Putovanje u Prag: Kako doživeti čaroliju Praga uz mali budžet

Prag više ne predstavlja jeftin grad za odmor kakav je nekada bio. Dok pivo i dalje ostaje pristupačno, atrakcije kao što su Katedrala Svetog Vida, Praški Jevrejski muzej i Strahovska biblioteka sada zahtevaju da turisti dublje zavuku ruke u džep.

Ipak, u glavnom gradu Češke postoje besplatne aktivnosti koje će zadovoljiti turiste sa ograničenim budžetom, ili one koji nemaju budžet.

U nastavku pročitajte naš izbor najboljih besplatnih aktivnosti u Pragu.

Osetite vibracije Karlovog mosta

Iako je to jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija koje Prag ima u svojoj ponudi, prelazak preko 650 godina starog Karlovog mosta ne košta ništa.

Prođite kamenom kaldrmom kako biste uživali u pogledu na nizove baroknih statua, aplaudirali armiji umetnika i zapazili pijance, a sve to dok  se divite prelepim tornjevima i kupolama sa obe strane reke.

Za najbolji pogled na celu dužinu mosta od 500 metara sa kamenim lukom, preporučujemo da idete na obalu reke, koji se nalazi iza muzeja Franca Kafke.

Proučite Astronomski sat

Ukoliko propustite priliku da se divite Astronomskom satu, Prag putovanje neće biti potpuno. Ovaj sat je jedna od najpopularnijih besplatnih stvari koje možete videti u ovom gradu.

Na svaki sat, velike grupe turista se okupljaju ispred tornja Stare gradske skupštine kako bi ga posmatrali u akciji.

Astronomski sat nije samo istorijski i fotogeničan, već je i bogat intrigantnom simbolikom – ukoliko odvojite vremena da ga proučite. Međutim, neki turisti se mogu pomalo razočarati njegovom povorkom mehaničkih figura koja traje samo 45 sekundi.

Ipak, osim što su prelepo ukrašeni i bogati simbolikom, dva brojača sata su i korisni izvor informacija. Na primer, mogu vam pokazati tačno vreme (tražite tačku u kojoj se zlatna kazaljka susreće sa rimskim brojevima), dan i mesec u godini, vreme izlaska i zalaska sunca, trenutnu fazu meseca, horoskopski znak, i još mnogo toga. Sve ovo je impresivno za sat koji je instaliran po prvi put 1410.

Istražite brdo Petrin

Brdo Petrin, koje dominira Pragom, nudi mnogo toga za istraživanje. Sa vrha minijaturne Ajfelove kule, možete krenuti na pešačenje šumskim stazama, uživati u cvetnim vrtovima punim ruža i diviti se panorami grada.

Kad ste već tamo, iskoristite priliku da vidite Zid gladi, građevinu koja je izgrađena 1362. godine kao sredstvo za obezbeđivanje prihoda izgladnelom stanovništvu Praga. Iako nije imao stratešku vrednost, postao je simbol češke istorije i kulture.

Za još uzbudljiviji doživljaj, možete se popeti na Petrin žičaru, koja je besplatan dodatak za sve koji imaju važeću jednodnevnu ili trodnevnu kartu za tramvaj ili metro.

Doživite magiju praškog dvorca

Uživajte u besplatnom šetanju kroz dvorište i bašte praškog dvorca, ali za obilazak raskošnih enterijera i katedrale Svetog Vida, moraćete da kupite ulaznicu. Kako biste izbegli neprijatnosti, obavezno ponesite lični dokument, jer će vam obezbeđenje tražiti da ga pokažete.

Ne propustite da istražite Zlatnu ulicu kojom je nekad hodao sam Franc Kafka, nakon što se prodaja na tezgama završi i istorijska ulica utone u tišinu.

Savetujemo vam da posetite dvorište u večernjim satima, kada se gužva smanjuje, a kapije ostaju otvorene do kasno u noć. Tada možete doživeti magiju zamka na drugačiji način.

Nazdravite pivom na tvrđavi Višegrad

Osim popularnog Praškog zamka, postoji i manje poznata, ali jednako impresivna tvrđava Višegrad. Ali, za razliku od Praškog dvorca, poseta tvrđavi je potpuno besplatna.

Smeštena na vrhu brda, ova tvrđava je nekada služila kao kraljevska rezidencija. Njome dominira crkva koja gleda na reku Vltavu.

Tvrđava Višegrad krije mnoge zanimljivosti, uključujući veličanstvenu crkvu svetih Petra i Pavla i impresivne zidine koje vode do fantastičnog pogleda na grad.

Posetite gotičko groblje Višegrad, gde su sahranjeni značajni Česi poput Dvoržaka, jednog od prvih čeških kompozitora svetske slave. Tu se nalazi i grob Alfonsa Muhe, renomiranog umetnika koji je naslikao Slavski ep, seriju od 20 gigantskih platna na kojima se prikazuje istorija i mitologija slovenskih naroda.

Topla preporuka za letnju posetu je jedna od najboljih pivskih bašti u koju nudi Višegrad. Uz neverovatan ambijent i atmosferu, moćićete da uživate u odličnom pivu, tradicionalnoj češkoj hrani i živoj muzici dok se opuštate na terasi, okruženi prelepim zelenilom.

Uverite se u isceliteljske moći malog Isusa

Prag je, kao i drugi veći evropski gradovi, poznat po svojim znamenitostima i atrakcijama, a jedna od nezaobilaznih destinacija je novorođenče Isusa u crkvi Gospe Pobedonosne u Malom gradu.

Ovaj drveni kip Isusa bogomladenca, visok 47 cm, presvučen voskom i ukrašen šarenim kostimima, prvi put je donet iz Španije 1628. godine. Veruje se da ovaj kip poseduje čudesne isceliteljske moći, što ga čini popularnim mestom hodočašća za hrišćane širom Evrope.

Ako posetite ovu crkvu nedeljom, imaćete priliku da vidite neke od najraskošnijih odora bogomladenca koje su izložene u besplatnom muzeju unutar crkve.

Crkva se nalazi samo pet minuta hoda od Karlovog mosta, zato nemojte da zaobiđete ovaj jedinstveni biser u srcu evropskih gradova.

Otkrijte vrtove Letna

U Pragu, gradu od stotinu kula, postoji mnogo zelenih površina, poput parka Stromovka sa jezerom i Valenštajn vrta sa skulpturama. Ipak, vrtove Letna je teško nadmašiti zbog mešavine vijugavih staza, pivskih vrtova i širokih otvorenih prostora.

Za doživljaj panorame Praga, možete se popeti strmim stepenicama od tramvajske stanice Čehuv Most i polako otkrivati izvanredan pogled na reku Vltavu, mostove i krovove grada.

Na vrhu, čeka vas džinovsko postolje koje je nekada podržavalo kolosalnu statuu Staljina, ali koju je uništila eksplozija dinamita.

Danas se na tom mestu nalazi funkcionalni metronom visok 23 metra, čiji zvuk se čuje svake sekunde – kao podsećanje na vekovnu poslovicu: sve prolazi sa vremenom.

Očarajte se crkvom Gospe pred Tinom

Mada je Češka jedna od najsekularnijih zemalja na svetu, njen glavni grad, Prag, krije u sebi mnogo prelepih crkava iz prošlih vekova. I najbolje od svega je što mnoge od njih imaju besplatan ulaz (mada se donacije uvek cene).

Jedna od najfotografisanijih crkava u Pragu je crkva Gospe pred Tinom, gotičko remek-delo sa dvostrukim tornjevima koje dominira Starogradskim trgom.

Kada uđete u ovu crkvu, otvoriće vam se očaravajući pogled na odvažnu baroknu unutrašnjost, uključujući oltar iz 17. veka i grobnicu pionirskog danskog astronoma Tiha Brahe.

Ovaj čuveni naučnik, koji je bio poznat kao rival Kopernika, tokom svog života je nosio veštački nos jer je delimično izgubio svoj u dvoboju mačevima sa jednim od savremenika, dok su raspravljali o tome ko je bolji matematičar.

Pogledajte izbliza raskoš Praške opštinske kuće

Kada prolazite kroz gotičku kapiju koja vodi u Stari grad, ne možete a da ne primetite Prašku opštinsku kuću, koja se ističe svojom impresivnom secesijskom arhitekturom.

Posebno upečatljiva je raskošna dekoracija, uključujući metalne radove i štukature koje krase veličanstveni cvetni motivi iznad glavnog ulaza.

Enterijer odiše novim dekorativnim stilom, sa biljnim oblicima koji se protežu čitavim velikim stepeništem i ostalim delovima.

Iako su dvorane na spratu dostupne samo uz plaćeni obilazak sa vodičem, turisti koji žele da uštede novac mogu i dalje besplatno da uživaju u raskošnoj fasadi, velikom ulaznom mozaiku i ukrašenom foajeu.

Takođe, preporučujemo posetu kafiću u zgradi, gde se nalaze prelepi lusteri u stilu art novo. Spuštajući se sa visokih plafona, lusteri osvetljavaju visoke prozore i pozlaćene detalje koji stvaraju dekadentnu atmosferu s početka dvadesetog veka.

Napravite nezaboravne uspomene na putovanje u Prag

Posetiti Prag je nezaboravno iskustvo. Ovaj grad, prepun istorije i tradicije, nudi mnoštvo atrakcija koje će vas oduševiti.

Čak i ako imate ograničen budžet, ne brinite – postoje mnoge besplatne opcije koje vam omogućavaju da uživate u lepotama i kulturi ovog predivnog grada.

Uz ove predloge, vaše putovanje u grad na Vltavi neće koštati mnogo, ali će vam pružiti nezaboravna iskustva koja ćete pamtiti zauvek.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *