5 stvari zbog kojih ne bi trebalo da posetite Budimpeštu ove zime

Svi znamo za priču o dva grada, Budimu i Pešti. Jedan je na brdu, drugi u ravnici, a oba bi bila pod morem da je Panonsko more tu ostalo. Nezavisno od toga da li nam se više sviđa Budim, Pešta ili Budimpešta bilo bi zanimljivo krstariti brodićem kroz Vaci ulicu dok šopingujete, zar ne? Na našu sreću, ili možda nesreću, Budimpešta nije grad pod morem, ali je možemo posetiti i videti brojne razloge zašto je nosila epitete Pariz Istoka ili zašto je i dalje Kraljica Dunava. Možda zato što je veliki deo grada pod zaštitom UNESKO-a. To nećemo saznati dok ne odemo, posetimo i lično se uverimo. Možda da uradite i jedan vlog o Kraljici Dunava pa da je vidimo i vašim očima. Zašto da ne?!

No, ne treba zanemariti činjenicu da je Budimpešta star grad i da je postojao u vreme Rimljana, oko 1. veka nove ere. Deo grada u ravnici se zvao Akvinikum, a kasniji nastali deo se zvao Trans Akvinikum iliti preko puta Akvinikuma. Pored ostataka antičkog Rima, ovaj grad je pun baroknm i savremenom arhitekturom. A zanimljava je činjenica da se u Budimpešti ne nalazi zgrada viša od 10 spratova, iz želje da se sačuva gradski pejzaž i vidik. Naravno, u Budimpešti se mogu videti i izvanredni primeri vizantijske, gotske, renesansne i klasične arhitekture. Remek dela predstavljaju arhitektonska dela secesije. Zato trk u auto ili kombi prevoz i pravac vikend u Budimpeštu. Ako vas do sada nismo namamili da je posetite, onda će sigurno sledeći razlozi.

Kombi prevozim do Budimpešte za 6 sati

Ukoliko imate svoj auto, super. Međutim, ukoliko nemate, ali i želite da se odmorite unajmljivanje kombi prevoza do Budimpešte predstavlja najbolji izbor. Danas se različiti kombi prevoznici  utrkuju za nove mušterije te su uveli i uslugu od adrese do adrese. Bez obzira na doba dana ili noći, sa vaše trenutne adrese će vas prevesti do željene adrese u ovom divnom gradu. Vaše je samo da se zavalite i spavate. Put obično traje 6 sati u jednom pravcu, ali nemojte zameriti kombi prevozniku ukoliko malo duže potraje. Tu je i dalje granica na kojoj može biti gužve. Jedan od kombi prevoznika je i Pexon Team koji organizuje svakodnevne polaske do ovog grada. Ukoliko želite da saznate više o tome, posetite njihov sajt i rezerviše svoje mesto na vreme. No kada smo sve sredili i stigli u posetu Kraljici Dunava, vreme je da sastavimo spisak šta sve treba obavezno videti do povratka kombi prevozom.

Lančana reakcija dok prelazite Dunav

Jedan od najlepših znamenitosti Budimpešte je Lančani most preko kojeg prelazite s jedne strane grada na drugu. Najlepšu znamenitost ostavljamo za kraj. Onog momenta kad krenete da ga prelazite, teško je zamisliti da njega tu nije bilo, već samo običan pontonski most. Nešto slično onome na Zemunskom keju tokom leta. Danju možete videti možne lavove i jake lančane karike koje ga „drže“ i čuvaju od jakog Dunava. Ipak, možda je lepši noću, kad se ukključe sva svetla tako jako, da Dunav poput ogledala odbija njegovu svetlost.

Katedrale Budimpešte

Matijeva crkva i Crkva svetog Ištvana

Matijeva crkva, poznata i kao crkva Naše Gospe, je jedan od arhitektonskih bisera Budimpešte, naročito ako se upoznamo sa njenom prošlošću. Smatra se da ju je podigao prvi ugarski kralj, kralj Ištvan odnosno Stefan, međutim u 15. veku ju je obnovio kralj Matija te je po njemu u narodu i zapamćena. Kroz dalju istoriju, pretvarana je u džamiju, narodnu kuhinju tokom Drugog svetskog rata da bi jeSovjeti koristili kao štalu. Za današnji izgled može da se zahvali arhitektonskoj obnovi iz 19. veka. Za razliku od nje, crkva, odnosno bazilika svetog Ištvana je još impozantija građevina koja u sebi čuva krunu ugarskog kralja kao i mumificiranu ruku prvog kralja Ugarske, kralja Ištvana.

Dragulj u kruni svetog Ištvana

Ne. Tu nije reč o dijamantu niti o jedinstvenim biserima u kruni, već o zgradi Parlamenta izgrađenoj u neogotičkom stilu na hiljadugodišnjicu dolaska mađarskih plemena na današnje prostore. Svojom veličinom i lepotom predstavlja jedan od najlepših parlamenata na svetu. Kao da nije dovoljno lepa, zgrada se ogleda u Dunavu čineći prizor nestvarnim!

Zato sad prvi slobodan vikend pravac kombi prevozom do Budimpešte da uživate u arhitektonskim biserima Kraljice Dunava.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *