5 stvari koje morate da dodate u vaše dvorište kako bi deca bila zadovoljna

Kuća sa dvorištem! Zvuči kao san! Dok mnogi žive u zgradama i slušaju saobraćaj po ceo dan, vi imate vaš mirniji deo gde imate više prostora, lepše spavate, a vaši mališani imaju svoj lični prostor za trčanje i igranje napolju. Pa zašto, ako smo se toliko trudili da dostignemo taj san, naša deca ne žele da se igraju u dvorištu nego hoće na igralištu ili kod drugara?

Jedan od problema može biti u tome što nam dvorište nije dovoljno privlačno za decu. Da, bez obzira koliko se mi trudili da imamo lepu i urednu baštu/dvorište, deci neće biti zanimljiva osim ako nije za igranje. 

Srećom, postoje mnoge stvari koje možemo dodati u naše dvorište kako bi deca bila zadovoljnija. Pričali smo sa mnogim roditeljima i pitali ih kako uređuju bašte za svoje mališane. Neki odgovori su bili očekivani ali neki su nas stvarno iznenadili, naročito treći primer.

Tobogan 

Tobogani za decu postaju sve popularniji kao krorisna dekoracija za dvorište. Deca od 2 pa čak do 12-e godine mogu satima da se spuštaju niz tobogan. Igračka ima sve što deca vole: visinu, spuštanje i brzinu. A što je najbolje, stoji u mestu! Nekada nismo ni mogli da sanjamo da ćemo videti tobogan van nekog igrališta ili vrtića ali srećom, danas je mnogo jednostavnije imati tobogan. Bez obzira koliko dvorište imali, vrlo je jednostavno i pristupačno nabaviti mali ili veliki tobogan i gledati naše mališane kako satima i danima uživaju. Još bolje, većina tobogana za dvorište su napravljeni od plastike pa se lako mogu rastaviti i skloniti u stranu. 

Kućica na drvetu 

 Često kažemo da je najlepši poklon koji možete pokloniti svom detetu kućica na drvetu. Ne samo što će dete imati svoj lični prostor za igranje, već će biti na visokom mestu, nešto što svi mališani vole. Nažalost, kućica na drvetu nije uvek izvodljiva. Potrebno je da imamo dovoljno čvrsto i visoko drvo, da nam ne bude žao da posečemo granje kako bi postavili kućicu a da ne spominjemo sav materijal koji takođe treba da bude prikladan za naše mališane. Zbog ovih i mnogih drugih razloga, mnogi odustaju od ovog poduhvata. Srećom, postoji vrlo jednostavna alternativa…

Kućica za dvorište 

Iako nije na drvetu, deca će podjednako uživati ako imaju svoj lični prostor čak i na zemlji. Kućice za decu se lako postavljaju, još lakše sklanjaju i što je najbolje, deca će izmisliti milion načina da ih iskoriste za igru. Može da bude tajna baza, kao zamak za princeze ili samo kao prostor gde je odraslima zabranjen pristup. Ako pravite roštilje ili druženja na otvorenom, deca će insistirati da jedu i piju u kućici. Zapravo, ove kućice su toliko popularne da smo čak videli da ih neki drže unutra. Da, stvarno! Uopšte nije praktična ideja, ali mališani jednostavno toliko vole ove kućice da im ne smata da budu… pa… u kući. Sve u svemu, glavna namena ove igračke je svakako da bude na otvorenom i baš ovde će deca najviše uživati. Da, kućica na drvetu jeste san, ali ovakvu kućicu možemo da premestimo gde god želimo.

Kutija sa peskom 

Vrlo jednostavna i praktična stvar koja će vašim mališanima omogućiti mnogo sati zabava. Kutiju za pesak nije teško postaviti a nabaviti pesak je vrlo jednostavno. Ako vam je cilj da deca malo miruju, kutija sa peskom je pravo rešenje. Međutim, postoji nekoliko problema. Prvenstveno, kutije za pesak su namenjene samo mlađoj deci. Deca iznad 10 godina će se i dalje igrati, ali znatno manje. Takođe je potrebno da zaštitimo ovaj prostor od kiše kao i od mačaka lutalica. Srećom, ovo možete vrlo lako izvesti tako što prekrijete kutiju velikim plaštom ili folijom. 

Ljuljaška 

Ako niste sigurni šta da dodate u baštu, uvek možete da se oslonite na ljuljašku. Nekada je bilo potrebno da imamo dovoljno jako drvo ili metalne šipke kako bi ubacili ovu zabavnu igračku, ali srećom, danas imamo mnogo praktičnije rešenje. Možemo kupiti kompletan plastični set gde dobijamo ljuljašku kao i postolje. Naravno, ova poslednja verzija je prikladna samo za najmlađe. Mi lično preporučujemo ljuljaške od pletenog kanapa koje možete skloniti kada vam nisu potrebne. Ovo su se dokazale kao najstabilnije i najpraktičnije. Nažalost, ovo znači da morate imati i određeno mesto za ljuljanje (metalna šipka ili jako drvo).

Kao što vidite, uopšte nije teško (ni skupo) ubaciti par stvari u dvorište kako bi se deca više igrala u njemu. Bez obzira koliko malo ili veliko dvorište imali, uvek možete naći mesto za bar jedan (ili sve) od navedenih stvari. Vaša deca će uživati igrajući se u dvorištu, a vi će te uživati gledajući ih i znajući da ste im vi pružili sve te divne igračke.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *