Potpuno prirodni načini da se rešite celulita

Celulit je uporan problem, ali ne i potpuno nerešiv. A jeste li znali da celulit možete efikasno eliminisati potpuno prirodno? Za razliku od skupih tretmana u kozmetičkim salonima, ovi prirodni načini ne daju instant efekte. Deluju sporije, ali sigurnije!

Noge bez celulita, slika: https://www.pexels.com

Noge bez celulita

Sigurno vam je poznato da postoje brojni kozmetički tretmani i zahvati koji se primenjuju da bi se eliminisao izgled pomorandžine kore. Neki od njih su vrlo skupi, a neki, kao što je liposukcija, mogu biti i bolni i opasni.

Jedan od jednostavih a prirodnih načina su ove kreme protiv celulita koje morati probati. Tako ćete izbeći bolne i skupe zahvate.  Pored ovoga, od ključnog je značaja promeniti životne navike. Zapravo, imajte na umu da ako želite da napravite promene u svom izgledu, bilo da treba da smršate, ugojite se ili rešite se celulita, to nikako nećete postići ukliko nastavite sa načinom života koji je doprineo nastanku problema.

Zašto se javlja celulit?

Celulit je sloj potkožnog masnog tkiva koje je neravnomerno rapoređen ispod kože između vezivnog tkiva. Smatra se da ga ima 90% žena, pa se on skoro može tretirati kao normalna pojava. On uglavnom ne boli, osim u onom krajnjem stadijumu koji se vidi izdaleka i koji može da pravi pritisak na nervne završetke pod kožom. Ovo nije stadijum koji ćete dostići preko noći, već postepeno .

Celulit prvo bude vidljiv samo na pritisak ili pri određenom položaju tela, a tek kasnije bude vidljiv i golim okom. Onda kada dođete do tog bolnog stadijuma, sasvim izvesno ste zanemarili sve prethodne i ništa niste učinili da pomognete sebi .

Što je celulit manje vidljiv i što pre se uhvatite u koštac sa njim, lakše ćete ga se rešiti.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se javlja celulit – nedovoljan unos tečnosti u organizam, loša ishrana bazirana na ugljenim hidratima i masnoćama, nedovoljna fizička aktvnost kao i genetske predispozicije i sklonost ka formiranju celulita .

Postoje i izvesne predrasude kada je ovaj estetski problem u pitanju-smatra  se da ga uglavnom imaju gojazne osobe i da ga imaju samo žene. Istina je da se on javlja i kod muškaraca, ali je manje vidljiv, kao i da se javlja kod mršavih osoba.

Da biste se zaista uspešno rešili celulita na potpuno prirodan način budite iskreni prema sebi i dajte odgovore na sledeća pitanja:

  1. Da li ste zaista fizički aktivni, ili većinu dana provedete sedeći? Da li vežbate redovno?
  2. Da li jedete voće i povrće ili smatrate da je hleb osnovna životna namirnica, a sve ostalo dodaci? Preterujete li sa slatkišima?
  3. Pijete li dovoljno tečnosti (kafa i gazirani skovi se ne računaju)?

Imate odgovore? Evo onda saveta kako da se rešite celulita na prirodan način

Vežbe protiv celulita

Fizička aktivnost jedan je od ključnih načina eliminacije masnih naslaga, a samim tim sprečavanja izgleda poput pomorandžine kore. Obično se celulit javlja na nogama, butinama i zadnjici gde inače imamo najviše masnih naslaga.

Naravno, moguće je imati ga i na stomaku i na nadlakticama. Da biste se rešili celulita pomoću vežbi, neophodno je da angažujete one delove tela koju su obuhvaćeni ovim problemom. Ukoliko imate celulit na nogama, trebaju vam vežbe za noge, butine i zadnjicu , ukoliko je na stomaku radite trbušnjake .

Pravilna ishrana i masne nasage

Otkud masne naslage u našem telu? Naravno iz ishrane. Pored samih masnoća,za njihovo nagomilavanje najzaslužniji su ugljeni hidrati. Ove materije naše telo koristi kao izvor energije. Viškove ugljenih hidrata telo ne izbacuje, nego skladišti, a da bi se oni očuvali pretvara ih u masne naslage.

Pravilna ishrana može doprineti da vaš celulit nestane, ali je i odlična prevencija .

Ono što vam treba u ishrani je više vlakana, proteina, vitamina i minerala. Veoma je važno i da hrana koju unosite bude što prirodnija. Drugim rečima, birajte namirnice koje su sveže i koje ćete sami spremati i kuvati, a izbegavajte da kupujete  razne preraiđevine koje su pune konzervanasa  i vešatčkih aditiva. Oni  se ponašaju kao toksini u organizmu i neretko se smatraju jednim od uzroka celulita .

Osim toga, treba da izbacite i slatke napitke, posebno one gazirane, premda i negazirani sokovi koji nisu prirodno ceđeni nisu najbolji izbor. Možete brojati kalorije, ali je po vaš celulit mnogo bolje da gledate i iz kojih izvora ih uzimate. Vidljivost celulita zavisi od količine masnih naslaga, ali i od zategnutosti i elastičnosti vaše kože. A za to treba mnogo više od kalorija – vlažnost i vitamini kojih nema mnogo očuvanih u industrijski prerađenim proizvodima.

Čajevi protiv celulita

Generalno govoreći, jako je važno za celokupno zdravlje da unosite dovoljno tečnosti, ali ne bilo koje. Da biste se rešili celulita neophodno je da pijete dosta vode kako biste omogućili normalno varenje, rad digestivnog sistema, urinarnog trakta i tako izbacili višak toksina iz organizma. Osim toga, pravilna hidratacija neophodna je za zategnutu i elastičnu kožu koja pokriva celulit i čini ga manje  vidljvim.

Međutim, pored vode od još veće koristi mogu biti i čajevi koji svojim biljnim sastojcima potpomažu razgradnju masnih naslga, ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma, deluju kao diuretici  i pobljšavaju varenje. U te svrhe dobri  su maslačak, peršun, kopriva. Uostalom, pročitajte sve o tome koji su najbolji  čajevi protiv celulita i kako se spremaju.

Masaža razlaže celulit

Anticelulit masaža je spoljašni faktor kojim je moguće delovati na eliminasnje  i vidljivost potkožnih masnih naslaga. Masažnim pokretima bukvano razbijate krupnije masne naslage na sitnije i omogućavate njihovu bržu razgradnju. Osim toga, na ovaj način povećava se površinska cirkulacija što je dodatni način razgradnje potkožnog masnog tkiva.

Anticelulit masaža je tretman koji možete dobiti u kozmetičkim salonima.  Ovakvi tretmani nisu jeftini i ne možete ih priuštiti redovno. Umesto toga je bolje nabaviti neku prirodnu kremu protiv celulita sa aktivnim biljnim sastojcima koji razbijaju celulit i koristiti je kao deo redovne nege. Ovaj način borbe protiv celulita daje zavidne rezultate.

Celulit  jeste problem većine žena, ali ukoliko brinete o sebi i svojo lepoti, nećete ga nositi kao ukras, nego ćete naći način da ga se rešite. Ukoliko ste spremne za borbu, budite spremne za promene navika koje su do celulita dovele . Idealna kombinacija koja prirodno i efikasno eliminiše celulit podrazumeva da u svoj život unesete nove navike koje se zovu „zdrav život i pravilna ishrana“. Drugim rečima, iskombinujte sve gore navedene načine na vreme  i uspeh vam je zagarantovan.

Da rezimiramo:

  • Jedite više sveže hrane, vitamina, vlakana, proteina, minerala, a ugljene hidrate smanjite na nužnu meru.
  • Dopunite pravilnu ishranu pravilnom hidratacijom. Pijte dovoljno vode i čajeve bez šećera koji ubrzavaju razgradnju postojećih masnih naslaga. Ukoliko se pravilno hranite, nove nećete stvarati.
  • Razgradite masnoću koju imate. Više hodajte, šetajte i redovno vežbajte
  • Uveče sve začinite dobrom masažom sa nekom prirodnom kremom koja će razbiti krupni celulit, poboljšati cirkulaciju i postati deo vaš rutine.

Celulit je vrlo često pokazatelj naših navika. Iako ne možete izbeći genetski faktor, možete sprečiti da on postane jako izražen i vidljiv. Za to nema dovoljno dobrog opravdanja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *