Postupak pravljenja sira

U ovom članku napisaćemo nekoliko zanimljivosti o nezaobilaznoj namirnici na srpskom stolu, siru. Šta je zajedničko kad je u pitanju grčka salata, šopska salata, predjelo, makarone, meze.

Kriške sira, slika: https://www.pexels.com

Kriške sira

Odgovor je kao što pretpostavljate, sir.

Glavni zahvati u postupku pravljenja pomenutih sireva su uglavnom isti:

  • zgrušavanje sa sirilom na određenoj temperaturi (25-30C) oko sat vremena; rezanje na kocke;
  • stajanje da bi se istisla surutka iz komadića gruša;
  • prenošenje gruša u ceđenje;
  • ceđenje podvezane grude ili pod presom;
  • rezanje grude u kriške;
  • soljenje i držanje na stolu oko sat vremena;
  • slaganje u ambalažu i držanje pod pritiskom jedan dan;
  • nalivanje presolcem.

Jedna podvrsta belog sira je sitni ili tucani sir (najčešće ga koristimo za zaminicu, punimo paprike sa njim) jedina je promena u rezanju sirne grude na sitnije komade.

Sirevi prikladni za spravljanje u domaćinstvu su: sveži domaći sir, srpski beli sir (gde spadaju ove vrste sira koje najviše koristimo- šumadijski, sjenički, zlatarski, homoljski, svrljiški), sitni ili tucani sir, somborski sir od ovčijeg mleka, šumadisjki niskomasni sir i naravno kajmak.

Mnogi naši domaći sirevi pogodni su za spravljanje različitih toplih specijaliteta kao zakuske i predjela. Za kraj probajte par retkih recepata sa sirom.

Svrljiški pastirski belmuž

Belmuž, nekada tradicionalno jelo pastira istočnoplanisnkog područja Srbije, sada topli delikates za goste u posebnim prilikama. Potrebno vam je oko 300 gr sira (belog, mladog), 300 gr brašna i malo mleka (opciono). Sir treba da bude sasvim mlad, od nekoliko dana, kravlji ili kozji, a brašno kukuruzno, može i mešano.

U lonac podmazan uljem, staviti izdrobljeni sir i kuvati na tihoj vatri sve dok se ne primete kapljice masti, a onda se polako i po malo dodaje brašno dok se sadržaj ne zgusne u masu koja se lako meša. Mešanje nastaviti sve dok se ne pojavi masnoća tako da se belmuž gotovo kompaktno okreće u posudi. Dodati pola šolje mleka po želji. Služi se dok je topao.

Cicvara je zakuska zapadne Srbije. Za razliku od belmuža pravi se od šumadijskog sira i kajmaka. ¾ kg sira, 2 dcl vode, 2dcl mleka 300 gr kajmaka, brašno po potrebi. Sir izgenječiti i staviti sa vodom i mlekom da se kuva. Kada se istopi i masa postane homogena dodaje se postepeno brašno uz mešanje i stalno kuvanje. Kada se masa zgusne, ali ne previše, doda se kajmak, izmeša se i služi toplo.

Sir sa pečenom paprikom

500 gr belog srpkog sira, desetak ispečenih i oljuštenih paprika, 1 kafena kašika senfa, 1 čaša kisele pavlake, 3 kašike ulja, masline, peršun.

Na mašini za meso samleti paprike i sir, dodati sve sastojke i izmešati. Ukrasti maslinama i peršunom. Može se poslužiti uz krompir u rerni ili uz tople lepinje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *