavite protezu morate suziti izbor namirnica jer vam je zagriz manje efikasan ili zato što proteze ne ostaju dovoljno dobro fiksirane na mestu da bi omogućile da konzumaciju hrane tvrđe teksture, kao što je jabuka ili biftek.

Kada zubni implantati postanu stabilni, moći ćete normalno da jedete i pijete sve što poželite.

Zubni implanti će vam vratiti samopouzdanje

Svi znamo koliko je lep osmeh važan za samopouzdanje, a vilica bez zuba ne može biti dalje od tog koncepta. Nedostatak zuba može učiniti da se nerado osmehujete ili pričate, pa čak i ako imate protezu, jer vas je strah da se ne pomeri s mesta. Zubni implanti su fiksirani za vašu vilicu – nema razloga da brinete. Smejte se i uživajte u životu.

Gubitak zuba nije razlog da ne uživate u društvu, hrani, piću, životu. Sa modernim opcijama nadoknade zuba, kao što su zubni implanti, izgledaćete i osećati se bolje nego ikada pre!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *