5 stvari koje morate videti u Beču

Bivša prestonica Habzburške monarhije je oduvek privlačila stanovnike Balkana. Svojevrsna kapija Zapadne Evrope, Beč pruža ne samo poslovne mogućnosti već i mnogobrojne sadržaje kulturnog karaktera. Ukolike ste tanki sa vremenom i vodite računa o prioritetima, ovo su neki od 5 simbola Beča koje definitivno morate posetiti.

Ringstraße

Nezaobilazna bečka ruta uključuje takozvani ,,Kružni put’’ (nem. Ringstrasse), jedan od najznačajnijih bulevara, koji okružuje staro jezgro grada. Dugačka oko 5,6 km, ova ulica predstavlja pravi kulturni i istorijski izlog bečke moderne arhitekture, gde se prepliću barok, klasika, neogotski i neorenesansni stil gradnje. Zadiviće vas impozantno zdanje Bečke Opere, zgrada Parlamenta, Skupština grada (Rathaus), kao i imperijalna palata Hofburg. Posmatrajući ovu glavnu saobraćajnu arteriju i arhitektonsku eklektiku i sklad, teško je zamisliti da je Ringstrasse nastao na urušenim temeljima srednjevekovnih zidina.

bec kruzni put

Šenbrun (Schönbrunn)

Ova palata je obavezna na svakom itinereru, s obzirom da predstavlja ikonu grada i podseća na slavnu prošlost careva i oslikava kulturni život aristokratije 18. i 19. veka. Palata je sagrađena u rokoko stilu 1700. godine, ima ukupno čak 1441 sobu, predivno uređene bašte, koje odišu očaravajućom atmosferom, fontane, kao i prvi zoo vrt na svetu. Prema izvorima CNN-a, Svake godine više od 2,5 miliona ljudi poseti ovu veličanstvenu palatu.

Stephansdom

Rimokatolička crkva Sv. Stefana nije samo najveća religiozna građevina već i prepoznatljiv simbol grada. Započeta još u 12. veku, građena je kao sinteza romanike i gotike. Sa svojih 137 metara visine, južni toranj katedrale dominira Stephansplatz-om i vidljiv je iz mnogih delova grada. Upečatljiv je višebojni krov katedrale, koji aludira na imperijalnog dvoglavog orla i grb Beča. Ulaz u katedralu je besplatan, mada se naplaćuje poseta katakombama i tura sa vodičem (4,50 EUR), kao i obilazak južnog tornja (3,50 EUR).

Prater

Ukoliko putujete sa decom, oduševite ih izletom u Prater. Svetski poznat zabavni park nudi preko 250 atrakcija, tako da ima sasvim dovoljno sadržaja za sve vrste ukusa. Bilo da volite roler-koster, spuštanje toboganom, dizalice, kuće strave ili neku drugu adrenalinsku vožnju, nećete biti razočarani. Neke od kultnih atrakcija su Prater Tower, dizalica koja će vas vinuti 117 m u visinu, Liliputbahn, železnica, zatim Turbo Boost, Bungee Jump, Ejection Seat, Skyfall, Space-Shot i nezaobilazni Giant Ferris Wheel, tzv. Veliki točak, redizajniran 2008, koji pruža nezaboravan pogled sa visine. Ukoliko ste u prilici, možete posetiti i Muzej voštanih figura ,,Madam Tiso’’, gde su izložene figure poznatih ličnosti, zatim muzej ,,Prater’’ kao i Praterdome, najveću diskoteku u Austriji. Posetu možete završiti u nekom od mnogobrojnih restorana, uz čašu vina i bečku šniclu. Glavna sezona je od marta do oktobra. Cene ulaznica variraju od 9 EUR po osobi za odrasle, dok je za decu od 3-14 godina cena 4 EUR.

Donauturm

Ukoliko se zasitite vreve grada i obilaska mejnstrim atrakcija u starom delu grada, možete uvek otići do severnog dela grada, gde se nalazi Donauturm (Dunavski toranj). Visok 225 m, predstavlja najvišu građevinu u Austriji, okruženu idiličnim šumama i travnjacima. Sagrađen je 1964. godine kao prenosnik radio talasa ali je stekao popularnost kod domaćih turista, uglavnom zbog fantastičnog pogleda na Dunav i veći deo Beča. Posetioci se mogu liftom popeti do restorana, koji se rotira 360 stepeni. Za one avanturističkog duha, postoji i mogućnost bandži skakanja.

Austrijska prestonica je destinacija koju svakako treba obići i izuzetno je dobro povezana sa Beogradom. Na raspolaganju vam stoji svakodnevne autobuske linije, avion kao i kombi prevoz do Beča.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *