Pročitaj zašto kade za kupatilo ovu prostoriju čine posebnom

 

Kupatila su obavezni deo svakog doma i u njima provodimo značajan deo dana obavljajući ličnu higijenu. Međutim, ona mogu postati i naš omiljeni kutak za relaksaciju, kako fizičku, tako i mentalnu, i to prvenstveno zahvaljujući kadama.

Ponovo u modi

Tradicionalno su se koristile kade za kupatilo, koje su bivale različitih dimenzija, neretko i ugrađivane, te predstavljaju deo enterijera gotovo svih starijih stambenih zdanja. Međutim, poslednjih decenija preimućstvo su počela preuzimati naizgled praktičnija rešenja, prvobitno tuš-kade, pa kabine, pa tuš-stene. One su postale sinonim za praktičnost, kada se tuširanje obavlja brzo, lako i jednostavno. Sa druge strane, prostor za kupanje ne zauzima previše mesta, nalazivši se uglavnom u uglu prostorije, odlično se uklapa sa svim stilovima enterijera, lako se montira i održava. Kako se menjaju navike i način života, tako promene slede i u stilovima uređenja prostora. No, ipak, ništa nije moglo da nadomesti udobnost i zadovoljstvo koje mogu pružiti kade za kupatilo.

I praktična i estetska strana

Kade za kupatilo predstavljaju vrlo komforan izbor jer nam pružaju udobnost kakvu ne možemo naći izabravši druga rešenja. One su i sinonim za uživanje, jer osim brzinskog tuširanja, kadu za kupatilo možemo napuniti penom, pa uz omiljenu knjigu, muziku i vino odmarati nakon napornihobaveza. Takođe, najmlađima vreme za brčkanje lako može postati omiljeni deo dana.

Osnovni tipovi

Nekada su se pretežno ugrađivale, što je i danas opcija, kada su obavezno bar s jedne strane uza zid i kada njene otvorene strane pokrivaju pločice identične onima na podu ili zidu, čineći tako jedinstvenu estetsku celinu sa ostatkom prostora. Pored ugradnih, danas se mnogo češće kupuju samostojeće, koje ne iziskuju posebnu postavku, već su element za sebe, koji se može i lako premestiti. One svakako svojim oblikom, dimenzijama i dizajnom umnogome utiču, faktički diktiraju estetiku prostora jer su dominantan element.

Različiti modeli

Postoji više modela, ali se kade za kupatilo načelno razlikuju po dimenzijama (visina, širina, dubina), obliku (pravougaone, ovalne, ugaone i dr.), kao i materijalima od kojih se proizvode (akril, čelik, mermer itd.). Svojim, generalno, jednostavnim ili vrlo elegantnim dizajnom mogu biti neutralni element, savršeno uklopiv u svaki enterijer, ili pak stilski najneobičniji, iako su uglavnom u beloj boji. Vrhunski estetski dometi mogu se upravo postići kombinovanjem kada sa specifičnim slavinama, bilo da ovaj prostor uređujemo u minimalističkom ili retro stilu. Vrlo je važna i njihova uklopivost sa drugim sanitarijama, pločicama, kao i staklenim paravanima ili zavesama koji štite ostatak prostora od kvašenja, zadržavajući u potpunosti našu intimu, vizuelno odvajajući prostor za kupanje.

Prava odluka

Kade za kupatilo ovom prostoru udahnjuju jednu posebnu dimenziju jer ga pretvaraju u prostoriju koja je veoma udobna i u kojoj se rado relaksiramo. Naime, upravo zahvaljujući atraktivnom dizajnu i katkad neobičnim oblicima, te zahvalnim materijalima, sve im se više vraćamo, a one su postale sinonim za moderna, pa čak i luksuzna kupatila.Pri tome, izdržljive su i dugotrajne, lako se održavaju. U prodaji se nalazi veliki broj modela, različitih dimenzija, oblika, dizajna, te cena, tako da možemo naći baš onakvu kakva nam treba.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *