Renoviranje stana – šta možete sami, a za šta će vam biti potreban profesionalac?

Na renoviranje stana se odlučuju uglavnom oni kojima je to neophodno i to pre svega zbog dotrajalog kupatila i kupatilskih elemenata, zatim zbog pohabanosti parketa, oronula PVC stolarija i slično. Ovo su preko potrebne promene, jer ovakve stvari više ne vrše svoju funkciju, a pritom i ne izgledaju lepo. Ukoliko niste u najboljoj finansijskoj situaciji, onda bi najbolje bilo da renovirate vaš stan deo po deo i to počevši od onih delova kojima je zaista neophodna promena.

Renoviranje kupatila – pomoć majstora neophodna

Oni koji žele da renoviraju kupatilo „od nule“ moraju da imaju na umu da će im za to i te kako biti potrebni profesionalci. Prvo je neophodno razmontirati sve delove, zatim skinuti pločice, zidne i podne, proveriti dotrajalost cevi i instalacija. Ovo vam je prilika da zamenite stare cevi zamenite novima, kako ne biste nište prepuštali slučaju i kako ne biste renoviranje kupatila radili površno.

Biće vam potreban i majstor koji će proveriti instalacije. Ukoliko ste malo vešti možete sami postaviti pločice, ugraditi lavabo, namontirati određene police i slično. Kada je u pitanju ugradnja pločica, tu morate da budete obazrivi, jer ako niste dovoljno vešti, najblaže što se može desiti jeste da nakrivo zalepite, a to će se prvo primetiti.

Imajte na umu da je oprema za kupatilo veoma osetljiva stvar, i zato budite veoma oprezni i potažite pomoć za njenu ugradnju.

Parket u dnevnoj i spavaćoj sobi – na vama je da odlučite

Zamena starog parketa novim možda samo na prvi pogled deluje kao nešto što ne možete sami, ali to ne mora uvek da predstavlja komplikovan proces. Možda će vam biti potrebna pomoć prijatelja, ali ne i profesionalca. Sigurno ste čuli za parket koji je „na klik“ i koji, bez preterivanja, i dete može sastaviti.

renoviranje stana

Međutim, ovde nije samo stvar u prostom sastavljanju, već i u planiranju kolika će vam količina takvog parketa biti potrebna. Imajte u vidu da ćete morati da „prekrajate“ takav parket, odnosno da neke delove skratite kako bi se uklopili. Ukoliko ipak niste sigurni, onda pozovite majstora, koji će vam sa sigurnošću to uraditi kvalitetno i dobro.

Krečenje kao vid vaše relaksacije

Krečenje kao jedna od poslednjih stavki renoviranja stana može da vam dođe kao neka vrsta relaksacije, iako se pod relaksacijom ne podrazumeva ni malo lagan posao. Međutim, ovde možete iskoristiti svoju maštu i kreativnost i ofarbati zid ili PVC stolariju onako kako vi želite. Ideja za dekoraciju zidova ima na pretek. Ukoliko imate decu, ovaj deo im može biti veoma zabavan, pa im možete dozvoliti da i oni učestvuju u jednom delu renoviranja. Na primer, svoje sobe mogu dekorisati sopstvenim rukama, odnosno mogu ostavljati otiske šaka na zidovima. Pored toga što će ih to veoma zabaviti, dečija soba će izgledati veselo i prijatno, a deca će biti zadovoljna jer su i ona učestvovala.

Dekoracija stana je samo vaša stvar

Iako dekoracija možda ne može da se ubroji u bukvalno renoviranje stana, ipak je i to na neki način promena koja je vredna pomena. Dekoracija će učiniti da vaš stan deluje vizuelno lepše, kako prvenstveno vama, tako i svim vašim ukućanima i gostima. Na vama je da odaberete tip nameštaja, stolova, polica, tepiha, zavesa. Treba biti obazriv i u ovom slučaju i paziti da ne preterate u želji da sve izgleda savršeno. Budite kreativni i umereni, budite praktični i trudite se da organizujete vaš prostor kako bi bio što funkconalniji, ali u isto vreme i veoma prijatan.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *